Şeyma Çınar’ın Sergisi “TEZYİN” Açılıyor

Şeyma Çınar’ın Sergisi “TEZYİN” Açılıyor

Haber : Kemal Gönüleri

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi 2020-2021 sezonunda Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen‘in yaptığı Şeyma Çınar’ın “Tezyin” Sergisini sanatseverlerle buluşturuyor.

Sanatçı bir yandan öğrenci yetiştiriyor, diğer yandan konsantrasyon, yaratıcılık, sabır ve ciddi el mahareti isteyen minyatür ve tezhip gibi iki farklı alanda eser vererek bunların organizasyonlarını yönetiyor.

Çınar’ın yeni norm ve formlarla ürettiği tezhip ve minyatür çalışmalarından oluşan sergi 25 Şubat – 26 Mart tarihlerinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi‘nde hafta sonu hariç her gün 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Hayatı Tezyin Etmek

Serginin Küratörü Mehmet Lütfi Şen, Şeyma Çınar’ın “Tezyin” Sergisi için yaptığı yazılı açıklamada ;

“Bir medeniyetin tarih içerisinde aldığı yolu sanat eserlerine bakarak anlamlandırabilmek mümkündür. Tarihi süreci itibari ile yapılan bir sanat eseri, dolaylı olarak bulunduğu çağın birikimlerinden doğar ve ritmine eklemlenir. Ve bu da içinde doğduğu geleneğin devamlılığına karşılık gelir. Geleneği koruma ve sürdürebilirliğini sağlama, eskiyi taklit ile değil yüzyıllardan gelen birikimi çağdaş bir yorumla yeniden var ettiğimizde anlam kazanır.

Nitekim geleneğin tekâmül etmesinin yegâne koşulu yeni norm ve formlarla üretildiği takdirde sonraki kuşaklara taşınabilir. Bir medeniyetten söz ediyorsak doğal olarak kitaplardan söz ediyoruzdur aslında. Kitaplar tema olduğunda kitapların tezyini için taşıyıcısı olduğu sanat ve zanaatlar gündemimiz olurlar. Kadim el yazması kaynakların hikâye ve süslenmesi için icra edelin minyatür ve tezhip, günümüzde mevcut tarihsel mahiyetini de koruyarak artık kendinden menkul birer disiplin haline dönüşme surecindeler. Öyle ki bugün müze, galeri, fuar, müzayede gibi çeşitli etkinliklerde bu eserlerin günümüz sanatçıları tarafından yapılan yetkin ve yeni örneklerini görüyoruz.

Sizlere sunduğumuz sergi projesi dostum Şeyma Çınar’ın tezhip ve minyatüre adanmış 20 yılının bir özeti olarak hazırlandı. Sergide Çınar’ın her iki disiplinde yaptığı eserlerden örnekler yer alıyor. Tezhip ve minyatür denilince Şeyma Çınar’ın aldığı yetkin eğitim, uzun yıllardır verdiği dersler, yetiştirdiği öğrenciler, düzenlediği sanat projeleriyle kültür hayatımıza önemli katkısının altını çizmek istiyorum. Bir taraftan hoca olarak yüzlerce öğrenci yetiştirmek, diğer taraftan konsantrasyon, yaratıcılık, sabır ve ciddi el mahareti isteyen minyatür ve tezhip gibi iki farklı alanda eser vermek ve bunların organizasyonlarını yönetmek insanüstü bir çabanın eseri olsa gerek.

Kaideleriyle, renkleriyle, motifleriyle ve taşıdığı mahiyet itibari ile tezhip her daim güzeli yansıtır. İçerisinde bulunduğumuz zor zamanlarda güzelliğin çoğaltılmasına katkı sunacağına inandığım sergi projesinde bütün yoğunlukları arasında Sevgili Şeyma Çınar’la uzun zamana yayılmış bir çalışma yürüttük, kendisine çok teşekkür ediyorum. Proje için çok değerli bir kritik yazısı kaleme alan dostum Gülçin Anmaç’a, serginin sizlere ulaşmasında gerekli tüm imkânları sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Ömer Arısoy’a ve süreç içerisinde özveri ve gayretleri ile emek sarf eden dostlarıma şükran borçluyum.” dedi.

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi

Adres : Semiha Şakir Caddesi No: 38 Zeytinburnu

Şeyma Çınar Kimdir?

Tezhip eğitimine 1998 – 2003 yıllarında Sema Nakışhanesinde Semih İrteş ve Mamure Öz’ den ders alarak başladı. 2001 yılında Kültür Bakanlığından Türk Süsleme Sanatları ve tezhip dersleri alarak mezun oldu. 2004 yılında Türk İslam Sanatları kütüphanesinde Orhan Dağlı’dan çiçek ressamlığı ve minyatür dersleri aldı.

2011 yılında Sanatçı Kadınlar Platformu’nun kuruluşunda bulunan sanatçı; platformun yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra genel sekreterlik görevini sürdürdü. 2004 yılında başladığı Sergi ve Proje Koordinatörlüğü kapsamında birçok sergi organizasyonu düzenledi.

Sanatçının eserleri 3 kişisel ve 50 karma sergide yer aldı. Ayrıca eserleri birçok dergi ve kitapta basılan sanatçının illüstrasyon, ahşap üzerine tezhip ve porselen tasarımları bulunuyor. Özel ve resmi kurum koleksiyonlarında eserleri bulunan sanatçı; halen kendi atölyesinde ve İstanbul Tasarım Merkezinde tezhip dersleri veriyor.

*****

Önceki

Musa Güney’in Resim Sergisi “Zerre” açılıyor

Sonraki

25 Şubat 2021 Perşembe Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar