Nazan Azeri’nin Düşlerden Hakikatlere Sergisi

Nazan Azeri’nin

Düşlerden Hakikatlere Sergisi

Haber: Erol Ünal

Nazan Azeri’nin 25 yılı aşan yapıt üretiminden kapsamlı bir seçkiyi içeren sergisi Sultanahmet’de Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi Sanat Galerisi’nde 19 Ekim -10 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Sergi Pazar dahil her gün saat 10.00-17.00 arası görülebilir.

Nazan Azeri’nin 1992-2019 tarıhleri arasındaki kişisel ve grup sergilerinde ayrı ayrı yer almış resim, fotoğraf, video, desen, yerleştirmeler ve performans belgelerinden oluşan yapıtları, bu sergide kavramsal ve estetik anlayışını bir bütün olarak düzenlenmiş olarak izleyicinin görüş ve yorumuna sunuluyor. Galeri mekanlarına birbirleriyle ilişkileri bağlamında Oyun Enstalasyonu (1993), Asamblajlar (1992-93), Yerleş-eme-mek (1994), Oynamak Ya Da Bebek Evi (1996), Cennetin Elmaları (1992-98), Bebek (2000), Bir Gün (2001), Dönüşüm (2002), Büyümek (2003), Bennesneler (2003), Düş Rolleri (2002), Sürüklenme (2004), Bankta (2006), Annemin Gelinliği/Örtemeyen (2007-08), Örtüsüz (2010) Karalamalar (2010), Tepetaklak (2010), Desenler (2014-19), Annemin Gelinliği/Renkler (2018-19) başlıklı yapıtlar yer alıyor.

NazanAzeri’nin yapıt topluluğunun kavramsal, düşünsel ve duyumsal temelinde kendi yaşam öyküsünün gizemli yönlerine doğru ilerleyen ve bu gizemi çözmeyi amaçlayan bir üsteleme izleniyor. Çocukluk anılarını sanat aracılığıyla yeniden anlamlandırmak ve izleyicinin de kendi anılarıyla yüzleşerek toplumsal-kültürel düzene ilişkin görüş ve sonuçlara ulaşabilmesini sağlamak da sanatçının seçtiği bir yöntem.

Nazan Azeri’nin 1993’den günümüze ürettiği bu yapıtların göndermeleri güncel bir soruna, siyasal-ekonomik-kültürel düzenin hakikat-sonrası söylemle işgal edilmesi gerçeğine de uzanıyor. Nazan Azeri toplumun yozlaşmış ve metalaşmış değerlerinin hakikat-sonrası söylem içinde kendilerine edindikleri değişmez kötülükteki yeri sarsmak için ince işlenmiş bir hakikat arayışını yeğliyor. Bu arayışın ilk çalışmaları öncelikle düş gücünü irdeliyor ve çocuk ve oyun dünyasına odaklanıyor.

Nazan Azeri oyunun düş gücünü, görüş açısını çeşitlendirici ve özgürleştirici özelliğini kullanarak, toplumsal yaşama girişin kökenindeki düşselliği açımlıyor. Çocuk imgelemini belli bir estetiğe yönlendiren Barbie bebeklerin kullanılması ise, izleyiciyi çocuk bireyin kapitalist tüketim sistemiyle olan ilişkisine, güncel hakikatlere yönlendiriyor.

Nazan Azeri’nin diğer yapıtlarında gelinlik ve ikinci el giysiler üstünden irdelediği sorunlar ve durumlar da, kapitalizmin günümüze kadar gelen gergin aşamalarında çocuk, kadın, aile söylemlerindeki kritik alanlardır. Sergide, son dönemde çok sayıda ürettiği mutlu olmaktan çok endişeli görünen çocuk portreleri, ilk dönemdeki çocuk imgesini sorunsal bir tanımlamaya sokuyor . Çocuklar hakikat ile düş arasındaki karmaşık ve gizemli alış-verişin ürünleri olarak sunuluyor.

Sergide izleyici, aile kavramının çeşitli ideolojik çıkarlarla çatıştığı, kadın ve çocuk kimliğinin ve haklarının sürekli yıpratıldığı günümüzde Azeri’nin bu soruna 25 yılı aşan bir üretimle yanıt aramasına tanık olacak.

Nazan Azeri 1993’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun oldu. 1996’da “Batılılaşma Hareketleri İçinde İlk Kuşak Kadın Ressamlar” başlıklı tezi ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsünde masterını , 2000’de “Görsel Sanatlarda Oyunsallık; Rönesans, Dada, Sürrealizm” başlıklı tezi ile Sanatta Yeterliğini tamamladı. 1998-2011 yılları arasında Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak görev yaptı. 2016 yılından itibaren Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakultesi Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

*****

Önceki

Düşman yaratma masalı: MALEFİZ

Sonraki

Derya Zenginoğlu Connected Brains-İstanbul 34 Sergisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar