“108 Yaşında” Resim Sergisi
Haber : Kemal Gönüleri
- Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği 108. Yılını “108 Yaşında” isimli Resim Sergisi ile kutluyor.
- Serginin açılış kokteyli , Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde 3 Şubat 2017 Cuma günü saat 15.30 da yapılacak.
- “108 Yaşında” Resim Sergisi , 9 Şubat’a kadar Sanatseverler tarafından gezilebilecek.
Kuruluştaki adı “Osmanlı Ressamlar Cemiyeti” olan , Türkiye’nin en eski resim derneği Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği 108. Yılı nedeniyle “108 Yaşında” isimli bir Resim Sergisi düzenledi.
Serginin açılış kokteyli , Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde 3 Şubat 2017 Cuma günü saat 15.30′da yapılacak.
Tüm Sanatseverleri açılış için davet eden Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği Başkanı Ressam Nazan Akpınar ” Türkiye’nin en eski resim derneği olan Derneğimiz 108.yılını kutluyor. 108.yıl etkinlikleri arasında bulunan “108 Yaşında” Resim Sergisi adını verdiğimiz bu anlamlı sergide birbirinden değerli 20 Sanatçımızın eserleri yer alıyor. Derneğimizin bu anlamlı sergisine tüm sanatseverleri davet ediyorum.” dedi.
“108 Yaşında” Resim Sergisinde eserleri yer alan sanatçıların isimleri şöyledir:
Ayla Akyol, Nazan Akpınar, Ayşegül Bayraktar, Fehmi Bildik, Hilda Civanyan, Özlem Kalkan Erenus, Nihal Güres, Pınar Akış Gürsel, Nilüfer İnaltong, İda Kahraman, Salime Keman, Mete Keran, Erol Kürkçüoğlu, Ayşe Pınarlı, Sibel Özkaygısız, Çiğdem Soyuince, Verjin Şabcı, Selçuk Uçku, Aynur Yıldırım, Nurseren Yurtman…
Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği’nin “108 Yaşında” Resim Sergisi , Akatlar Kültür Merkezi‘nde 9 Şubat‘a kadar Sanatseverler tarafından gezilebilecek.
GÜZEL SANATLAR BİRLİĞİ RESİM DERNEĞİ’ni TANIYALIM
“Osmanlı Ressamlar Cemiyeti”, 1909 yılında Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âli’sinden mezun ilk Türk Ressamları tarafından Üsküdar’da kurulmuştu. M. Ruhi Arel, Sami Yetik, Şevket Dağ, Hikmet Onat, Hoca Ali Rıza, Ahmet Ziya Akbulut gibi Türk Resim Sanatı Tarihi’nde yerini kanıtlamış olan sanatçılar kurucular arasındaydı.
Türk Resminde “1914 Kuşağı” ya da “Çallı Kuşağı” olarak bilinen İbrahim Çallı, Avni Lifij, Namık İsmail, Nazmi Ziya Güran gibi sanatçıların katılımıyla cemiyet, önemli etkinliklere imza atmıştı. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti 1916 yılında, 48 sanatçının katılımıyla Galatasaray Lisesi’nde ilk toplu sergiyi açmıştı.
Cumhuriyet döneminde, yoğunlaşan sanat etkinlikleri içinde yeni grup ve dernekler kurulurken, geriye doğru uzanan tarihsel perspektifte, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti de isim ve yapı değişikliklerine gitti. Adı, 1921’de “Türk Ressamları Cemiyeti” oldu. 1929’dan itibaren “Güzel Sanatlar Birliği” adı altında faaliyetlerine devam etti. 1973’de ise, “Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği” adını aldı.
Çağdaşlaşma süreci 1985 yılında ivme kazandı. Plastik sanatların gelişmesi doğrultusunda, özgür sanatsal oluşumları desteklemeli sürdürüyor. 21. yüzyılda yeni bir geniş görüşlülük ve yenileşen üye kadrosuyla, Türk Resim Sanatında etkin bir rol üstlenmek çaba ve gayreti içine girdi. Yurtiçi ve yurtdışı sanatsal ve kültürel etkinlik hedeflerinin yanısıra, ana hedeflerindin biri kültürel miras ve kimlik konularına duyarlı bir yol izlemek oldu.
*****