14 Nisan Cuma İDSO Fulya Sanat Merkezi’nde

14 Nisan 2017 Cuma

İDSO Fulya Sanat Merkezi’nde

Haber : Kemal Gönüleri

  • Cuma akşamlarının klasiği İDSO DenizBank Konserleri bu hafta Fulya Sanat Merkezi’nde..
  • İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası,Ünlü Şef Rengim Gökmen yönetiminde; Keman Sanatçısı Hasan Niyazi Tura ve Trompet Sanatçısı Şenova Ülker’e eşlik edecek

İDSO DenizBank Konserleri İstanbulluları klasik müzikle buluşturmaya devam ediyor. Her Cuma akşamı İstanbul’un çeşitli salonlarında müzikseverlere klasik müzik ziyafeti sunan İDSO, bu hafta  Fulya Sanat Merkezi’nde konser verecek.  Ünlü Şef Rengim Gökmen yönetiminde, keman sanatçısı Hasan Niyazi Tura ve trompet sanatçısı Şenova Ülker’e eşlik edecek olan İDSO, 14 Nisan Cuma akşamı saat 20.00’de yine muhteşem bir konsere imza atacak.  Konserde; hem çok sesli hem de tek sesli müzik alanında yapıtlar veren Türk bestecisi, müzikolog ve müzik teorisyeni Yalçın Tura’nın ünlü eserleri “Keman ve 10 Tatlı Saz için Oyun Havaları” ve “Trompet Konçertosunun dünya prömiyeri” seslendirilecek. Konserde ayrıca Dimitri Şostakoviç’in “Senfoni No. 6, Si Minör, OP. 54 “ eseri icra edilecek.

İDSO Müdürü Sezai Kocabıyık, “ Fulya Sanat Merkezi’nde 14 Nisan Cuma akşamı gerçekleştireceğimiz  konserde ünlü keman ve trompet sanatçılarımız muhteşem performanslarını sergileyecekler. Bu güzel konserin keyfini birlikte yaşamak üzere tüm müzikseverleri bekliyoruz” diyor.

 PROGRAM  / 14 NİSAN CUMA  SAAT 20.00

  • Yalçın Tura “Keman ve 10 Tatlı Saz için Oyun Havaları”
  • Yalçın Tura “Trompet Konçertosu ( Dünya Prömiyeri )”
  • Dimitri Şostakoviç “Senfoni No. 6, Si Minör, OP. 54 “

İDSO “14 NİSAN CUMA KONSERİ”  ŞEF VE SOLİSTLERİNİ TANIYALIM…

RENGİM GÖKMEN ( ŞEF )

Ankara Devlet Konservatuvarı’nda piyano ve kompozisyon eğitimlerini Prof. Nimet Karatekin, Prof. İlhan Baran, Prof. A. Adnan Saygun’un öğrencisi olarak yaptıktan sonra Türk Hükümeti tarafından orkestra şefliği öğrenimi için İtalya’ya gönderildi. 1980 yılında San Remo’da Gino Marinuzzi Şeflik Yarışmasını kazandıktan sonra Avrupa’nın hemen hemen bütün büyük merkezlerinde konserler yönetti. 1988 yılında İtalyan Hükümeti tarafından “Cavalliere (Şövalye)” nişanı, 1999 yılında ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirilmiştir.2006 yılında kurulan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ile çalışmalarını sürdürmektedir.

HASAN NİYAZİ TURA / KEMAN  ( SOLİST )

1982 yılında İstanbul’da doğdu. Küçük yaştan itibaren kompozisyon, kontrpuan ve armoni çalışmalarına babası Prof. Yalçın Tura ile başladı. 7 yaşında Prof. Gönül Gökdoğan ile başladığı keman eğitimini Prof. Nuri İyicil ile sürdürerek 2003’te mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda

Prof. Hasan Uçarsu ile de özel olarak kompozisyon çalıştı. 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ulusal Beste Yarışması’nda “1. Senfoni”si ile Büyük Ölçekli Senfonik eserler kategorisinde birinci oldu.

Kemanda ustalık çalışmalarını Prof. Cihat Aşkın ile sürdüren ve 2006 yılında Cemal Reşid Rey’in Keman Konçertosu’nun ilk seslendirilişini gerçekleştiren Tura, 2007 yılında (E) Org. Aytaç Yalman’ın derlediği libretto üzerine “Şehitler Oratoryosu”nu besteledi. Yurtdışında Yunanistan ve Özbekistan’da gerçekleştirdiği konserlerle kemancılık ve bestecilik çalışmalarını birlikte yürüten Tura, Bulgaristan (2011) ve Almanya’da (2014) şef-solist olarak sahneye çıktı. 2012 yılında bestelediği ve ilk seslendirilişi aynı yıl Katar’da yapılan “Klarinet Konçertosu”, Letonya, İsviçre, Almanya, İsveç, Hong Kong ve ABD’nin yanı sıra ülkemizde de çeşitli solistlerce seslendirildi. Şefik Kahramankaptan’ın librettosu ve Nugzar Magalashvili’nin koreografisi üzerine bestelediği “Aspendos: Yüzyılların Aşkı” Balesi, 2013 yılında gerçekleştirilen 20. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde Antalya DOB tarafından sahnelendi.  Eserleri arasında “Şehitler” ve “Sakarya” Oratoryoları, “Aspendos” Balesi, 2 Senfoni, “Çanakkale” ve “Gençliğim Eyvah” Senfonik Şiirleri, Yaylı Sazlar için Sinfonietta, Obua Konçertosu, Klarinet Konçertosu, Piyano İkilisi için Konçerto, Piyano Sonatı, Flüt ve Piyano için Sonat, Kentet ve diğer oda müziği eserleri sayılabilir. 43. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında seslendirilen “Şehidin Türküsü” senfonik şiiri ile, “Konçertango” adlı keman konçertosunu da besteleyen Tura, ayrıca aralarında Cihat Aşkın’ın “Minyatürler II” albümündeki çok sayıdaki parçanın da yer aldığı çeşitli düzenlemeler gerçekleştirmiştir.  Andante dergisi 2016 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Bestecisi seçilen Hasan Niyazi Tura hâlen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda 1. Keman grubu üyesi ve Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nda Şef Yardımcısıdır.

ŞENOVA ÜLKER  / TROMPET  ( SOLİST )

1969 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’na Mehmet Erten’in öğrencisi olarak girdi. 1978 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı’ndan Gökmen Ahmet Noyan’ın öğrencisi olarak mezun oldu. 1979 yılında İDSO üyesi oldu. Bu orkestrayla çeşitli solo konserler ve turnelere katıldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Klasik kişiliğinin yanı sıra caz müzisyeni olarak da festival ve konserlere katılıp birçok ülkeye gitti ve birçok albümde çaldı. Halen BAU Lisansüstü Caz Bölümünde öğretmenlik yapmaktadır ve İDSO Trompet Grup Şefi olarak görevine devam etmektedir.

*****

Önceki

HELEZONİK SARMAL…

Sonraki

14 Nisan Cuma GÜNÜN SERGİLERİ

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar