Bedri Baykam & Oylum Öktem İşözen

Renkli DYOloglar #3:

Bedri Baykam & Oylum Öktem İşözen

Haber : Kemal Gönüleri

Türkiye’nin Renkleri ile Renkli DYOloglar* devam ediyor!

Aura İstanbul ve Dyo Boya iş birliğiyle gerçekleşen Renkli DYOloglar “Türkiye’nin Renkleri”nden ilham alarak, farklı disiplinler ile rengi yeniden tarif etmeyi amaçlıyor.

Canlı sohbet serisinin 20 Haziran Cumartesi günü saat 15‘te konukları ressam Bedri Baykam ile heykeltıraş ve moda tasarımcısı Oylum Öktem İşözen.

“Renkleri” odağımıza alarak resim, heykel ve modanın keyifli dünyasını beraber keşfedeceğimiz canlı sohbet DYO Boya YouTube kanalında bu link üzerinden izlenebilecek:

Bedri Baykam
Bedri Baykam

Bedri Baykam hakkında

İki yaşında resim yapmaya başlayan Baykam’ın işleri, altı yaşından itibaren Bern, Geneva, New York, Washington, Paris, Cannes, London, Rome, Munih, Stockholm, San Francisco, Havana, Kiev, Berlin başta olmak üzere tüm dünyada sergilenmeye başladı.

Sorbonne Üniversitesi’nde ekonomi, L’Actorat’da aktörlük tahsili yaptı. California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema eğitimi gördü. 80’li yıllarda başlayan uluslararası Yeni Dışavurumculuk Akımı’nın öncülerinden olan Baykam, 1987 yılına kadar Amerika’da kaldı. O tarihte İstanbul’a geri dönen Baykam bugüne kadar yarısı uluslararası olmak üzere 142 kişisel sergi açtı, bir çok bienale ve sayısız grup sergisine katıldı. 80’lerden itibaren politika ve erotizmi çağdaş sanat ortamına, mülti-medya büyük sergilerle taşıdı.

UNESCO’ya bağlı Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin de kurucularından ve halen bu örgütün Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı olan Baykam, aynı zamanda 2015 yılında düzenlenen UNESCO resmi partneri IAA 18. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda 4 yıllığına Dünya Başkanı seçildi. Baykam bu görevi Haziran 2020’ye kadar sürdürecek.

Hürriyet Gösteri, Tempo, Siyah-Beyaz, Aydınlık, Genç Sanat ve Cumhuriyet gibi birçok yayında yazarlık yapan ve eski CHP Parti Meclisi Üyesi olan Baykam, 29 kitabın ve iki uzun metrajlı senaryonun yazarı. Hakkında yayınlanmış 52 katalog ve 8 kitap bulunuyor.

Taksim’de bulunan Piramid Sanat’ın (2006) kurucusu olan sanatçı, çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

Oylum Öktem İşözen
Oylum Öktem İşözen

Oylum Öktem İşözen hakkında

Mimar Sinan Üniversitesi GSF’de Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra Cumhuriyet’ten Günümüze Değer Eğilimlerinin Evrimine Moda Perspektifinden Bakış konulu teziyle Sanatta Yeterliliğini bitirdi.
Sektörde değerli markaların tasarım yetkilisi olarak çalıştıktan sonra, İTKİB ve AB Projesi olan London Collage of Fashion ile İstanbul Moda Akademisi’nin (İMA) kuruluşunda projenin Sanat Yönetmeni ve Moda Tasarım Bölüm Başkanlığını yapmıştır.

Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi’nde ‘Disiplinler Arası Kültürel Kesişmeler’ dersini verdi.
Küratör olarak Türkiye’de ve Uluslararası platformda bir çok sergiyi yönetmiş olan sanatçı, World Skills ve Europe Skills yarışmalarına ülke jürisi olarak çağrılmıştır. Moda ve tekstil üzerine eserleri Türkiye’de ve Dünya’da birçok yarışmalı sergiye seçilmiştir.

Öktem İşözen, akademisyen olarak giysi tarihini kapsayan konularda konferanslar vermekte, akademik dergilerde bildirileri yayınlanmaktadır. Aile genetik mirasının sürdürücüsü olarak, multidisiplin çalışmalarına heykel dalında da devam etmekte olan sanatçı, kişisel sergiler açmakta, eserler üretmektedir. Son kişisel sergisi, Bir Kent Meselesi; Derin Deliler heykelleri, 2016 yılında İstanbul Mimarlar Odası binasında sergilenmiştir. Tankut Öktem Müze Evi ve Osmanlı Giysileri Müze Evi’nin sanat direktörlüklerini yapan Oylum Öktem İşözen’ in moda ve heykel alanında yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

*****

Önceki

20 Haziran 2020 Cumartesi Günün Sergileri

Sonraki

21 Haziran 2020 Pazar “Maskeliler”

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar