Statinler Covid-19’a karşı koruma sağlıyor mu?

Statinler Covid-19’a karşı koruma sağlıyor mu?

Haber ; tibbinustalari.com sitesinden alınmıştır

  • Massachusetts General Hospital araştırmacıları tarafından Mart/Nisan 2020’de yayınlanan raporda, Statinler COVID-19 hastalarında kullanımına dair bilgilere yer verilmiştir.

Dislipidemi tedavisinde kullanılan, kolesterol düşürücü ilaçlar olarak da bilinen Statinler, bazı virüs enfeksiyonlarına karşı terapötik ilaçlar olarak belirtilmiştir. HIV, Ebola, Hepatit C gibi virüslerin enfeksiyon tedavisinde bu grup ilaçların rol oynadığı ve bu sebeple terapötik ilaçlar olarak belirtildiği düşünülmektedir.

*****

Sağlığınızı ilgilendiren haberleri TIBBIN USTALARINDAN izlemek için TIKLAYINIZ

*****

Covid-19 hastalarında statinlerin faydalı olduğu yönünde herhangi klinik çalışma olmamasına rağmen ilaçların tedavide değerlendirilebileceğini dört başlıkta inceleyebiliriz.

  1. Şiddetli Covid-19 vakalarında risk faktörleri. Koronavirüs de en önemli risk faktörleri kardiovasküler ve diyabettir. Bundan dolayı zaten primer endikasyon için statin kullanımı yapılıyor.
  2. Covid-19’un kardiovasküler komplikasyonları vardır ve statinler bunu önlemede fayda sağlayabilirler. Statinler antiinflamatuar, immunmodulatuar etkilerinin yanı sıra endotel bütünlüğün korunmasında da rolleri büyüktür.
  3. Statinler antiinflamatuar, immunmodulatuar etkilerinin olduğu bilinmektedir.
  4. Teorik olarak statinler koronavirüse karşı gelişen doğal immün yanıtın korunmasında yardımcı olabilecek grupta bir ilaçtır. Daha önce yapılmış olan çalışmalarda farklı mekanizmalar aracılığı ile tedavi edici etkileri gösterilmiştir.

Ayrıca ABD’de Princeton Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, koronavirüs hücreleri ve vücudu ele geçirmek için kolesterole ihtiyaç duyuyor. Bilim insanları, bu nedenle statin ve benzeri kolesterol düşürücü ilaçlarlar kullanan insanların, Covid-19’a karşı daha güçlü durumda olabileceğini belirtti.

Brangwynne ve arkadaşları, damarları dolduran kolesterolün corona virüsün hücreleri açıp içeri girmesini ve çoğalmasını sağladığını ortaya çıkardı.

“BioRxiv” adlı web sitesinde ön baskısı yayımlanan çalışmanın başyazarı Brangwynne,“Kolesterol, hücreleri ve koronavirüs dahil bazı virüsleri çevreleyen zarların ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yüzden enfeksiyon için bu kadar önemli olması mantıklı.” ifadelerini kullandı.

Kolesterol ilaçları koronavirüse karşı koruyabilir

Araştırmanın yazarlarına göre statin olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçları alan Covid-19 hastaları daha hızlı iyileşiyorlar. Bunun sebebinin ise  statin ilaçlarının  koronavirüsün kolesterolü önlemesini sağlayarak hücrelere girmesine izin vermemesi olarak ileri sürdüler.

Brangwynne statinlerin Covid-19’un ilerlemesinde önemli bir rol oynayıp oynamadığının henüz net olmadığını belirtti.  Fakat çalışma grubunda yer alan kişiler  kolesterolün sinsiti oluşumuna katkısının keşfinin bilim insanlarının hastalıkla savaşmasına yardımcı olabileceğini vurgulayarak, “Bulgularımız statinlerin ve benzer tedavilerin potansiyel faydasının altını çiziyor.” ifadelerini kullandı.

*****

Önceki

18 Şubat 2021 Perşembe Günün Sergileri

Sonraki

19 Şubat 2021 Cuma Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar