Dibeklihan’da 5 Sergi Birden Açılıyor
Haber : Erol Ünal
Bodrum Ortakent Yakaköy‘de 40 dönümlük alana kurulan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü‘nde sergiler devam ediyor. Bodrum ile özdeşleşen mekanlardan birisi haline gelen “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü”nde sergi sezonu 3 Haziranda başlamıştı. Bu sezonda 32 sergi açılması planlandı.
26 Ağustos Cumartesi saat 19:30‘da İ.Hakkı Tonguç Sanat Galerisi’nde Devrim Erbil Resim Sergisi, Yıldız Kenter Sanat Galerisi’nde Turan Selçuk (Karikatür) – Mengü Ertel (Afiş) Sergisi, Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde Saim Altuncu Suluboya Sergisi, Orhan Kemal Meydanı’nda Ömer Doğan Fotoğraf Sergisi, Nedim Günsur Sokağı’nda Ayşe Özalp Desen Sergisi açılacak. Sergiler 8 Eylül‘e kadar Pazartesi hariç 10:00-13:00 ve 16:00-23:30 saatleri arasında görülebilir
DİBEKLİHAN
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Cenap Tezer eşi Gülay Tezer ile birlikte 40 yıl Anadoluyu karış karış gezip topladığı Anadolu’ya ait eserlerin sergilendiği bir yer aynı zamanda… Bazı salonların zemin döşemesinde süsleme sanatlarından örneklerin bulunduğu, bütün çalışmaların el işçiliğine dayanan “Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü” Sanat Galerileri ile sanatçılarla sanatseverlerin bir araya gelmesini hedeflendiği bir mekan.
Ortakent-Yalıkavak kavşağından Yalıkavak yönüne gittiğinizde 2 km. sonra sola Yaka Köy’e saptığınızda 200 m. sonra sağda doğa ile bütünleşmiş bir taş yapı ile karşılaşırsınız. Ortakentli demirci ustası Hayati Değirmenci’nin yaptığı iki kanatlı demir kapıyı geçip rampayı çıkarak kemerli ve sütunlu fuayesi olan iki kanatlı demir kapıdan geçerek kemerlerle beş bölüme ayrılmış sanat galerisine ulaşırsınız. Rampa üst kata doğru devam ediyor. zemini tamamen yöresel kayraklar ve çakıl taşlarıyla döşeli meydanın merkezindeki yaşlı pirnar ağacının etrafı doğal kayalar, eski yağ taşları ve bulgur dibeklerinin etrafında rengarenk mevsim çiçekleriyle düzenlenmiş. Meydandaki üç adet eski taşa işlemeli kuyu ağzı altlarından su galerileri geçirilerek birbirine bağlanmış ve meydanın yağmur suyuna karşı drenaj sağlanmış. Meydana bakan kiremit çatılı meydan kahvehanesinin yoğurt dibeklerinden yapılmış masalarından birinde oturduğunuzda Van’lı taşduvar ustası Cabbar Zengin‘in ördüğü moloz taşduvar içindeki yandığında ateşinin aksi önündeki havuzun suyuna vuran Selçuklu desenleriyle taşa oyulmuş o çok eski şömineyi göreceksiniz. Sandık odasının yanındaki Eskici Avrupa’nın Osmanlı’ya yaptığı cam, metal ve ahşap objeler satılan bir mekan… Bu yapıya da girerken en az 200 yıl önce muhtemelen bir Ermeni ustasının Kayseri civarında taşa oyarak yaptığı portali ve üzerindeki Aslan motifli dekupajlı kare taşı bulunuyor. Eski dikiş makinesi ve eski karyola parçalarından imal edilmiş tabelalardan bu yerlerin nerede olduğunu takip edebilirsiniz. “Dibeklihan” resim, heykel, fotoğraf sergileri, sanat söyleşileri, film, konser ve dia gösterileri izlenebilen ve kahvehanesinde kahve içip soluklanabileceğimiz bir mekan…
*****