Border_less Art Book Days / Sanat Kitapları Günleri

Border_less Art Book Days

Sanat Kitapları Günleri

Haber ve Fotograflar : Nihal Güres

Sanatçıların özel olarak hazırladıkları ‘sanat kitapları’ 12, 13, 14 Nisan 2019 tarihleri arasında gösterime sunuldu.

Eskiden Mixer Galeri’nin bulunduğu Sıraselviler Taksim‘de bulunan mekanda açılan sergide , sanat galerileri, sanatçılar, Yayınevleri özel tasarım kitapları ile katıldılar.

En ilgi çeken tasarımlar arasında Bedri Baykam‘ın hazırladığı ‘Sanat Tarihi Haritası’ yer alıyordu.

2 gün önce St. Régis Hotel‘deki gösterimi kaçıranlar burada görmekten memnun oldular.

Büyük ilgi gören Sanat Haritası küçük ve orta-büyük boy edisyonlar halinde hazırlanmış. Haritalar 3 gün boyunca Border_less , Sanat Kitapları Günleri’nde görülebilir. Kaçıranlar ise daha sonra Piramid Sanat’ta görecekler veya internet üzerinden satın alabilecekler.

Sanatçıların çok az baskıyla veya tek nüsha olarak hazırladıkları kitaplar görülmeye değer.

Çok ilgi gören kitaplardan biri de Ahmet Ertuğ‘un , Leonardo Da Vinci’nin “Son Aksam Yemeği” tablosundan özenle hazırladığı kitabı. Kitap 2 Mayıs, Leonardo’nun 500. Ölüm gününe saygı vesilesi ile hazırlanmış ve yalnızca 100 adet basılmış edisyonu , sayfalar açıldığı zaman 880 cm. uzunluğa ulaşıyor. Fiyatı da 5000 €.

Mimar, yazar, fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ‘un fotoğrafları dünyanın pek çok müze ve sergi salonlarında beğenilerek izleniyor ve müzayede salonlarında talep görüyor. Sanatçının ‘Türkiye ve Dünya Mimarlık Tarihi Fotoğrafları, ‘Sonsuzluk Noktası’ isimli bir sergi ile MOMA Dubrovnik‘de Aralık 2017 de sergilenmişti ve çok beğenilmişti. Sanatçının fotoğrafları arasında , kütüphaneler, Camiler, kutsal mekanlar çoğunlukla yer alıyor.

Leonardo da Vinci’nin en gizemli eserlerinden biri olan ‘Son Aksam Yemegi’ üzerinde araştırmalar bitmiyor. En son izlediğim bir belgeselde, esere saklanan Gizemler arasında ekmek kırıntılarının da bulunduğu ifade edildi. Ekmeklerin diziliş biçimi notaya dökülüyor ve bu notalardan ilahi bir müzik parçası dile geliyor.

“Son Aksam yemegi” pek çok sanatçı için ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Son Aksam yemegi 15. YY. da Duke Lodovico Sforza‘nın isteği üzerine fresko tekniği ile yapılıyor. Hristiyan inancına göre , İsa Mesih‘in Roma’li askerlerce tutuklanmasından bir gün önce havarileri ile yediği son akşam yemeğinin tasviridir.

İsa’nın yüzü iyinin yüzüdür, ona ihanet edecek olan Yahuda’nın yüzü ise , kötülüğü tasvir edecek şekilde yapılmıştır.
Da Vinci, kendine model olarak, İsa‘nın yüzü için kilise korosunda söyleyen genç bir adam bulur. Sanatçı bu yüzü pek çok eskizde çizer. Fakat kötünün yüzü için aradığı modeli bir türlü bulamaz. Aradan 3 yıl geçer. Kilise freskin artık tamamlanmasını ister ve sanatçıya baskı yapar. En sonunda Yahuda’nın yüzü için yolda bulduğu sarhoş bir adamı beğenir. Fakat rivayete göre, sarhoş adam poz vermek için bir türlü ayılamamaktadır. Aradan epey zaman geçer, adam en sonunda ayılır ve freskonun yarım halini görür. “Ben bu resmi gördüm” der. Leonardo şaşırır, “nasıl olur” der, “resim henüz bitmedi, kimse görmedi, görmüş olamazsınız” der. Adam ısrar eder. “Hayır gördüm , yıllar önce bir ressam beni bu resimde İsa’nın yüzüne modellik etmek için çağırdı. O zaman henüz iflas etmemiş, karım tarafından terkedilmemiş , kilise korosundan da ayrılmamıştım ..” der.

İyi ve kötünün yüzü aynıdır, ya da başka bir deyişle , insan iyi ve kötünün birlikteliğidir. Kötü olmak kadar iyi olmak da bizim elimizdedir ve insanlara iyi olma şansı tanınmalıdır. Her şey insanın yoluna ne zaman çıktıklarına bağlıdır.

Resim Milano’da sergileniyor, Santa Maria Delle Grazie Kilisesi‘nde, günde 1000 kişi ile sınırlandırılmış. 2 kapıdan geçerek odaya varılıyor. Eser 11 kez restorasyona uğramış. Leonardo deneysel şekilde boyaları kullanmayı seviyordu, bu nedenle boyalar zaman içinde döküldü. Rahiplerin yemekhanesinde bir duvarı süsleyen eser , boyaların solması ve dökülmesi sonucu başka eskiz ve eserlerden yola çıkarak yeniden vücuda getirildi. Kilise odasına girebilirseniz ancak 15 dakika bakmanıza izin veriliyor ve fotoğraf çekmek yasak.

15 nisan Dünya Sanat Günü, Ressam Bedri Baykam‘ın önerisi ile bütün dünyada kabul edildi. Leonardo da Vinci’nin doğum günü , sanat günü olarak tüm dünyada kutlanıyor ve müzeler de geç saatlere kadar kapılarını açık tutuyorlar ve ücretsiz bir şekilde halkı , sanat severleri davet ediyorlar. Türk sanatçı ve USD-Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam bu yıl da çeşitli etkinliklerle Dünya Sanat Günü’nü kutluyor.

15 nisan 1452 yılında doğan Leonardo da Vinci, döneminin en ünlü hezarfenlerinden biriydi. Bu sıfatı almasına nedeni ise; ressam, matematikçi, Astronom, bilim insanı ve Mimar olmak gibi birden fazla özelliğe sahip olmasıydı. Dünyanın en büyük Dehası olarak kabul edilen Leonardo‘nun annesi Caterina, babası Piero‘ya ait bir köleydi.

Sanat günü ilk kez 15 nisan 2012 tarihinde kutlandı.

Border_less Art Book Days 12-13-14 nisan 2019, sanat günleriniz, Günlerimiz bitmesin..

*****

Önceki

13 Nisan 2019 Cumartesi Günün Sergileri

Sonraki

“Orta Asya’da Türklerin Sanat Yolculuğu” Sergisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar