Adalı Ressamlar’dan ‘’Antik Medeniyetler’’ Sergisi

Adalı Ressamlar’dan

‘’Antik Medeniyetler’’ Sergisi

Harika Ören Yazdı

Geleneksel Adalı Ressamlar Sergileriyle ilgili Google’da arama yaptığımda ne yazık ki yeterli bilgiye ulaşamadım. Tek bilgi kaynağım Nazan Sümer Akpınar’ın kaleminden okuduğum ‘’Anıların İzinde Büyükada’ya Yolculuk’’ isimli kitap.
1950’ler de ‘’Ada Sergileri’’ Splendid Palas’ın küçük ahşap pavyonlarından birinde düzenlenir. Eleştirmen, sanat yazarı Gültekin Elibal ilk ada sergisinin Ağustos 1946’da açıldığını yazar. Nazan Sümer Akpınar’ın anılarında ‘’Maalesef Splendid Oteli’nin pavyonunda açılmış sergilerle ilgili elimdeki en eski belge 2. Adalı Ressamlar Sergisi’nin açılacağını bildiren muhtemelen Ağustos 1947 tarihli bir gazeteden kesilmiş ufacık bir kupür’’ diye yer alır.

1947 tarihli gazetede ‘’ Ada Resim Sergisi’’ başlığı altında şu açıklama vardır. ‘’ Her yıl adada çalışan ressamların tablolarıyla tertiplenen Ada Resim Sergisi’nin 2. Si Büyükada İsplandit Oteli salonundaki pavyonunda bugün Saat 18 de açılacaktır. 31 ağustos akşamına kadar devam edecek sergide başta değerli ressamlarımızdan Ayetullah Sümer, İbrahim Çallı, olmak üzere Edit Asa, Kemal Zeren, Mıgır Ardan, Nevzat Kasman-Pindaros Platonidis ve Vildan Tatlıgil’in eserleri sergide yer alacaktır.’’ Böylece Ayetullah Sümer’in kızı Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği Başkanı Nazan Sümer Akpınar’ın elindeki bilgiden hareketle Splendid Otel bünyesinde ilk Ada sergisinin 1946 yılında açıldığı belgelenir.

Bu da bize gösterir ki; Sanâyi-i Nefîse- Güzel Sanatlar Akademisi‘nin kurulduğundan günümüze yetiştirdiği usta isimler, adalarda sanatsal çalışmalarıyla buluştular. 72 yıl önce yaratılarını Büyükada’dan başlayarak sanatseverlere sunmaya başladılar. Geleneksel düzenle devam eden bu yolculuğa eşlik ederek ada sergileri içinde yer alan değerlerimiz; Feyhaman Duran, Hasan Kavruk, Mehmet Ali Laga, Şeref Akdik, Hüseyin Bilişik, İlhami Demirci, Kristin Saleri, Şeref Akdik, Zeki Faik İzer, Hamit Görele, Kemal Zeren, Ercüment Kalmık gibi usta isimleri de saygıyla anıyoruz.

Yukarıda adı geçen Osman Hamdi Bey‘in kurucusu olduğu Sanâyi-i Nefîse’nin yetiştirdiği, yurtdışında eğitim alma imkanı da bulan ressamlarımız günümüz Türk resminin mihenk taşlarını oluşturmaktadırlar.

1958 yılına kadar Splendid Otel’de açılan Adalı Ressamlar Sergisi, o yıl Ağustos ayının ikinci haftası itibariyle Anadolu Kulübü yeni binasında Adalılarla buluşur. 15 gün süren sergi sanatseverlerin ve basının gösterdiği ilgiyle Büyükada’da yaz aylarının en itibar gören sanat olayı haline gelir.Yıllar içinde katılımların artmasıyla bir sergi düzenleme komitesi düzenlenerek; eserler stillerine göre gruplandırılarak, birkaç salonda sergilenirler.

Yaz aylarını Adalarda geçiren değerli ressamlar, Ayetullah Sümer, Kemal Zeren, Nevzat Kasman ve Mıgır Ardan resim üretirken aynı zamanda öğrencilere ders verirler. Bu öğrencilerden başarılı bulunanların eserleri de sergide yer alır.

2005 yılında Akyol Sanat Evi kurucusu Ayla Akyol ve Güzel Sanatlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını yöneten Nazan Sümer Akpınar 44. Yıl Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisi’ni düzenlerler.

2011 yılında Oya İslimyeli’nin Halkla İlişkiler Müdüreliğini yaptığı sırada düzenlenen bir konserle eş zamanlı sergi de düzenlenir. 2012 yılından itibaren Geleneksel Adalı Ressamlar sergileri Adalar Kültür Derneği bünyesinde açılmaktadır.

Bu yıl Büyükada Anadolu Kulübü’nün önerisiyle Akyol Sanat Merkezi kurucusu Ayla Akyol tarafından adalarda yaşayan sanatçıların çoğunlukta olduğu ‘’Adalı Ressamlardan Antik Medeniyetler‘’ sergisi düzenleniyor. 10 Temmuz 2019’da Büyükada Anadolu Kulübü bünyesinde bir kısım adalı ressamlar ve konuk sanatçılar özel ve özerk bir sergide bir araya geliyorlar.

İstanbullu ve adalı sanatseverler 10 Temmuz Çarşamba günü saat 18:00 de Büyükada Anadolu Kulübü’nde açılacak benim de ‘’Nardoğan’’ isimli eserimle katılacağım ’’Adalı Ressamlardan Antik Medeniyetler ‘’sergisine davetlidirler.

*****

Önceki

Örümcek Adam’dan Avrupa Turu…

Sonraki

8 Temmuz 2019 Pazartesi Günün Sergileri

One Comment

  • Akyol Sanat Merkezi kurucusu Ayla Akyol tarafından Büyükada Anadolu Kulübü’nün önerisiyle adalarda yaşayan sanatçıların çoğunlukta olduğu ‘’Adalı Ressamlardan Antik Medeniyetler‘’ sergisi düzenleniyor. Sevgili Ayla Akyol hanımefendiye bizleri böylesine seçkin bir sanatçı topluluğu ile buluşturduğu için çok teşekkür ederim.

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar