Büyükada – Yılmaz Kaini Kitabı Tanıtımı

“Büyükada – Yılmaz Kaini” Kitabı Tanıtımı

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

”1987 yılında vefat eden fotoğraf sanatçısı Yılmaz Kaini için hazırlanan BÜYUKADA -YILMAZ KAİNİ kitabı tanıtım toplantısı Büyükada Anadolu kulübü’nde yapıldı.  Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür ile Yılmaz Kaini‘ nin öğrencisi , karanlık oda asistanı , arşivinin koruyucusu Rıza Aydan Turak , kitapta onun yaşamını,  sanatını , fotoğraflarındaki bugün artık varolmayan insanları ve mekanları derlemisler.

Özer Kangür önsözü ile başlayan kitapta , Nadir EdeMerih AkoğulAlberto ModianoÇetin Özer, Rıza Aydan Turak, Prof.H.Ozan Bilgiseren‘in yazıları yer alıyor.

Çeşitli zamanlarda Yılmaz Kaini‘ nin öğrencisi ve yardımcısı olan bu fotoğraf sanatçıları,  Yılmaz Kaini ile olan anılarını anlattılar.  Kendisinin son derece samimi ve sıcak bir kişiliği olmasına rağmen , derslerde ve sanatında son derece titiz olduğunu anlattılar.

Kitapta Yılmaz Kaini‘nin çektiği Büyükada fotoğrafları  açıklamaları ile yer alıyor.

Prof.H.Ozan Bilgiseren , kitap tanıtımı için yapılan sergiye özel fotoğraflar hazırlamış.  Bu fotoğraflarda , Yılmaz Kaini‘ nin çektiği mekanlarda elde tutulan fotoğrafları yeniden fotograflanmış.  Ayrıca mekanın havadan dronlar ile çekilen bugünkü görünüşleri de kitapta , orjinal fotoğrafın altında sergileniyor.

Yılmaz Kaini‘nin vefatından yıllar sonra , Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü ile Adalar Kültür Derneği birlikte 24 ağustos 2013 Cumartesi günü Büyükada Splendid Palas Oteli’nde bir hafta süren ‘Yılmaz Kaini ‘ ye Saygı ‘ başlıklı bir sergi duzenlediler. Bu sergi Yılmaz Kaini‘nin Büyükada fotograflarından oluşuyordu. Fotoğraf dünyasının ve Ada’lıların yoğun ilgi gösterdiği sergi ayrıca,  8 Kasım 2013 de Fotografevi Taksim Salonu’nda da izleyici ile buluştu.

Ayrıca geçtiğimiz aylarda Rıza Aydan Burak Arşivinden kapsamlı bir sergi İFSAK fotoğraf galerisi’nde açıldı.

22 Ağustos çarşamba günü Adalar Kültür Derneği’nde Rıza Aydan Turak  ile saat 21.30 da hem öğrencisi hem de yardımcısı olduğu Yılmaz Kaini ‘yi anlatan bir söyleşi yapacak.

1932 yılında İstanbul’da doğmuş olan Yılmaz Kaini , ilk  ve orta öğrenimini Zografyan Rum Lisesinde tamamladı. İlk ödülünü de lise öğrencisi iken kazandı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümünü bitirdi.Fen Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak ćalistiktan sonra yılından itibaren Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dali’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1971-1976 yılları arasında İFSAK Yönetim Kurulunda görev aldı. Yılmaz Kaini, Ansel Adams‘In geliştirdiği ” Zone System” siyah beyaz fotoğraf tekniğinin Türkiye’ deki ilk uygulayıcılarındandır.

Yılmaz Kaini‘nin Katıldığı sergiler ve aldığı öduller:

1952 Zoğrafyan Rum Lisesi’ nde ilk fotoğraf ödülü

1953 Ferikoy Spor Klübü Fotoğraf Yarışması

1971 Agfa Uluslarası Fotoğraf Yarışmasında mansiyon

1972 Southampton Sergisi

1973 Paris Kodak Yarışması 6. Grup Ödülü

1974 ‘Türkiye 1974 ‘ Sergisi ,

  • Beyoğlu Şehir Galerisi,
  • İstanbul Fotoğraf Amatörleri (IFA) Derneği sergisi

1975 ‘EGE’ Kişisel sergisi, ARKADAŞ Galerisi Beyoğlu

  • Turizm Bakanlığı 3. Lük Ödülü,
  • Karma Sergi , Çorlu Ziraat Bankası Galerisi

1976 Kuşaklar 1 sergisi

Yılmaz Kaini fotoğrafları,  geçmiş zamanlari belgeleyen bir arşiv niteliğinde.

Kitapta , Büyükada‘nın eski, nostaljik görüntüleri ile bugünkü farklı görünümü algılamak , kaybettiğimiz değerleri yeniden hatırlatıyor. Elinde fotoğraf makinesi ile neredeyse bir tarihçi kimliği ile dolaşan , dolaştığı yerleri titizlikle fotograflayan Yılmaz Kaini‘nin kitabı saklanmaya ve okunmaya değer bir hazine. Akıp geçmekte olan zamanı ve kültür  tarihimizin  en nadide parçalarını birleştiren bu kitabı hazırlayan Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür ve tüm  emeği geçen sanatçılara İSTANBUL SANAT MAGAZİN Ailesi olarak teşekkürlerimizi sunarız.

*****

Önceki

Aleyna’dan Hülya Avşar’a Teşekkür

Sonraki

27 Temmuz Cuma Film Gösterimi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar