17 OCAK 2020 C U M A
Tiyatro Rehberi
Hazırlayan : Kemal Gönüleri
Anadolu Yakası / İ S T A N B U L
ÇIN SABAHTA
80 Dakika – Tek Perde
Yazan : Nezihe Meriç
Yöneten : Hülya Karakaş
OYNAYANLAR :
Hülya Karakaş, Ayşe Günyüz Demirci
KONUSU :
Toplumun çok farklı kesimlerinden gelen, mutluluğu yakalayamamış, duyarlı, sevecen iki kadının hüzün dolu öyküsünün aktarıldığı oyunda, insanların birbirlerinin yaşamlarından nasıl ders alıp hayata umutla bakabilecekleri aktarılıyor.
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi Kadıköy
*****
OCAK’TA BAHAR – UNDERGROUND (YERALTI)
YETİŞKİN – 90 Dakika
Yazan : Duşan Kovaçeviç
Yöneten : M. Nurullah Tuncer
OYUNCULAR : Aslı Nimet Altaylar, Caner Çandarlı, Tankut Yıldız, Alp Tuğhan Taş, Gürol Güngör, Onur Şirin, Serap Doğan, Cihat Faruk Sevindik, Berk Samur, Çağlar Ozan Aksu, Hakan Gümüş, Destan Batmaz, Elyesa Çağlar Evkaya, Buğra Can Ildırışık, Hazal Uprak, Aslı Şahin, Damla Cangül Yiğit, Gül Yıldırım, Ayşe Günyüz Demirci, Mana Alkoy
KONUSU
2. Dünya Savaşında Yugoslavya adındaki ülkede büyük bir değişim başlar. 1940 yılından sonra kapalı kapılar ardında yaşanan açlık ve yokluk içinde umudun ve sevginin hikâyesi işlenir.
Savaşın yarattığı güç dengesinde sömürünün ve manipülasyonların yerini sorgularken çok kültürlülüğün yaşandığı bu topraklarda kardeşin kardeşi öldürmesine tanık oluruz.
“Ocakta Bahar” adıyla yazılan oyun 1995 yılında Emir Kusturica tarafından Undergrand (Yeraltı) ismiyle filme çekilmiştir.
Ümraniye Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Yaman Evler Mahallesi, Haldun Alagaş Caddesi Ümraniye
*****
KAHVEDE ŞENLİK VAR
130 Dakika 2 Perde
Yazan : Sabahattin Kudret Aksal
Yöneten : Murat Ozan
OYUNCULAR : Derya Çetinel , Ertan Kılıç , Özgür Dereli
KONUSU
Kadın erkek rolleri, toplumsal kurallar ve bu kurallar çerçevesinde biçimlenen insan ilişkilerinin tartışmaya açıldığı Kahvede Şenlik Var; bir kadın ile bir erkeği karşı karşıya getirir. Sabahattin Kudret Aksal’ın uyuşmanın da uyuşmazlığın da en büyük örneği olarak tanımladığı kadın ve erkek, sonunda evlenme niyetiyle denize nazır bir kahvede buluşurlar. Zaman zaman kahvenin nevi şahsına münhasır garsonunun da yönlendirmeleriyle birbirlerini tanımak ve anlaşmak için uzun bir sohbete başlarlar. Evlilikten beklentilerin, hayallerin ve düş kırıklıklarının dillendirildiği bu bol eğlenceli sohbetin sonu nereye varacaktır? Kozların kıran kırana paylaşıldığı bu mücadelenin kazananı kim olacaktır? Kadın mı? Erkek mi? Yoksa Garson mu?…
Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Cd. No:84, Üsküdar
*****
MATRUŞKA
YETİŞKİN
65 Dakika – Tek Perde
Yazan : Tuncer Cücenoğlu
Yöneten : Bora Seçkin
OYUNCULAR :
Cem Karakaya , Derya Yıldırım
KONUSU
Bir kadın… bir erkek… bir ilişki… kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar… Varoluştan bugüne değişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, anlama, bir arada yaşama mücadelesine yeniden ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, ilişkilerde ideali arama uğraşını mercek altına alıyor.
Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30
Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar
*****
Avrupa Yakası / İ S T A N B U L
HAYAL-İ TEMSİL
150 dakika 2 Perde
Yazan : Ahmet Sami Özbudak
Yöneten : Yiğit Sertdemir
OYUNCULAR :
Hümay Güldağ, Şebnem Köstem, Yiğit Sertdemir
KONUSU
Eski makyör Dikran Efendi’nin; hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Darülbedayi Caddesi No:3,Harbiye / Şişli
*****
VAHŞİ BATI
Yetişkin – 115 Dakika / İki Perde
Yazan : Sam Shepard
Yöneten : Ergun Üğlü
OYUNCULAR:
Ahmet Saraçoğlu, Eraslan Sağlam, Rozet Hubeş, Serdar Orçin
KONUSU :
2017 yılında yitirdiğimiz, çağdaş Amerikan tiyatrosu ve dünya edebiyatının cesur yazarlarından Sam Shepard, en meşhur oyunu “Vahşi Batı”da rekabete sürüklenen insanların kapitalizmin çarkları arasında nasıl öğütüldüğünü anlatıyor. Amerikan toplumunun vitrininde sunulan “kutsal aile” kavramının irdelendiği bu çarpıcı öyküde, babaları çöle savrulmuş iki oğulun çatışmasının ardında yaşanan parçalanmışlık ve yozlaşma göz önüne seriliyor. Shepard’ın penceresinden gerçek batıyla yüzleştiğimizde Amerikan rüyasının nasıl bir kâbusa dönüştüğünü görüyoruz.
Kağıthane Sadabad Sahnesi – Saat: 20.30
Adres:Merkez Mahallesi, Hasbahçe Caddesi Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi No:1, Kağıthane
*****
GEÇ KALANLAR
110 dakika 2 Perde
Yazan : Pervin Ünalp
Yöneten : Nihat Alpteki
OYUNCULAR :
Defne Gürmen, Elçin Atamgüç, Vildan Gürelman, Zafer Kırşan
Konusu :
Yaşadığımız her günü güzel bir güne dönüştürmek varken, “Güzel Bir Gün”ün bize çıkıp gelmesi için öylece oturup bekleriz. Çoğu zaman yaşamak yerine erteleriz. Tüketmenin bencilliğini, paylaşmanın samimiyetine yeğleriz. Oysa ihtiyacımız olan tek şey, biraz farkındalıktır. Geç Kalanlar, sordukları ve sordurduklarıyla seyircisine derinlikli bir yüzleşmenin resmini gösteriyor.
Fatih Reşat Nuri Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Kalenderhane Mahallesi, Cemal Yener Tosyalı Caddesi Atatürk Bulvarı, Fatih
*****
KOMİK-İ ŞEHİR NAŞİT BEY
110 dakika – İki Perde
OYUNCULAR :
Ada Alize Ertem, Bora Seçkin, Can Tarakçı, Emrah Can Yaylı, Erkan Akkoyunlu, Fahri Kıncır, Göksel Arslan, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Özgür Dağ, Rahmi Elhan, Semah Tuğsel, Sinan Bengier, Şeyda Arslan, Rıdvan Çelebi, Deran Özgen
KONUSU
Türk Tiyatrosu’nun önemli adlarından Naşit Özcan’ın yaşamından kesitler sunan oyun, 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl ortalarına kadar olan süreçte tiyatromuzun, özellikle de Tuluat Tiyatrosu’nun sıkıntılı dönemlerini, Naşit ve Tiyatrosu’nun yaşadıkları üzerinden aktarıyor. 20. yüzyıl gerçeğinde sinemanın giderek güçlenmesi ve yayılması, Şehir Tiyatroları’nın İstanbul tiyatro yaşamındaki yeri, yaklaşan 2. Dünya Savaşı’nın ülkeye ve sanata yansıyan zorlukları, Tuluat Tiyatrosu’nun yeni yol ayrımlarına girişi, Naşit’in tanıdığı, tanıştığı tiyatromuzun önemli adları, Naşit’in ailesiyle ilişkisi oyunun konusu ve kurgusunda kendine yer buluyor. Yakın dönem Türk Tiyatrosu’na müzikli anlatımıyla, anılarla harmanlanan bir gözle bakan oyun bizleri bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.
Gaziosmanpaşa Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Merkez Mh, Ordu Cad. Kültür Merkezi, Gaziosmanpaşa
*****
CİBALİ KARAKOLU
MÜZİKAL
210 dakika – 2 Perde
Yazanlar : Henri Keroul ve Albert Barre
Yöneten : Nedret Denizhan
OYUNCULAR : Begüm Yazıcıoğlu, Berrin Koper, Cem Uras, Derya Kurtuluş Oktar, Doğan Altınel, Eylül Soğukçay, Hülya Arslan, İbrahim Ulutaş, Murat Bavli, Murat Derya Kılıç, Naci Taşdöğen, Şehnaz Bölen Taftali, Tarık Şerbetçioğlu, Tuğçe Açıkgöz, Zihni Göktay
KONUSU
Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getirmektedir.
Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi – Saat: 19.30
Adres: Esentepe Mahallesi, Hoca Ahmet Yesevi Bulvarı No:38, Sultangazi
*****