Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020 Özel Ödülleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı

2020 Özel Ödülleri

Yazı: Erol Ünal

  • Bakanlık Özel Ödülleri’ne 2020 yılında “Hisart Canlı Tarih Müzesi”, “İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (İMOGA)” ve “Mim Sanat Akademisi” layık görüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nca 1979 yılından beri her yıl dağıtılan ve 2016 yılından itibaren de “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” adıyla anılan Büyük Ödüllerin yeni sahipleri belli oldu.

Özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına katkı sunanlara bir minnet ve teşekkür ifadesi olarak takdim edilen Bakanlık Özel Ödülleri’ne 2020 yılında “Hisart Canlı Tarih Müzesi”, “İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (İMOGA)” ve “Mim Sanat Akademisi” layık görüldü.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un başkanlığında belirlenen ödüllerin jürisindeki isimler; Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala, Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Sâlim Tokaç, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ; Türkiye’nin eriştiği kültür düzeyini başarılı bir şekilde anlatan eğitici çalışmalar ve üretimler ile hizmet ve eserlerini gelecek nesillere aktarmak için özveriyle çalışan topluluk veya kuruluşları teşvik etmek amacıyla veriliyor. Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına özgün eser, uygulama, yorum veya bilimsel araştırmalarıyla katkı sunanlara minnet ve teşekkür ifadesi olarak sunulan “Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri” bakanlığın en prestijli ve en yüksek değere sahip ödülü. Ödül Türk Tarihi, Edebiyatı, Dili, Görsel Sanatlar, Mimarlık, Arkeoloji, Müzik ve Sahne Sanatları, Halkbilim, Tiyatro, Opera ve Bale, Sanat Tarihi, Fotoğraf, Sinema, Kütüphanecilik ve Müzecilik dallarında veriliyor.

Önceki Yıllarda Ödül Alanlar;

  • 2011’de Fotoğraf dalında Ara Güler, Sabit Kalfagil, İzzet Keribar, Sıtkı Fırat’a,
  • 2012’de Geleneksel Türk sanatları dalında Cahide Keskiner, İslam Seçen, Fatma Çiçek Derman, Hüseyin Öksüz, Salih Balakbabalar, Tevfik Alparslan Babaoğlu’na,
  • 2013’de Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Müzeyyen Senar, Ahmet Yakupoğlu, Nuri Pakdil, Cüneyt Arkın’a,
  • 2014’de Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Gönül Ülkü Özcan, Celal Yılmaz, Beşir Ayvazoğlu, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’na,
  • 2015’de Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Mehmet Avni Özbek, Serdar Gökhan, Hakkı Acun, Ötüken Neşriyat’a,
  • 2016’da Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Nesrin Sipahi, Cahit Koytak, Kenan Işık, D. Mehmet Doğan, İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne,
  • 2017’de Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Cüneyd Kosal, Safa Önal, Süleyman Uludağ, Nurhan Atasoy, Baksı Müzesi’ne,
  • 2018’de Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti, Ara Güler Müzesi’ne,
  • 2019’da Kültür ve Sanat’a katkılarından dolayı Antakya Medeniyetler Korosu Derneği, Odunpazarı Modern Müze’sine verilmişti.

*****

Önceki

K.Muzaffer Gençer’in Eserleri, Paris’te 2020’yi Uğurladı

Sonraki

“Atlı Köşk’te Caz Konseri” TRT 2’de

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar