
8 Ekim 2020 Perşembe
Tiyatro Rehberi
Hazırlayan : Kemal Gönüleri
Anadolu Yakası / İ S T A N B U L
Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin
80 Dakika – Tek Perde
Yazan- Yöneten : Murat Mahmutyazıcıoğlu
Oynayanlar : Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu
KONUSU
Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikayesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikayesini…
“Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”
Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekanın birliğine hikayenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikayeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikaye de tekleşiyor ve “kadın’ın hikayesine dönüşüyor…
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Caferağa Mahallesi, Rıhtım Caddesi Kadıköy
*****
KRAL
TİYATRO MARTI
Misafir Oyun – 100 Dakika – İki Perde (7+)
KONUSU :
Tiyatro Martı , absürd tiyatronun en güzel örneklerinden Eugene Ionesco nun “Kral Ölüyor” adlı komedisini yeni bir dramaturji ve metin çalışmasıyla “Kral” adıyla sahneliyor.
Bu oyun ebediyen yaşamak isteyen Kralın iktidar tutkusuyla alay ederken öte yandan insanın ölüm karşısında çaresizliğini, ölmemek için direnişini komik ve eleştirel bir şekilde sunuyor.
Üsküdar Musahipzade Celãl Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi, Halk Cd. No:84, Üsküdar
*****
JOKO’NUN DOĞUM GÜNÜ
YOLCU TİYATRO
Misafir Oyun – 120 Dakika -İki Perde
KONUSU
“Bir de sizleri taşımaya başladığımdan beri yere bakıyorum hep, daha önce göğe bakardım.”
Yolcu Tiyatro çağdaş sanat hayatının önde gelen isimlerinden Fransız yazar Roland TOPOR’un “Joko’nun Doğum Günü” adlı eserini yüksek performans gerektiren hareket tasarımı ile Projection Mapping teknolojisini birleştirerek sahneliyor.
Sistemin insan bedenini ve aklını kontrol altına alma hırsını, ezen-ezilen ilişkisi üzerinden absürd bir anlatım biçimi ile anlatan oyun, su deposunda işçi olarak çalışan Joko’nun başından geçenleri anlatıyor. İnsanın başkalarını sırtında taşımayı kabul etmesiyle başlayan benliğini kaybetme hikayesini acı çekme ve çektirme ekseninde ortaya koyuyor.
Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi – Saat: 20.30
Adres : Zeynep Kamil Mah. Dr. Fahri Atabey Caddesi No:79, Üsküdar
*****
Avrupa Yakası / İ S T A N B U L
SHIRLEY
ÖZKAYA YAPIM
Misafir Oyun – 105 Dakika-İki Perde
Oynayanlar : Sumru Yavrucuk
KONUSU
Toplumun ona yüklediği rollerin hepsini yerine getirmiş, çocuklarını büyütmüş, hayatını kocası ve çocuklarına adamış ancak kimseyi memnun edememiş bir kadın: Shirley.
Her günün birbirini tekrar ettiği, gençlik düşlerinden gün be gün daha da uzaklaştığı monoton hayatın içinde sıkışıp kalmış bir kadın.
Dertlerini, hayallerini, korkularını sadece mutfağın duvarıyla paylaşıyor, çekilmez hayatını mizah yoluyla eğlenceli hale getirmeye çalışıyor.
Ta ki duvar dışındaki tek arkadaşı olan Jane ona bir Bodrum tatili hediye edene kadar…
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Darülbedayi Caddesi No:3,Harbiye / Şişli
*****
UZLAŞMA
Yetişkin – 95 Dakika – Tek Perde
Yazan : Chloe Lambert
Yöneten : Aslı İçözü
Oyuncular :
Dolunay Pircioğlu, Elvan Boran, Ercan Demirhan, Gökçer Genç, Işıl Zeynep, Mana Alkoy, Yeliz Şatıroğlu, Zeliha Bahar Çebi
KONUSU :
Bir süre önce ayrılan Anna ve Pierre artık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndir ve oğullarıyla iletişim konusunda sıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle sürekli birbirlerini suçlayıp tartışarak hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamını cehenneme çevirirler. Sonunda sorunu çözmek için aile mahkemesinin atadığı arabulucular eşliğinde uzlaşma toplantılarına katılmaya ikna olurlar. Toplantılar boyunca sadece ayrılan çift değil, arabulucular İsabelle ve Jeanne da sarsıcı iç hesaplaşmalarla karşı karşıya kalacaktır… Trajikomik bir oyun olan Uzlaşma, ayrılık sonrası çocukları için sağlıklı bir düzen kurmaya çalışan ebeveynlerin psikolojik sürecini anlatırken, ülkemizde de uygulanan ve tarafların uyuşmazlıklarına dostane yollarla çözüm getirmeyi amaçlayan “arabuluculuk sistemi” konusunda fikir edinmemizi sağlıyor.
Fatih Reşat Nuri Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Kalenderhane Mahallesi, Cemal Yener Tosyalı Caddesi Atatürk Bulvarı, Fatih
*****
KREUTZER SONAT
VERSUS TİYATRO
Misafir Oyun – 55 Dakika-Tek Perde
KONUSU
Kreutzer Sonat, Ludwig Van Beethoven’ın la majör, 9 numaralı, op.47 keman ve piyano sonatının adıdır.
Lev Tolstoy’un Kreutzer Sonat’tan etkilenerek 1889 yılında yayımladığı aynı isimli romanı ‘Kreutzer Sonat’tan uyarlanan oyun, bir çiftin aşk ve kıskançlık ekseninde gelişen mutsuz ilişkisini anlatıyor.
Pozdnışev’in tek kişilik bir anlatı ile bütün evlilik sürecini gözden geçirdiği oyun müzik, kadın – erkek ilişkileri ve toplumun insan üzerindeki baskısını masaya yatırıyor. Karısının kendisini genç bir müzisyenle aldattığını düşünen Pozdnışev bir kıskançlık krizine girerek karısını öldürür.
Gaziosmanpaşa Sahnesi – Saat: 20.30
Adres: Merkez Mh, Ordu Cad. Kültür Merkezi, Gaziosmanpaşa
*****