Haluk Uygur “Heykelimizi geri istiyoruz”

Haluk Uygur

“Heykelimizi geri istiyoruz”

Haber ve Fotograflar : Vahit Şahin

  • Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur: “4 bin yıllık heykel Adana’dan kaçırıldı”
  • “1880 yılında yapımına başlanan eski Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen yerde Montgomery isimli misyoner rahip, Roma kalıntısı arasında, 35 cm. boyunda bazalt bir heykel buldu ve heykeli bir patates çuvalı içerisinde İngiltere’ye kaçırdı”
  • “Heykeli kaçıran Bay Montgamery heykeli bir müddet Londra’da sakladıktan sonra Newyork Metropolitan Müzesine hediye ediyor. Şimdi eser Metropolitan Müzesi’nin Kilikya Bölümünün en nadide eseri olarak sergilenmektedir.
  • Böyle önemli bir eseri müzeye hediye eden Bay Montgamery bir “kahraman” olarak gösterilmektedir.
  • Bu çok önemli Heykelimizi Yurdumuza geri getirebilecek bir kahramanın çıkmasını umutla bekliyoruz.

“Sanatın Aktüel Tarihi” adlı kitabın Yazarı ve Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur, 1882 yılında Adana’da Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen yapının Amerikalı misyonerler tarafından inşa edilirken, bilerek derin bir temel kazıldığını ve Tepebağ‘ın toprak altındaki tarihi eserlerine ulaşılarak Montgomery isimli misyoner rahibin bir Roma kalıntısı arasında, 35 cm. boyunda bazalt bir heykel bulduğunu belirterek, ”Bay Montgomery heykeli bir patates çuvalı içerisinde Mersin’de bekleyen İngiliz gemisine koyarak İngiltere’ye kaçırdı” dedi.

Uygur, 1882 yılında Asar-i Atika Kanunu’nun çıktığını ve artık Türkiye’den müzenin izni olmadan tarihi eser çıkartmanın yasak hale geldiğini ifade ederek, “Adana’da Tepebağ Ortaokulu olarak bilinen yapı Amerikalı misyonerler tarafından inşa edilirken, bilerek derin bir temel kazılıyor ki, Tepebağ’ın toprak altındaki tarihi eserlerine ulaşılsın. Ve Montgomery isimli misyoner rahip bir Roma kalıntısı arasında, 35 cm. boyunda bazalt bir heykel buluyor. Heykeli bir patates çuvalı içerisinde Mersin’de bekleyen İngiliz gemisine koyarak İngiltere’ye kaçırıyor. British Museum doğu dilleri uzmanı Dr. Samuel Birch heykelin üzerindeki yazıyı okuyunca 4000 yıllık olduğunu ve bir hemşireye ait olduğunu çözüyor. Adı da Satsneferu’ymuş. Montgomery heykeli bir müddet Londra’da sakladıktan sonra Newyork Metropolitan Müzesine hediye ediyor” dedi.

Şimdi eserin Metropolitan Müzesi’nin Kilikya Bölümü’nün en nadide eseri olarak sergilendiğini söyleyen Uygur, “Biz bu bilgilere 1921 tarihli Metropolitan Müzesi Bülteninden ulaştık. Müzenin eserin Adana’dan kaçırıldığını açıkça ifade etmesine ve biz Adanalıların heykelimizin gelmesi için Altınoran, belediye işbirliği ile 2010 yılında 10 bin imza toplamamıza rağmen, Satsneferu’nun yasal yollardan geri istenmesi mümkün olmamıştır” diye konuştu.

Belgelerde heykelin Türkiye’den kaçırılış öyküsü anlatıldıktan sonra, böyle önemli bir eseri müzeye hediye eden Bay Montgamery bir “kahraman” olarak gösterildiğine dikkat çeken Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Haluk Uygur, “Bizde; Bu çok önemli Heykelimizi Yurdumuza geri getirebilecek bir kahramanın çıkmasını umutla bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

TEPEBAĞ ANADOLU LİSESİ TARİHÇESİ (Tepebağ Ortaokulu)

Okulun ilk binası 1880 yılında, cadde üzerindeki bina ise 1914 yılında inşa edilmiştir. Okul, Amerikan misyonerlerinin kurmuş olduğu bir vakıf tarafından, Hıristiyan dini esaslarına dayalı olarak “ Amerikan Kız Koleji” adı ve işleviyle öğretime başlamıştır.

1927 yılına kadar “Amerikan Kız Koleji” olarak öğretimini sürdürmüştür. 1927 yılında kolejde okuyan bir Müslüman kızın Hıristiyan dinine geçmesi sonucu çıkan olaylar nedeniyle “Amerikan Kız Koleji’ne son verilmiş ve bu tarihten itibaren, bugünkü Milli Eğitim Bakanlığı, o günkü “Maarif Vekilliği” emrine girmiştir.

1927 yılında “Adana Muhtelif Orta Mektebi” adı altında Adana’da ilk ortaokul olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. 1937-1938 yılında, şimdiki “İstiklal ortaokulu” eğitim öğretime başlayınca okulun adı “Birinci Ortaokul” olarak, 1950-1951 eğitim öğretim yılından itibaren de “Tepebağ Ortaokulu” olarak isim değişikliğine uğramıştır.

1976 yılında, iki kattan oluşan, “İşlik Binası” hizmete girmiş oluıp, bu bina 1982 yılında sınıf ve laboratuar olarak, 1988 yılında da, doğudaki eski binanın boşaltılması üzerine, idare odaları ve sınıf olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Okula 1994-1995 eğitim-öğretim yılında, 12 derslik ve iki laboratuardan oluşan, yeni bir bina yapılmıştır. Bu tarihten itibaren eğitim-öğretim bu yeni binada yapılmaktadır. Doğu ve batıdaki binalar kullanılmamaktadır. Bu binalar “anıt Eserler” statüsünde olduğu için yıkımlarına izin verilmemektedir.

*****

Önceki

2 EYLÜL 2019 Pazartesi  Günün Sergisi

Sonraki

3 EYLÜL 2019 SALI Büyükada’da Sinema

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar