Tarihi binada tarihi oyun : “ Şeyh Bedreddin”

Tarihi binada tarihi oyun :

“ Şeyh Bedreddin”

Haber ve Fotograflar : Vahit Şahin

  • Adana Dost Oyuncular Hatay tarihi Meclis Kültür Merkezi’nde Şeyh Bedreddin adlı tarihi tiyatroyu oynadılar.

Adana’nın 53 yıllık tiyatro topluluğu Dost Oyuncular, Şeyh Bedreddin adlı oyunu Hatay’daki tarihi bina olan Meclis Kültür Merkezi’nde sahneye koydu.

Meclis binası Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında sinema salonu olarak inşa edilen bu bina daha sonra Hatay Devleti tarafından meclis binası olarak kullanıldı. Hatay Devleti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne katılması gibi önemli kararların alındığı yer olan Hatay Meclisi, Hatay’ın Anavatan’a katılmasından sonra tekrar sinema salonu olarak kullanılmış ve 1980 sonrası uzun bir dönem erotik filmler oynatılmıştı.

Eğitim-Sen Hatay Şubesi’nin davetlisi olarak Hatay’a giden Dost Oyuncular’ın oyunu beğeni ile izlendi.

Oyundan sonra bir konuşma yapan Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Deniz Ezer, Şeyh Bedreddin‘ini çok izlemek istedikleri bir oyun olduğunu belirterek, “Şeyh Bedreddin bizim değerlerimizden biridir. Çünkü 1500’lü yıllarda din eğitimi gören ve veren birisinin halkın  o dönemdeki sorunlarını, yaşayan ve isyana dönüştürmesi çok anlamlıdır. O dönemin koşullarında değerlendirildiğinde çok önemli bir şahsiyet olduğunu düşünüyoruz Zalimlerin olduğu dönemde Şeyh Bedreddinler, Börklüce Mustafalar, Torlaklar Kemaller çıkacaktır. Hatay Eğitim-Sen olarak halkın sancılarını tarihten bu yana taşıyan Şeyh Bedreddin’den, Pir Sultan’a, Mahirlere, Denizlere genellikle yer vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda biz unutmak istemiyoruz ve unutturmayacağız. Oyun çok başarılıydı. Sahne imkanları kısıtlı olmasına rağmen çok başarılı bir oyun olduğunu düşünüyorum. Bu oyunlarından dolayı Dost Oyuncularına teşekkür ve tebrik ediyorum” dedi.

Oyundan sonra sahneye çıkan Dost Oyuncuları Yönetmeni Bülent Uz da bir konuşma yaparak, “Ne kadar asmaya alışkın bir toplumuz görüyorsunuz. Bir Şeyh Bedreddin hikayesinde, bir Pir Sultan’da, derisi yüzülen bir Nesimi’de. Yakın tarihten hiç bahsetmiyorum. Oranın acılarından hiç bahsetmiyorum. Bu şekilde adam, şu şekilde adam demiyorum, Menderesler de asıldı. Üç tane dar ağacındaki fidanımızı kim unutur yüz yıllar geçse bile? Bunlardan artık kurtulmalıyız” dedi.

Toplumu ve çocukları 3-5 yaşından itibaren eğitmek gerektiğini ifade eden Bülent Uz, “Bir zamanlar ben de öğretmendim. Emekli tarih öğretmeniydim. Ama bütün bunları aşacağız. Adana’nın çok köklü Dost Oyuncular’ı olarak, tarihi 50-55 yıla dayanan tiyatrosu olarak Antakya’ya daha önce iki kez geldik, şimdi de Şeyh Bedreddin ile huzurunuza çıktık. Bu tür oyunlar maalesef artık yazılmıyor. Ama yazılmasa da biz bu tür oyunların kurgusunu yapacağız, arkadaşlarımızın desteği ile bir Nesimi‘yi veya başka bir kahramanımızı ileri ki yıllarda oynamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Orhan Asena’nın yazdığı Bülent Uz’un yönettiği oyunda Mehmet Yaşar, Süheyla Yanar, Hasan Butuk, Erna Ediz, Vahit Şahin, Mehmet Özdek, Ertuğrul Yılmaz, Ali Günden, Ümit Torun, Gökhan Kapıcı, Uğur Garip, Murat Sincar, Efe Tuluk, Emre Can Butuk, Miraç Burak Köylüoğlu, Adem Kadı, Cane Karaağaç, Pınar Savcı, Yeliz Butuk, Gürol Durak, Olcay Heybeli, Rıdvan Çiçek, Mustafa Karasaç, ve Gamze Taş rol aldı.

Oyunu Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Derneği (EHDAV) Başkanı Ali Yeral ile Eğitim-Sen Hatay Şube Yönetim Kurulu üyeleri ile dernek üyeleri ve vatandaşlar izledi.

*****

Önceki

Yeni Ana Dergisi Nisan Ayı Kültür-Sanat Etkinliği

Sonraki

22 Nisan 2019 Pazartesi Günün Sergileri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar