Fatih’in Portresi, Fatih’in Emaneti Tersane’de

Fatih’in Portresi,

Fatih’in Emaneti Tersane’de

Haber : Kemal Gönüleri

  • Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Portresi, kapılarını Halka Sanatla Açan Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi’nin “Ah Güzel İstanbul” Sergisinde!
  • Sergi, 3 Eylül 2024 tarihine kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Sanat Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kapılarını sanatla halka açan Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi, Fatih Sultan Mehmet’in ünlü ressam Bellini tarafından yapılan ve geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan portresini “Ah Güzel İstanbul” başlıklı sergide sanatseverlerle buluşturuyor!

Fatih’in emaneti, Osmanlı’nın denizcilik mirası ve dünyada işlevini sürdüren en eski tersanelerden biri olan Haliç Tersanesi’nde açılan İstanbul Sanat bünyesindeki İstanbul Sanat Müzesi’nin açılış sergisi olan “Ah Güzel İstanbul”, İBB koleksiyonu ve Ekrem İmamoğlu koleksiyonları başta olmak üzere on koleksiyonere ait 300’ün üzerinde eserden oluşuyor. İstanbul’un en kapsamlı çağdaş sanat sergilerinden “Ah Güzel İstanbul”, 3 Eylül’e kadar şehrin yeni yaşam merkezi İstanbul Sanat’ta ziyaretçilerini bekliyor.

Haliç Tersanesi’nde kapılarını açan ve şehrin kültürel hayatına yeni bir soluk getiren İstanbul Sanat bünyesinde yer alan İstanbul Sanat Müzesi, farklı koleksiyonları ve kurumları bir araya getiren “Ah Güzel İstanbul” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Kolektif bir çabanın sonucu olarak hazırlanan sergi; aralarında Bilge Koleksiyonu, Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu, İBB Koleksiyonu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Koleksiyonu, İyem Koleksiyonu, Lale-Cengiz Akıncı Koleksiyonu, Mustafa Taviloğlu Koleksiyonu, Meir Dalva Koleksiyonu, Merey Koleksiyonu ve Ulaş Değirmenci Koleksiyonu’nun da yer aldığı, sanat dünyasının önde gelen koleksiyonlarını izleyicilerle buluşturuyor.

Fatih’in Portresi, Fatih’in Emaneti Tersane’de

Farklı dönemler, farklı katmanlar ve ifade biçimleri arasında gezinerek İstanbul’un sanatsal birikiminin izlerini süren “Ah Güzel İstanbul” sergisi kapsamında, İBB’nin, esasında İstanbullulara ait olan zengin koleksiyonu da sanatseverlerle buluşuyor.

Sergideki en özel karşılaşmalardan biri ise İBB koleksiyonunun eşsiz parçalarından; İstanbul’un Fatihi‘nin portresinin kendi şehrinde, Fatih’in emaneti olan tersanede yeniden görünür kılınarak İstanbullularla bir araya gelmesi…

Gentile Bellini’nin atölyesinde resmedilen Fatih Sultan Mehmet’in portresinin önemi ve özelliği, 15.yüzyıla tarihlenen üç yağlıboya tablodan biri olması.

Ah Güzel İstanbul” sergisi izleyicilere, Fatih Sultan Mehmet’in portresinin yanı sıra İtalyan ressam Cristofano Dell’Altissimo imzalı Kanuni Sultan Süleyman tablosunu ve Costanzo da Ferrara imzalı Fatih Sultan Mehmet‘in madalyonunu da görme imkânı sunuyor.

300’ün Üzerinde Eser “Ah Güzel İstanbul” Sergisinde

İstanbul Sanat Müzesi’nde devam eden “Ah Güzel İstanbul” sergisinde; Süleyman Seyyid, Hoca Ali Rıza, Şehzade Abdülmecid Efendi, Halil Paşa, Avni Lifij, Feyhaman Duran, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Komet, Avni Arbaş, Eren Eyüboğlu, Fikret Mualla, Hikmet Onat, Fahrelnissa Zeid, Şevket Dağ, Zeki Kocamemi, Burhan Doğançay, Cihat Burak, Hamit Görele, Naile Akıncı, Mehmet Güleryüz, Ferruh Başağa, Neşe Erdok, Tevfik Fikret, Recaizade Mahmut Ekrem, Mıgırdiç Civanyan, Mihri Hanım, Sabri Berkel, Hale Asaf, Fikret Otyam, Selma Gürbüz gibi Türk resim sanatının kıymetli sanatçılarından 300’ün üzerinde eser izleyici karşısına çıkıyor.

Ah Güzel İstanbul” sergisi, 3 Eylül 2024 tarihine kadar Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Sanat Müzesi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Dünyada işlevini aktif olarak sürdüren en eski tersanelerden biri olan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları A.Ş.’ye bağlı olarak hizmet vermeye devam eden Haliç Tersanesi, İstanbul’un yeni kültür sanat ve yaşam merkezi İstanbul Sanat’a ev sahipliği yapıyor. Kapsamlı restorasyon çalışmalarını tamamlayan İBB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve yeniden işlevlendirme sürecini üstlenen İBB Miras’ın örnek teşkil eden bir dönüşüme imza attığı tarihî tersane, İstanbul Sanat Müzesi adıyla kapılarını açan, şehrin ilk kamusal çağdaş sanat müzesinin yanı sıra festival alanı, performans sanatları merkezi, çocuk sanat atölyesi restoran, müze mağazası gibi sosyal mekânlar da kazandı.

Osmanlı’nın 600 yıllık denizcilik mirası, İstanbul’un fethinin mimarı Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Haliç Tersanesi, bundan böyle tersane işlevinin yanında yeni bir yaşam merkezi olarak da kent hayatının ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürecek.

İstanbul Sanat Müzesi Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00

Adres: Emekyemez Mah. Refik Saydam Cad. No:45 Beyoğlu/İstanbul

Haliç Tersanesi Hakkında

Haliç Tersanesi, Osmanlı Devleti’nin “denizcilik üssü” Tersâne-i Âmire’nin günümüze ulaşan bölümlerinden biridir. Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı’nın gemicilik ve ticaret merkezi konumundaki Haliç’in, tersane yapımı için uygun olduğuna karar vererek Kaptan-ı Derya Hamza Paşa’yı görevlendirmiş; böylece 1455 yılında birkaç göz ve cami ile divanhaneden oluşan ilk tersane kurularak Tersâne-i Âmire’nin temelleri atılmıştır.

I. Selim döneminde 300gözlü olarak geliştirilmesi planlanan Tersâne-i Âmire’nin sınırları, 1515yılında yeni eklemelerle Galata’dan Kasımpaşa’ya doğru genişlemiştir. Yıllar içinde büyümeye devam eden Tersâne-i Âmire; zamanla tersane gözleri, havuzlar, kızaklar, kışlalar, divanhaneler, cami ve mescitler, zindanlar, mahzenler, fabrikalar, atölyeler, kasırlar, kapılar, iskeleler ve mektep gibi farklı yapı gruplarını içeren büyük bir denizcilik kompleksine dönüşmüştür.

16. yüzyılda Osmanlı Devleti sınırlarındaki tersaneler idari olarak Tersâne-i Âmire’ye bağlanmış; bu yüzyılda önemli bir deniz gücü haline gelen Osmanlı’nın güçlü bir donanma oluşturması ve denizlerdeki hâkimiyetini koruması açısından Tersâne-i Âmire büyük bir önem teşkil etmiştir. Genel olarak kürekli ve yelkenli gemilerin inşa edildiği Tersâne’de buhar gücüyle çalışan gemilerin inşası ise19. yüzyılda başlamıştır.

Tersâne-i Âmire, 1913 yılında Taşkızak Tersanesi, Camialtı Tersanesi ve Haliç Tersanesi şeklinde üçe bölünmüş; her üç tersane de günümüze ulaşmayı başarmıştır. Aralarındaki tek aktif tersane olan Haliç Tersanesi, Kasımpaşa Deresi ile Atatürk Köprüsü arasında konumlanmakta; 3havuz, 2 kızak, atölyeler ve yönetim binalarından oluşmaktadır.

Dünyada işlevini sürdüren en eski tersanelerden biri olarak hizmet vermeye devam eden Haliç Tersanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon ve yeniden işlevlendirme çalışmalarıyla koruma altına alınarak 2024 yılında “İstanbul Sanat” adıyla kamusal bir yaşam merkezi işlevide kazanmıştır.

****

Önceki

İFSAK 44.Kısa Film Yarışması Sonuçlandı

Sonraki

21 Mart 2024 Perşembe Tiyatro Rehberi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar