Pandemi’de Sanat Yayınları

Pandemi’de Sanat Yayınları

Harika Ören Yazdı

Pandemi gölgesinde Sanat yolculuğu devam ediyor. Sanatçılar üretme çabasında, sergiler açılıyor. Sosyal Medya üzerinde interaktif paylaşımlar ve online izlenimler süregeliyor. Galeriler web sitelerini açıyor. Çevrimiçi müzayedeler düzenleniyor. Satış odaklı görsel sunumlar birbirini izliyor.

İstanbul Sanat Magazin sanatsal paylaşımları ve günlük sanat etkinlik sunumlarıyla her gün yükselen bir ivmeyle sosyal sanat platformundaki yerini sağlamlaştırıyor. İstanbul Sanat Magazin, 8. Yılında yayınlarıyla sanattan haberdar olmak isteyen, kendini sanata adamış, salgın günlerinde sanata sığınarak, resimle rehabilite olmayı seçmiş geniş sanatçı topluluğuna hizmet vermeye devam ediyor.

İstanbul Sanat Magazin 2018 “Başarıya Alkış- Emeğe Saygı” Ödül Töreninden bir kare

Sanat-Magazin kurucusu Kemal Gönüleri , içinden geçtiğimiz dönemde sanatçıları motive etmek, etkinleştirmek adına sanata ve sanatçıya hizmet sunmaya devam ettiklerini; her ay bir sergi düzenleyerek katılımcı sanatçıların eserlerini albüm ve video olarak hazırlayıp, You tube, Facebook gibi yoğun kullanılan sosyal medya platformlarında paylaşarak, dur durak bilmeden sanat ve sanatçının yolunda hizmetlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Yurt dışında da ilgiyle takip edilen İstanbul Sanat-Magazin sitesi son etkinliği “Kışa Merhaba’’ sergisini Uluslar arası düzenledi. Köşe yazarlarının güncel yazılarını ve Türkiye’nin en eski Sosyal Toplum Kuruluşlarından Rekreasyon Derneği etkinliklerini de yayınlamaya devam ediyor.

Sanat danışmanlığını üstlendiğim ve ‘’Kırmızı Kanepe’’ köşesinde yazılarımın yayınlandığı İstanbul Sanat Magazin’de bu yıl pandemi dolayısıyla 2020 yılı ödül törenimizi düzenleyemedik. İleri bir tarihe ötelemek zorunda kaldık. Programlarımızı hazırlıyor, gelecek güzel günlerin heyecanıyla sabırla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Pandemiyle beraber, son bir yıl içinde sanatsal yazılı yayın basımlarında azalma olduğunu gözlemliyorum. Dolara bağlı kağıt ve mürekkep fiyatları, sanat mecmualarının basımını zorluyor. Artan maliyetlerin birim fiyata yansıması cepleri yakınca bazı yayınları göremez olduk. Bazılarıysa cepten yiyerek direnmeye devam ediyorlar.

Yeni Ana Kültür ve Sanat Dergisi’de zor şartlara rağmen yayınlananlardan; İmtiyaz sahibi Şaheste Günday muhteşem yazar kadrosuyla zor şartlarla baş etmeye çalışarak, dergiyi çıkarmaya devam ediyor. Doğan Hızlan, Özcan Atamert, Nazan Akpınar, Yaşar Kaba, Engin Çağlar, Adnan Gülerman, Şinasi Eskikaya, Orhan Kural, Fehmi Bildik gibi değerli insanların yazılarıyla destek verdiği Yeni Ana Dergisi, sanatın nabzını tutmaya devam ederken, Haber Müdürlüğünü Kemal Gönüleri yapıyor.. Benim de köşe yazılarım ve etkinlik haberlerimle içinde yer aldığım dergiyi ve sanat dergilerini abone olarak, satın alarak yayınlarını sürdürmelerine yardımcı olmak durumundayız.

Sanatçı, sanatını paylaşmak ve geniş platformlarda duyurmak ister. Bunun yolu da sanat yayınlarını desteklemekten geçer. Günümüz şartlarında sanat yayınları her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duymaktalar.

John Berger, Manzaralar’da “…Sanat doğaya öykünmez; yaratılışa öykünür. Kah başka bir dünya önermek için; kah doğanın sunduğu o kısacık vaat anını büyütmek, onaylamak, toplumsallaştırmak için. Sanat, doğanın ancak zaman zaman göz ucuyla bize gösterdiği şey karşısında verilmiş örgütlü bir tepkidir. Sanat potansiyel olumlamayı, hiç bitmeyen bir olumlamaya çevirmeyi amaçlar. İnsanın daha güven verici bir cevap alma umudunu ilan eder. Sanat aşkın yüzü; daima bir duadır…” diye yazar.

Sanatçıların sınırlarını aşmaları bugün teknoloji sayesinde yaşadıkları ortamla sınırlı olmaktan çoktan çıktı. Sanatlarıyla evrensel sanat dünyasına açılan sanatçıların seslerini duyurmaları daha kolaylaştı. Sosyal medya üzerinden herkes kendi reklamını yapıyor gibi görünse de yazılı basın; katalog, belgeleme, geriye dönüşlerde basılı yayınlarda yer alma gerekliliğiyle, cevap alma umudumuza cevap vermeyi hala ve inatla sürdürüyor.

Her sanatçı adını parlatmak, şöhreti ve parayı bulmak istiyor. Andy Warhol’un şu meşhur sözünü bilirsiniz. ‘’Gün gelecek herkes 15 dakika için meşhur olacak ‘’ der. 15 dakika kendisine yetmediği gibi kimseye de yetmemektedir.

Sanat ortamı enerjik etkinlikler ister. Fuarlar, sergiler, müzayedeler üçgeninin odak noktası basındır. Yazılı basına destek şarttır. İzmit/10 Ocak 2021

*****

Önceki

Kazım Karakaya & “Heykel İçin Yaşamak”

Sonraki

“My French Film Festival” 15 Ocak’ta başlıyor

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar