20 Mart 2024 Çarşamba Tiyatro Rehberi

20 Mart 2024 Çarşamba

Tiyatro Rehberi

Hazırlayan : Kemal Gönüleri

Anadolu Yakası / İ S T A N B U L

“Ben Medea Değilim”

85 Dakika Perde:1

Yazan: Allison Gregory

Çeviren: Yeşim Gökçe

Yöneten: Hülya Karakaş

Oyuncular: Şirin Asutay, Berrin Koper, Kamer Karabektaş, Ozan Akif Serman

Oyunun Konusu

“Ben Medea Değilim” oyununda yakın geçmişte “katil” sıfatı yakıştırılan bir Kadın’ın, tiyatro sahnesinde gösteriyi ve seyirciyi manipüle ederek kendi hikâyesine ve aslında her kadının kendi gerçeğine yönlendirdiğini görüyoruz.

Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Caddesi No:84, Üsküdar

*****

Uçurtmanın Kuyruğu

110 Dakika / İki Perde

Yazan : Savaş Dinçel

Yöneten; Barış Dinçel

Oyuncular: Gün Koper, Ali Yoğurtçuoğlu

KONUSU

Çocukluğu babası tarafından otoriteyle bezenmiş, sıkı bir disiplinle yetiştirilmiş, bu disiplin ve otorite kendisi için saplantıya dönüşmüş bir adam, hayatına son vermeye karar verir. İntihar mektubunu yazıp bitirdiği an kapı çalar. Karşısında ilk defa gördüğü ,tanımadığı bir misafir vardır. Gelen adam hayatına ve tüm çocukluğuna dair her şeye hakimdir. Zaman geçtikçe sohbet ilgi çekici bir hal alır. Etkileyici bir iç hesaplaşma başlar.

Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30

Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar

*****

Tartuffe

155 Dakika / İki Perde

Yazan : Moliere (Jean- Baptiste Poquelin)

Çeviren : Orhan Veli Kanık

Yöneten : Yiğit Sertdemir

Oyuncular : Bennu Yıldırımlar, Emre Şen, Mehmet Soner Dinç, Murat Garipağaoğlu, Naci Taşdöğen, Nilay Bağ, Semah Tuğsel, Tolga Yeter, Yeşim Koçak, Zeynep Göktay Dilbaz, Özge Kırd, Gürkan Başbuğ

KONUSU :

Zengin mi zengin bir adamın, ailesindeki ve çevresindeki kimseyi dinlemeden evine yerleştirdiği sahtekar bir sofu ile hem kendi hem de çevresindekilerin hayatını beter etmesini anlatan bu ölümsüz eserde; inancı, aileyi, aşkı, erkek-kadın farklarını, dünümüzü, bugünümüzü, mizahı, müziği, acıyı, hüznü, rahatsız edici türlü anları iç içe ve olanca dinamiğiyle seyircinin karşısına çıkarıyoruz. Orhan Veli’nin olağanüstü çevirisine, şiirlerinden bestelenen şarkıların da eşlik ettiği seyirliğimizle, hayata dair bu acayip bilmeceyi bir kez daha kahkahalarla selamlıyoruz.

Müze Gazhane Prof.Dr. Sevda Sener – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

*****

Çingene Boksör

Yazan : Rike Reiniger

Çeviren : Gülen İpek Abalı

Yöneten : Cafer Alpsolay

Oyuncular : Ercan Demirhan

Konusu : 1920’lerin boks yıldızı Johann Wilhelm Trollmann’ın trajik yaşantısından yola çıkılarak yazılan oyun, kurgusal bir karakter olan Hans’ın tanıklığıyla seyirciye aktarılıyor. Çocukluk dönemlerinde tanışan ikili, güçlü bir arkadaşlık bağıyla yılları geride bırakır. Kendine has stiliyle yıldızlaşan çingene boksör Ruki, Nazi Almanya’sının faşizan politikalarına ve ayrımcılığa maruz kalır. Yoksul mahallelerde başlayıp toplama kamplarına kadar süren, ölümüne dostluğun çarpıcı öyküsü…

Müze Gazhane Meydan Sahne – Saat: 15.00 ve 20.30

Adres : Hasanpaşa, İkbaliye Sokak No:39, Kadıköy

*****

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin

80 Dakika – Tek Perde

Yazan- Yöneten : Murat Mahmutyazıcıoğlu

Oynayanlar : Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu

KONUSU

Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikayesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikayesini…

“Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekanın birliğine hikayenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikayeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikaye de tekleşiyor ve “kadın’ın hikayesine dönüşüyor…

Ümraniye Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Yaman Evler Mahallesi, Haldun Alagaş Caddesi Ümraniye

*****

Avrupa Yakası / İ S T A N B U L

FOSFORLU CEVRİYE

Müzikal

160 Dakika – 2 Perde

Yazan : Suat Derviş

Uyarlayan : Gülriz Sururi

Yöneten : Yelda Baskın

Müzik – Besteci : Oğuzhan Balcı

Oyuncular : Ceysu Aygen, Çağatay Palabıyık, Nur Saçbüker Otan, Tuğrul Arsever, Yağmur Damcıoğlu Namak, Zeynep Ceren Gedikali, Binnur Şerbetçioğlu, Samet Silme, Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Hakan Örge, Elif Verit, Emre Yılmaz, Yunus Erman Çağlar, Berk Samur, Irmak Örnek

KONUSU :

Anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanan, denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, sıradan bir sokak kızı değil aslında İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.

Oyunda 1930-40’lı yılların İstanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarında, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalışan kadınların, annelerin, çocukların ve afilli delikanlıların otoriteyle olan ilişkisi çarpıcı öykülerle aktarılıyor.

Suat Derviş, 60’lı yılların başında Türkiye’ye döndüğünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanını yayınevlerine teklif ediyor fakat ne yazık her seferinde reddediliyordu. Suat Hanım’ın büyük arzusu, bu eserin yayınlanmasından öte, bir “müzikal” olarak oyunlaştırıldığını görmekti… Bunun için ilk görüştüğü kişi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanım’ın da arzusu oyunu Şehir Tiyatroları’nda sahnelemekti…

“Karanlık bir gecede gökten düşüp parçalanan bir yıldız gibi…” kalbimizde iz bırakan Suat Derviş’e, Reşat Fuat Baraner’e, Nazım Hikmet’e ve Gülriz Sururi’ye sevgiyle…

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 15.00 ve 20.00

Adres: Darülbedayi Caddesi No:3, Harbiye / Şişli

*****

Oskar

115 Dakika / İki Perde

Yazan : Claude Magnıer

Çeviren : Asude Zeybekoğlu

Yöneten : Ersin Umulu

OYUNCULAR:

Abdullah Topal, Aslı Aybars, Asrın Gurur Kuyucak, Cem Karakaya, Ceylan Çete, Çağrı Büyüksayar, Damla Cangül Yiğit, Hakan Gümüş, Hüseyin Emre Şen, İrem Erkaya, Neslihan Ayşe Öztürk, Oğuzhan Oğuz

KONUSU

Christian Jacqueline’e aşıktır, Colette ise Oscar’a. Christian uzun süredir sevdiği kızı Mösyö Bernard’dan isteme niyetindedir. Colette ise babası Mösyö Bernard’a söylediği yalanla sevgilisi ile evlenme planları yapmaktadır. Ancak ne Christian doğru kızı ister ne de Colette doğru adamla evlenmek üzeredir. Birkaç dakikada sarpa saran olaylar hiç de kolay çözülecek gibi gözükmemektedir.

Kağıthane Sadabad Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mah, Hasbahçe Caddesi Kağıthane Belediyesi Kültür Merkezi No:1, Kağıthane

*****

ÖLDÜN, DUYDUN MU?

Yazan : Yiğit Sertdemir

Yöneten : Burçak Çöllü

Oyuncular:

Emrah Can Yaylı, Pelin Budak, Tankut Yıldız

KONUSU:

İntihar eden bir adamın geride bıraktığı hayatı, hatalarıyla yüzleşmesi ve sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor. Oyunda ayrıca sabır, mücadele, belleksizlik gibi insanı şekillendiren pek çok kavram irdeleniyor.

Gaziosmanpaşa Sahnesi – Saat: 20.30

Adres: Merkez Mh, Ordu Cad. Kültür Merkezi, Gaziosmanpaşa

*****

Önceki

Ressamlar Derneği Sergisi Açıldı

Sonraki

“Seni Gidi Beni” Bandırma’da

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar