5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması

5. İstanbul Orchestra’Sion

Uluslararası Piyano Yarışması

Haber : Kemal Gönüleri

  • 12-18 Kasım 2022’de gerçekleşecek olan 5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın basın toplantısı 24 Şubat perşembe günü yapıldı.
  • 1 Ocak 1982’den sonra doğmuş olan adayların katılabildiği Yarışmaya ; Son kayıt tarihi Cuma 27 Mayıs 2022.

24 Şubat 2022 perşembe günü Notre Dame de Sion Fransız Lise’sinin Galeri’sinde gerçekleşen basın toplantısına Yarışma Başkanı ve Okul Müdürü Alexandre Abellan, Jüri Başkanı Jean-Yves Clément, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Yarışmanın Genel Sekreteri, Emmanuelle Beaufils, Onur Kurulundan Devlet Sanatçısı ve piyanist Süher Pekinel, Orchestra’Sion Şefi Orçun Orçunsel ve Andante klasik müzik dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali katıldılar.

Yarışma’nın Başkan Alexandre Abellan şöyle konuştu : 166 yıldan beri Notre-Dame de Sion’da, başta müzik olmak üzere sanat ve kültür eğitimi, pedagojik araçların merkezinde yer alarak, zihinsel eğitimin yapı taşını oluşturmaktadır. Ayrıca Uluslararası Piyano Yarışmamız, parçası olduğu eğitim projesinin çok ötesine geçmektedir. Bu yarışma, genç yeteneklerin değerini gün ışığına çıkararak, niteliği ve önemi ile İstanbul’un kültür ve eğitim sahnesinde görünür olmamızı sağlıyor.

Jüri Başkanı Jean-Yves Clément ise yarışma ile ilgili şöyle konuştu :  “Dostum, Piyanist ve istisnai bir orkestra şefi olan Vahan Mardirossian’ın yerini alarak İstanbul – Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın başında bulunmak gerçek bir mutluluk. 

Eğitimin her aşamasında kültürün temel önemini kavrayan Notre Dame de Sion gibi  mükemmel bir kurumun üyeleriyle birlikte bu etkinliğin düzenlenme sürecini paylaşmak da, aynı derecede gerçek bir mutluluktur. Bana göre yarışmalar, rekabet ruhunu yaşatmak için değil; sanat eğitimi ve insani boyut yararına bu ruhu aşmak üzere yapılır”.

5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması‘nın önemli bir yeniliği de Başkonsolos Olivier Gauvin Ödülü olacaktır. Aynı zamanda piyanist olan, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, yarışmanın 3. aşamasındaki adayları dinleyerek değerlendirecek ve Başkonsolos Olivier Gauvin Ödülü‘nü verecektir.

Olivier Gauvin, Troyes’daki Ulusal Müzik Yüksek Okulunda, Orsay Konservatuvarında ve ardından da Boulogne-Billancourt Bölgesi Ulusal Konservatuarında piyano eğitimi aldı. Bu kurumlarda piyano, oda müziği, müzik tarihi, müzik analiz ve yazımı konuları üzerine yoğunlaştı. Kendisi de piyano dersleri verdi.

Basın toplantısında Başkonsolos Olivier Gauvin şöyle konuştu : “Türkiye’deki Istanbul Fransız Kültür desteğiyle Notre-Dame de Sion’un önerisiyle bu ödülü vereceğim için ben de çok heyecanlıyım. Notre-Dame de Sion’u müzikteki bu güzel macerası için kutluyorum”.

Onur kurulu üyesi, devlet sanatçısı ve piyanist Süher Pekinel ise “Notre-Dame de Sion öğrenciyken derslerden sonra piyano çalıyorduk. Müzik okulumuzda aslında bir gelenek. İnsani değerlerden geçmek müzikten geçiyor. Gençleri bu konuda eğitmek ve müzik üzerinden insani eğitimler vermek için projelerimiz var. Ben başka bir okul bilmiyorum bu kadar büyük bir devamlılık içinde müziği insanlarla paylaşsın. Genç müzisyenlerin bu aşamadan geçmesi gerekiyor. Yarışmalar, kendi şahsiyetlerini bulabilmeleri için büyük bir olanak” dedi.

5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın Jürisi

  • Jean-Yves Clément (Jüri Başkanı)
  • Antonio di Cristofano, Pianist
  • Eliane Reyes
  • Olivier Moulin, Piyanist
  • Toros Can, Pianist
  • Gülsin Onay, Piyanist
  • Pierre Réach, Piyanist

Yarışmanın tarihçesi :

4. Uluslararası Piyano Yarışması İstanbul Orchestra’Sion (7-14 Mart 2020)

  • Birincilik Ödülü: Kisuk Kwon (Güney Kore),
  • İkincilik Ödülü: Aude-Liesse Michel (Fransa),
  • Üçüncülük Ödülü: George Todica (Romanya),
  • NDS Gençlik Müzik Ödülü:Aude Liesse Michel (Fransa),
  • Ali Darmar Ödülü: Kisuk Kwon (Güney Kore)

3. Uluslararası Piyano Yarışması İstanbul Orchestra’Sion (13-17 Kasım 2017 )

  • Birincilik Ödülü: Shaun Choo (Singapur),
  • İkincilik Ödülü: Georgy Voylochnikov (Rusya),
  • Üçüncülük Ödülü: Mamikon (Gürcistan),
  • NDS Gençlik Müzik Ödülü: Mamikon Nakhapetov (Gürcistan),
  • Jüri Özel Ödülü: Emre Yavuz (Türkiye)

2. Uluslararası Piyano Yarışması İstanbul Orchestra’Sion (16-22 Kasım 2015)

  • Birincilik: Yener Gökbudak (Türkiye),
  • İkincilik: Maria Anakina (Rusya),
  • Üçüncülük: İlter Vurucu (Türkiye),
  • NDS Gençlik Müzik Ödülü: Yener Gökbudak (Türkiye)

1. Uluslararası Piyano Yarışması İstanbul Orchestra’Sion ( 11-17 Kasım 2013 )

  • Ortak Birincilik Ödülü: Burak Çebi (Türkiye) & Alona Kozlova (Ukrayna),
  • İkincilik Ödülü: Yanica Hristova (Bulgaristan),
  • Üçüncülük Ödülü: Tomohiro Hatta (Japonya),
  • Ulvi Cemal Erkin Ödülü: Jan Gazdizicki (Polonya)

Yarışmanın Tanıtımı

Üst düzey bir sanatsal misyon

İstanbul Orchestra’Sion – Uluslararası Piyano Yarışması’nın hedefi, dünyanın dört bir yanından seçilmiş olan, uluslararası düzeydeki profesyonel müzisyenleri bir araya getirmek ve tanıtmaktır. Bu misyon; sanatçılara, müziklerini geliştirmelerini sağlayacak bir paylaşım mekânı sunmak, onların; dinleyiciler, müzisyenler ve uluslararası üne sahip konser sanatçılarından oluşan jüriyle buluşmalarını sağlamak arzusuyla yola çıkmıştır.

İstanbul Orchestra’Sion – Uluslararası Piyano Yarışması, genç müzisyenlerin kariyerinde önemli bir aşama olmayı arzu etmekte ve yıllar içerisinde Türkiye’de, Akdeniz Bölgesi’nde ve giderek dünya çapında öneme sahip, bir müzik etkinliği olmayı hedeflemektedir.

Yarışma, İstanbul’un şehir merkezinde bulunan Notre-Dame de Sion Lisesinin Konser Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Adayların ön seçimi DVD ya da görsel-işitsel dosya üzerinden yapılacaktır. Yarışma halka açık dört ayrı sınavdan oluşacaktır. Finalde adaylara, orkestra şefi Orçun Orçunsel yönetimindeki Orchestra’Sion orkestrası eşlik edecektir.

Bu yarışmanın bir diğer özelliği de NDS Gençlik Müzik Ödülü’dür. Bu kapsamda, Notre-Dame de Sion öğrencilerinden oluşan bir jüri, yarışmanın danışmanı piyanist Franck Ciup ve müzik öğretmenleri ile birlikte, aldıkları müzik eğitimine paralel olarak, yarışmacıları değerlendirerek NDS Gençlik Müzik Ödülü’nü veriyor.

İkinci defa olarak verilecek olan Ali Darmar Ödülü. Ali Darmar’ın yeniden Yarışma için özel olarak bestelediği çağdaş bir eserin üçüncü aşamada zorunlu bir parça olarak yarışma programında yer alacaktır. Bu kapsamda bu zorunlu eseri en iyi yorumlayan yarışmacıya Ali Darmar Ödülü verilecektir.

COVID-19 ile ilgili önlemler

Yarışma COVID-19’un yayılımını önlemeye yönelik resmî kurallara tabi bir eğitim kurumunda gerçekleştiğinden, aşı olmak zorunludur. Yarışmaya katılacak tüm seçilmiş adayların COVID-19’a karşı aşı olduklarına dair bir kanıt belgeyi ibraz edebilmeleri gerekir.

Yarışmanın Ödülleri

  • Birincilik Ödülü 8.000 $ İkincilik Ödülü 4000 $ Üçüncülük Ödülü 2000 $ 

Birincilik Ödülü’nü alana iki sene içerisinde birkaç konser vermesi teklif edilecek olup, bunlar arasında:

  • Notre-Dame de Sion Lisesi Gösteri Salonu’nun yıllık programı çerçevesinde (Istanbul, Türkiye) bir konser,
  • Lisztomanias Festivali’nde bir resital (Chateauroux, Fransa),
  • Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde (Gümüşlük, Türkiye)
  • Ayvalık Müzik Festivali’nde (Ayvalık, Türkiye)

bir konser bulunmaktadır.

Kazanan yarışmacı daha sonra başka konserler de verebilir. Bu konserlerin listesi İnternet sitesinde düzenli olarak güncellenecektir.

Yarışma adaylarından biri, yarışmayı takip eden iki yıl içinde Saint-Bonnet Tiyatrosu’nda (Bourges, Fransa) bir resital verecektir.

Ayrıca adaylar Ali Darmar Ödülü, NDS Gençlik Müzik Ödülü ya da yarışma başkanı ve jüri üyelerinin onaylayacağı herhangi bir başka müzik ödülü de alabileceklerdir.

Tüm ödüller yarışmanın kapanışı vesilesiyle düzenlenecek bir gala gecesinde verilecektir.

İstanbul Orchestra’Sion – Uluslararası Piyano Yarışması 2013’ten beri Alink-Algerich Vakfının ve 2017’den beri Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonu‘nun üyelerinden biridir.

Ayrıca Yarışma Organizasyon Komitesi, 2013 yılında düzenlenen yarışmanın jüri üyesi, Öğrenci Jürisi yöneticisi ve Başkanı, 2015’ten beri yarışmanın Fransa’daki danışmanı piyanist ve besteci Franck Ciup’un uzmanlığında çalışmaktadır.

Yarışmaya Başvuru 

Video üzerinden ön eleme 

Yarışmaya 1 Ocak 1982’den sonra doğmuş olan adaylar katılabilirler. 

Videolar üzerinden ön elemelere kaydolmak için, adayların yarışmanın internet sitesinde «kayıt» alanındaki linkte yayınlanan bir formu doldurmaları gerekmektedir. Adayların başvuru formuna video veya videolar ile bir CV eklemeleri gerekmektedir. 

Bu ilk kayıt, 60 avroluk bir ödeme gerektirmektedir. («ödeme» alanındaki linkten veya banka havalesi yoluyla ödeme yapılabilir). 

Son kayıt tarihi Cuma 27 Mayıs 2022’ dir. 

Ön eleme Haziran 2022’de gerçekleşecektir. Tüm adaylar, başvurularının kabulü veya reddi konusunda en geç 15 Haziran 2022 tarihine kadar bilgilendirilecektir. 

Yarışmaya katılmak üzere elemeden geçmiş adayların program seçimlerini içeren ikinci bir kayıt dosyası doldurmaları ve 60 avro tutarındaki nihai kayıt ücretini ödemeleri gerekecektir.

*****

Önceki

“Tohum Takas Şenliği”

Sonraki

Dr. Oya Gönen’in Tarsus Sergisi Açıldı

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar