Nazan Erkmen’e Bungei Özel Ödülü

Nazan Erkmen’e Bungei Özel Ödülü

Haber: Erol Ünal

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen Japonyada düzenlenen ArtTurkey JAPAN 2017 Nittoten 7 Sergisi‘nde ziyaretçiler arasında yapılan oylama ile Japon sanatseverlerin oluşturduğu halk jürisi tarafından 3 eseri ile Bungei Özel Ödülüne layık görüldü.

Japon Sanat Merkezi (JSM) tarafından Türk sanatı ve sanatçılarını Japonya’da tanıtmak üzere Japonya’da şimdiye kadar yapılmış en büyük güncel Türk sanatı sergisi olan ArTTurkey JAPAN sergisi gerçekleşti. “ArTTurkey JAPAN 2017” (日土展 / NİTTOTEN 7) 26-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında yine dünyanın önde gelen sanat müzelerinden Tokyo-Machida City Museum of Graphic Arts’da yapıldı.

52’si Türk ve 15’i Japon olmak üzere toplam 67 sanatçı’nın eserlerinin yer aldığı serginin açılışını Tokyo Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Ali Karakuş, Machida Belediye Başkan Yardımcısı Yamada Norihito yaptı. Açılış resepsiyonuna Meclis üyesi Fujita Gaku, ünlü yazar-ressam Kobayashi Yutaka başta olmak üzere çok sayıda seçkin davetli katıldı. Açılış sırasında ve sergi boyunca ziyarete gelen konuklara sergiye katılan eserler ve sahipleri hakkında tek tek bilgi verildi. ArtTurkey 2017 sergisi 1000’ den fazla Japon izleyici tarafından gezildi.

Sergi boyunca ziyaretçiler arasında yapılan oylama ile Japon sanatseverlerin oluşturduğu halk jürisi tarafından Nittoten Ödülleri‘ne layık görülen eser ve eser sahipleri belirlendi.

PROF. NAZAN ERKMEN HAKKINDA

Prof. Nazan Erkmen, 1945’de Balıkesir’de doğdu. Lisans, yüksek lisans, doktora eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tamamladı. 1994′de doçent ve 1996′da profesör oldu. 2006-2012 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seçimle gelen ilk kadın dekan olarak görev yaptı. Daha sonra, 2011-2014 yılları arasında Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde de dekanlık yaptı. Çocuklar ve büyükler için 100’ün üstünde kitap resimledi. Resimlediği önemli kitaplar arasında Gılgamış Efsanesi, Dede Korkut Öyküleri, Ömer Hayyam Şiirleri, Bir Bennu’dur İstanbul bulunmakta. Karıncanın Anıları, Kör Kedi ve Sevdalı Fare, İstanbul Efsaneleri, Mim. Cengiz Bektaş’ın yazdığı “Kuşun Kanadında” kitapları yayımlandı. Bunların yanı sıra sayısız kitap kapağı, afiş, şiir ve öykü resimlemeleri, aktüel ve kültürel dergilerde illüstrasyonları yayımlandı. 1998 ve 2000′de Japonya ve Bratislava “Selected World Illustrators Biennal” (Seçilmiş Dünya İllüstratörleri Bienali)’ne seçildi. Posta Genel Müdürlüğü tarafından “Uluslararası Intercept Pullar-Masalllar ve Efsaneler Serisi”, “Atatürk”, “23 Nisan” başlığı altında pulları basıldı.

YURT DIŞINDAKİ BAŞARILARI

Ülkemizde olduğu kadar yurt dışındaki başarıları ile tanınan sanatçı, Doğu Avrupa İllüstrasyon Bienali’nde aldığı ödül ile “Seçilmiş Dünya İllüstratörleri” arasında yer aldı. 2009 yılında Polonya Resim Bienali ve 2010 yılında Çek Cumhuriyeti, Pilsen IV. Resim Bienali ve 2010 yılında Üsküp Uluslararası Afiş Yarışması’nda, 2011-2012 yıllarında Polonya, Üsküp, Pilsen Çizgi Bienallerinde jüri üyesi olarak görev yaptı.

*****

Önceki

Dibeklihan’da 5 Sergi Birden Açılıyor

Sonraki

26AğustosCumartesi GÜNÜN SERGİLERİ

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar