“Kadim” Sergisi Biriz Sanat Galerisi’nde açılıyor

“Kadim” Sergisi

Biriz Sanat Galerisi’nde açılıyor

Haber : Kemal Gönüleri

Biriz Sanat Galerisi, Küratörlüğünü Sanat Tarihçisi Mert Yüksel’in üstlendiği “Kadim” ismi verilen Hoca Hattatlar ile Ali Toy‘un sergisine ev sahipliği yapıyor.

21 Kasım 2019 Perşembe (bugün) saat 18.30 da düzenlenen bir kokteyl ile açılışı yapılacak olan “Kadim” Sergisi için Biriz Sanat Galerisi‘nden yapılan yazılı açıklamada ; “Küratörlüğünü Sanat Tarihçisi Mert Yüksel’in üstlendiği sergide, Ali Toy’un sanat hayatının son 30 yılı içerisinde üretmiş olduğu, her döneminden 30’u aşkın ta’lik, celi ta’lik, ma’kıli, kufi, modern, sülüs yazı çeşitlerinde yazmış olduğu eserleri yer alacaktır. Sergide aynı zamanda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin en değerli hattatlarından Hüsameddin Zerrinkalem, Kamil Akdik, Mehmet Nuri Sivasi, Macid Ayral, Kamil Ülgen, Hamid Aytaç, Emin Barın, Ali Alparslan, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu ve Fevzi Günüç’ün eserleri sanatseverler ile buluşuyor. Sergideki eserler 16.y.y.’dan günümüze kadar tarihlenmektedir.

Sergi, ismini; başlangıcı olmayan, eski zamanlara ait, eşsiz manalarına gelen Kadim kelimesinden almıştır. Kadim kelimesi, aynı zamanda el- Kadim olarak da Allah (C.C.) ‘ın, kadim varlığının ebedi olduğunu da anlatan esmalarındandır. Türk hat sanatında, Ali Toy’un klasik yazı üslubunu terk etmeden oluşturduğu yenilikçi istif ve yazı tasarımları Türk hat sanatını ve Ali Toy’u geleceğe taşıyacaktır. Ali Toy’un hattında tasarımlar sade ancak hatların ifadesi ve etkisi izleyicisi karşısında güçlüdür. Ta’lik yazıyı en güçlü şekilde ifade eden yaşayan hattatlarımızdandır.
Yüksek Mimar olan Ali Toy, 1960 yılında Kütahya’da doğmuştur. İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olup, YTÜ’de yüksek lisans yapmıştır. Hat sanatıyla tanışması öğrencilik yıllarında olmuştur. 1985 yılında hocası Ali Alparslan ile tanışıp 1988 yılında hocasından ta’lik hattan icazetini almıştır. Birçok sergiye katılan Ali Toy, IRCICA’da uluslararası 6 ödül kazanmıştır. 2017 yılında ”Modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başarması, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatımıza bir bakıma yeniden can suyu vermesi” sebebiyle ‘Geleneksel Sanatlar’ dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülmüştür.” denildi.

Sergi, 21 Aralık’a kadar Biriz Sanat Galerisi’nde Pazar günleri hariç diğer günler 11.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Biriz Sanat Galerisi

Adres : Fırın Sokak No:4 kat:1 Teşvikiye

0 535 203 76 25

*****

Önceki

“Mucizevi Yansımalar 2019 Proje Sergisi” MAKSEM’de

Sonraki

Ç.Ü.’nde “Dünyada ve Türkiye’de Sanat” paneli

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar