8 Şubat 2024 Perşembe Tiyatro Rehberi

8 Şubat 2024 Perşembe

Tiyatro Rehberi

Hazırlayan : Kemal Gönüleri

Anadolu Yakası / İ S T A N B U L

Yaşamak Mı, Yoksa Ölmek Mi

120 Dakika 2 Perde

Yazan : Nick WHİTBY

Çeviren : Yücel ERTEN

Yöneten : Hüseyin KÖROĞLU

Oynayanlar : Şenay Saçbüker, Hüseyin Köroğlu, Kutay Kırşehirlioğlu, Bahtiyar Engin, Vildan Türkbaş, İrem Arslan, Emre Narcı, Volkan Ayhan, Emre Şen, Ümit Bülent Dinçer, Tarık Köksal, Deniz Yeşil Mavi, Erkan Akkoyunlu, Özge Kırdı, Orçun Tekelioğlu, Necdet Berk Bacdar, Baran Yusuf Polat

Oyunun Konusu

Polonya’nın başkenti Varşova 1 Eylül 1939 yılında işgal edildiğinde, Varşova Tiyatrosu’ndaki oyuncular; Hitler’in önderliğinde işgalci Nazi’lere, savaşa karşı tiyatro mesleği ile destansı bir direnişe başlarlar. Hayatlarını yok sayarak, bağımsızlıklarını yeniden kazanmak için mücadele ederler. Başarısız oldukları anda Polonya’nın başkenti Varşova’da direnişin beli kırılacak, savaş kaybedilecek, ülke bağımsızlığı son bulacak, Nazi’lere teslim olacaklardır.

Kara komedi tarzındaki oyunda; 1974’te Kıbrıs’ta savaşı yaşamak zorunda kalan Hüseyin Köroğlu rejisi ile, savaşlara uzaktan nasıl tanıklık ettiğimizin ve barışın ne kadar kıymetli olduğunun aynasını tutuyor bize.

Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Caddesi No:84, Üsküdar

*****

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin

80 Dakika – Tek Perde

Yazan- Yöneten : Murat Mahmutyazıcıoğlu

Oynayanlar : Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu

KONUSU

Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikayesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikayesini…

“Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekanın birliğine hikayenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikayeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikaye de tekleşiyor ve “kadın’ın hikayesine dönüşüyor…

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30

Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar

*****

Uçurtmanın Kuyruğu

110 Dakika / İki Perde

Yazan : Savaş Dinçel

Yöneten; Barış Dinçel

Oyuncular: Gün Koper, Ali Yoğurtçuoğlu

KONUSU

Çocukluğu babası tarafından otoriteyle bezenmiş, sıkı bir disiplinle yetiştirilmiş, bu disiplin ve otorite kendisi için saplantıya dönüşmüş bir adam, hayatına son vermeye karar verir. İntihar mektubunu yazıp bitirdiği an kapı çalar. Karşısında ilk defa gördüğü ,tanımadığı bir misafir vardır. Gelen adam hayatına ve tüm çocukluğuna dair her şeye hakimdir. Zaman geçtikçe sohbet ilgi çekici bir hal alır. Etkileyici bir iç hesaplaşma başlar.

Müze Gazhane Prof.Dr. Sevda Sener – Saat: 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

*****

Çingene Boksör

Yazan : Rike Reiniger

Çeviren : Gülen İpek Abalı

Yöneten : Cafer Alpsolay

Oyuncular : Ercan Demirhan

Konusu : 1920’lerin boks yıldızı Johann Wilhelm Trollmann’ın trajik yaşantısından yola çıkılarak yazılan oyun, kurgusal bir karakter olan Hans’ın tanıklığıyla seyirciye aktarılıyor. Çocukluk dönemlerinde tanışan ikili, güçlü bir arkadaşlık bağıyla yılları geride bırakır. Kendine has stiliyle yıldızlaşan çingene boksör Ruki, Nazi Almanya’sının faşizan politikalarına ve ayrımcılığa maruz kalır. Yoksul mahallelerde başlayıp toplama kamplarına kadar süren, ölümüne dostluğun çarpıcı öyküsü…

Müze Gazhane Meydan Sahne – Saat: 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

*****

FOSFORLU CEVRİYE

Müzikal

160 Dakika – 2 Perde

Yazan : Suat Derviş

Uyarlayan : Gülriz Sururi

Yöneten : Yelda Baskın

Müzik – Besteci : Oğuzhan Balcı

Oyuncular :

Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Binnur Şerbetçioğlu, Direnç Dedeoğlu, Esra Ede, Çağatay Palabıyık, Elif Verit, Emre Yılmaz, Hakan Örge, Irmak Örnek, Nur Saçbüker Otan, Samet Silme, Tuğrul Arsever, Yağmur Damcıoğlu Namak, Yunus Erman Çağlar, Zeynep Ceren Gedikali

KONUSU :

Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunda 1930-40’lı yılların İstanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afilli delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle aktarılıyor.

Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyordu. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekti… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekti…

“Karanlık bir gecede gökten düşüp parçalanan bir yıldız gibi…” kalbimizde iz bırakan Suat Derviş’e, Reşat Fuat Baraner’e, Nazım Hikmet’e ve Gülriz Sururi’ye sevgiyle…

Ümraniye Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Yaman Evler Mahallesi, Haldun Alagaş Caddesi Ümraniye

*****

Avrupa Yakası / İ S T A N B U L

Savaş ve Barış

190 Dakika / 2 Perde

Yazan : Lev Tolstoy

Uyarlayan : Eva Mahkovic

Çeviren : Aslı Önal

Yöneten : Alexander Popovski

Oyuncular :

Ayşegül İşsever, Berfin Berber, Can Başak, Defne Gürmen Yüksel, Deran Özgen, Dilara Demirdüzen, Doğan Altınel, Ersin Bağcıoğlu, İlker Sami Kılıç, İpek Uğuz, Levent Üzümcü, Melisa Demirhan, Mesut Çırak, Murat Bavli, Mutlu Güney, Nevzat Sinan Taştan, Ogeday Erkut, Osman Kaba, Salih Şimşek, Sefa Turan, Taha Karakaş, Yağmur Topçu

Konusu : Lev Tolstoy’un eseri ”Savaş ve Barış”, dünya edebiyatının en bilinen ve sevilen klasiklerinden biridir. Bir aile destanı, tarih yazını ve felsefi bir eser olmanın yanı sıra; çöküşün prensipler, ihtiras ve değişimin hikâyesi, Avrupa ve savaşın hikâyesi, zenginlik ve yoksulluğun, masumiyet ve yozlaşmanın hikâyesi, güçlü bir aşk hikâyesi – hepsi bir aradadır.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 20.00

Adres: Darülbedayi Caddesi No:3, Harbiye / Şişli

*****

Cadı Kazanı

150 Dakika – 2 Perde

Yazan : Arthur Miller

Çeviren : Sabahattin Eyüboğlu – Vedat Günyol

Yöneten : Yiğit Sertdemir

OYUNCULAR : Berfu Aydoğan, Berna Adıgüzel, Burak Davutoğlu, Canan Kübra Birinci, Ece Bağcı, Emre Çağrı Akbaba, Eraslan Sağlam, Ersin Sanver, Ezgim Kılınç, Fatma İnan, İbrahim Can, Mehmet Bulduk, Nilay Yazıcıoğlu, Onur Demircan, Ozan Gözel, Rozet Hubeş, Selçuk Yüksel, Selen Nur Sarıyar

KONUSU

Yıl 1692… ABD’de Salem kasabası…Cadılıkla suçlanan insanlar… Büyük tartışmalara, ardından işkencelere, nihayetinde de idamlara varan mahkemeler… Çıkarları için ‘liste’lerce insanları ölüme sürükleyen ‘insan’lar… İnancı kullanarak; önce toplumsal yaşamı, sonra hukuku, nihayetinde onuru yok etmeye çalışan ‘baştakiler’ ve buna  sebep olmayı yahut seyirci kalmayı seçen halk…

Tiyatro yazınının en önemli isimlerinden Arthur Miller’ın, 1952’de gerçek olaylardan yola çıkarak yazdığı bu ölümsüz eser; ilk kez Şehir Tiyatrosu’ndan seyircilerini selamlıyor.

Kağıthane Sadabad Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mah, Hasbahçe Caddesi Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi No:1, Kağıthane

*****

GEÇİT

65 Dakika – Tek Perde

Yazan : Cem Düzova

Yöneten: Nihat Alptekin

Oyuncular:

Gürol Güngör, Hasip Tuz, Emre Narcı, Müslüm Tamer

Konusu:

Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir.

Gaziosmanpaşa Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mh, Ordu Cad. Kültür Merkezi, Gaziosmanpaşa

*****

Önceki

8 Şubat 2024 Perşembe Günün Sergisi

Sonraki

Artistanbul Feshane Ücretsiz Atölyeleri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar