Nurcihan Velioğlu’nun “BATİK” Resim Sergisi

Nurcihan Velioğlu’nun “BATİK”

Resim Sergisi açılıyor

Haber : Kemal Gönüleri

Nurcihan Velioğlu‘nun “BATİK” Resim Sergisi Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi‘nde  19 Mart Salı günü açılacak.

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen‘in yaptığı serginin açılış kokteyli 19 Mart 2019 Salı günü saat 19.00’da yapılacak.

Nurcihan Velioğlu ‘nun “BATİK” Resim Sergisi , 9 Nisan akşamına kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

Mehmet Lütfi Şen

Gelenekten Güncele Batik

Küratör Mehmet Lütfi Şen ; Nurcihan Velioğlu‘nun “BATİK” isimli Resim Sergisi hakkında ; “Yeryüzünde hiçbir durum ya da varlık sabit ve durağan değildir. Bu anlamda kültür de sürekli bir değişim ve dönüşüm içindedir. Dolayısıyla kültürel varlıklar, tarih boyunca ortaya çıktıkları kültürel havzanın yanı sıra bir parçası oldukları toplumsal örüntünün ve etkileşim halinde oldukları birbirinden farklı medeniyetlerin bir bileşkesi olma özelliğini taşımaktadır. Bu bağlamda, resim sanatının kadim tekniklerinden biri olan batik üslubu her ne kadar ortaya çıktığı havza bakımından Uzakdoğu’ya ait bir sanat disiplini olsa da zaman içerisinde farklı birçok medeniyetin fikir dünyası içerisinde yeni bir anlam kazanarak özgün üretimler neticesinde devamlılığını sürdürmüştür.

Şüphesiz bu sanat disiplinin Uzakdoğu’ya özgün bir form olarak ortaya çıkmasında batik tekniğinin uygulanması için gereken önemli teknik malzemeler olan ipek ve pamuğun bu coğrafyada yetişmesi etkili olmuştur. Kültürel havzadaki birikim sanatsal üretimin ortaya çıkmasında ve yeni tekniklerin gelişmesinde başat etkendir. Ancak zaman içerisinde bir yandan ticari güzergâhların çeşitlenmesi, diğer yandan uzun yıllar süren savaşlar milletler arası ilişkilerin kurulmasında tarihsel olarak önemli bir yer tutmaktadır. Söz konusu ilişki aynı zamanda sürekli olarak kendisini üreten bir kültürel havzanın da oluşmasına kaynaklık etmektedir.

Bu minvalde sizlerin beğenisine sunduğumuz “Batik” sergisi, mevcut birikimin coğrafyamıza dek uzanan sürekliliğinin bir parçasıdır. Ressam Nurcihan Velioğlu’nun çağdaş batik çalışmaları, bu resim üslubunun güncel dünyadaki aldığı yolu görme açısından ülkemizdeki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Velioğlu, aynı zamanda eğitimci profiliyle benzer geleneksel üretim yöntemlerini öğrencileri ile sürdürmektedir.

Güzel sanatlardan mezun olduğu yıllarda İstanbul’da ilk batik sergisini gerçekleştiğimiz sanatçıyla yıllar sonra tekrar bir kişisel sergide buluşmak, yılların Velioğlu’nun sanatına kattığı değerleri görmek açısından oldukça önemli. Serginin hazırlık aşamasında büyük özveriyle ve disiplinle emek veren sevgili Nurcihan Velioğlu’na, yetkin kritik yazısı için Haydar Durmuş’a, serginin siz değerli ziyaretçilere ulaşmasında gerekli tüm imkânları sağlayan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’a ve bu süreç içerisinde büyük katkıları olan dostlarıma şükranlarımı sunarım.” diyor.

Nurcihan Velioğlu

Nurcihan Velioğlu Kimdir?

Eğitim hayatını Trabzon da tamamlayan sanatçı 1995‘te Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Grafik Anasaat dalından mezun oldu. Aynı yıl ilk görev yeri olan Rize de öğretmenliğe başladı. Daha sonrada Trabzon’da görev yaptıktan sonra kendi açmış olduğu sanat atölyesinde “batik, ebru, yağlıboya” alanlarında öğrenci yetiştirdi. Özel koleksiyonlar ve galerilerde eserleri bulunan sanatçı kişisel ve karma sergilerle sanat hayatını sürdürmektedir.

Kişisel Sergileri

  • 1995 Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi “Batik Resim” sergisi.
  • 1997 İstanbul Atatürk Kitaplığı “Batik Resim” sergisi.
  • 2001 Trabzon İş Bankası Sanat Galerisi’nde “Batik Resim” sergisi.
  • 2004 İstanbul Altunizade Kültür Merkezi’nde “Batik Resim” sergisi.
  • 2009 Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi “Batik Resim” sergisi.
  • 2012 Trabzon G.S.L. Erol Tuna Sergi Salonu “Batik Resim” sergisi.

Ayrıca pekçok karma sergide eserleri sergilendi.

*****

Önceki

Yeni Ana Dergi’nin etkinliği çok keyifli geçti

Sonraki

19 M A R T 2019 S A L I Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar