Tatbiki’lilerin Sergisi 8,5 aydır devam ediyor

Tatbiki’lilerin Sergisi

8,5 aydır devam ediyor

Haber: Erol Ünal

  • Tatbiki’liler Sergisi Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Sanatseverler tarafından 25 Kasım 2020 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da açılan en büyük Bauhaus okulu olan Tatbiki mezunlarının Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılan, ancak Koronavirüs dolayısiyle uzun bir süre kapalı kalan sergi tekrar açıldı. Sergi 25 Kasım 2020 tarihine kadar görülebilir. 8,5 ay devam Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu mezunlarının sergisinde Tatbiki’den yetişmiş, sanatsal üretimlerini bugün de Bauhaus ekolüne dayanarak sürdüren 22 Tatbiki mezunu sanatçının yapıtlarından bir seçki yer alıyor.

Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi‘nin 350m2 en büyük sergi salonundaki sergide Prof. Dr. Günay Atalayer’in “Anadolu Kadını” isimli ipek ve pamuk iplikten yapılmış dokuma resim çalışması, Atıf Atalayer’in mumlama batik tekniği ile yapılmış “Anadolu Tanrıçaları-2 Çatalhöyük” çalışması, Mehmet Kuşçuoğlu’nun mürekkepli kalem çalışması, Altay Göker’in masif ceviz etajer çalışması, Erol Ünal’ın Exlibris çalışmaları, Nişan Yeksek’in tekstil çalışması, Muhittin Köroğlu’nun illüstrasyon çalışmaları, Berrin Aksu, Defne İşçen, Esen Erdoğru Baykal, Hafize Elibollar Ortaç, Mine Arasan, Nilay Lale Yılmaz, Nilgül Şarman, Nurcan Türkoğlu, Semra Kasımoğlu, Semra Kurbanoğlu, Tülin Hocaoğlu ve Yaşar Bayraktar’ın akrilik, yağlı boya ve muhtelif karışık teknik çalışmaları, Erol Ünal, Süreyya Uygun ve Koray Dağcı’nın fotoğraf çalışmaları, İsmail Hakkı Aksu’nun İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 1970 Maksim Sahnesi, Şan Sineması’ndan 1976-1977’e Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimlerin ve Opera ve Bale sanatçılarının çizimlerinden oluşan eserler yer alıyor.

TÜRKİYEDE BİR BAUHAUS EKOLÜ

“Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu” 1 Kasım 1955’de Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. 1956 yılında eğitim programını geliştirmek ve görev alacak öğretim elemanlarını belirlemek üzere Stuttgart Akademisinden Profesör Adolf Schneck danışman olarak görevlendirildi.

Okul Dr. Adolf Schneck idaresinde toplumun yeni yaşama biçimlerini belirleyen, endüstriyel gelişmelerde sanat ve tasarımın önemli rolünün altını çizen, araştırmacı, ve yenilikçi bir kurum olarak Bauhaus modeli ile kuruldu ve 1957 yılında Dekoratif Resim, Grafik Sanatlar, Seramik, Tekstil Sanatları, Mobilya ve İçmimarlık bölümleri ile Milli Eğitime bağlı olarak eğitime başladı. Almanya’dan her bölüm için gerekli sayıda uzman öğretici getirerek, batıdaki örnek kurumlardaki eğitim metodunu uygulamayı sağlandı.

Bauhaus ekolü ile kurulan kurumun hedefi, çağın gereksinim duyduğu yaratıcı, araştırmacı, yenilikçi ve uygulamacı bireyler yetiştirmekti. Başlangıçta öğrenciler iki senelik tekniker olduktan sonra imtihanla yüksek okula geçip Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu‘ndan mezun oluyorlardı. 1966 yılında eğitim programında yenilemeler yapılarak dört yıllık lisans eğitimine geçildi. Okul sırasıyla “İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu” ve “Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu” isimlerini aldı. 1982’de yüksek öğretim yasası kapsamında Marmara Üniversitesi bünyesine katıldı. 1986 yılında Beşiktaş’tan Acıbadem kampüsüne taşındı.

 

*****

Önceki

13 Kasım 2020 Cuma Günün Sergileri

Sonraki

Bilenler Bilmeyenlere Anlatıversin

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar