“İlkel Çağlardan Bugüne Maskeler”  ARThill’de

“İlkel Çağlardan Bugüne Maskeler” ARThill’de

Haber: Erol Ünal

İlkel Çağlardan Bugüne Maskeler ; Yazar Tamara Pur‘un anlatımı ve Neyzen Rıfat Varol‘un Ney’i eşliğinde Ender Güzey Müzesi ARThill Alazeytin/Bodrum‘da 25 Kasım Pazar günü saat: 15:00‘de başlayacak.

Eski çağlarda toplumlar, doğaüstü varlıklarla iletişime geçmek için maske kullanırlardı. Bugün ise bizim giyindiğimiz biçimler, kendimizle aramıza bir ayrılık getirmiyor mu? Aynı ney’in anavatanı olan yetiştiği kamışlıktan alınıp ayrı düşmesi gibi.

Anlatımın içeriği Paganlardan bugüne maskelere dair olacak. Konuyla ilgili Mevlana’dan,ve Afrikalı bir şairden şiirler, Knidoslulara ait bir masal, Aşık Veysel‘den şarkılar olacak.

Ücretsiz etkinlik için yer kısıtlı olduğundan (LCV 0532 208 77 81) ve misafirlerin Shuttle Servisini kullanmaları isteniyor. Alazeytin içindeki büyük sarnıç yanına park edildiğinde buradan servis misafirleri ARThill’e getiriyor.

Aynı gün Ender Güzey‘in konuya yakın ağaç objeleriyle ilgili bir sergisi de açılacak.

Bu etkinliğe İra Özkesen ITAL Tur, Selçuk Erbakan, Zeynep Onbaşıoğlu destek vermektedir.

Tamara Pur

Yazar TAMARA PUR

Dialog-Etkin İletişim Seminerlerine, Mario Levi, Notos Semih Gümüş, Yeşim Cimcoz Atölyelerinde yaratıcı yazarlık atölyelerine, Dialog-Fonetik Seslendirme Eğitimine, Judith Liberman-Masal anlatma ve yazma teknikleri eğitimine, Tel-Aviv Lesley Üniversitesi Öğretmenleri ile Dışavurumcu Sanat Terapisi Eğitimine, Bate Birey ve Aile terapisi Enstitüsü Psk Aytül Serpel ve Psk Tolga Erdoğan’dan ‘’Hikaye ve Masal oluşturma ve Hikayelerin Terapötik olarak kullanımı eğitimine katıldı. Klinik Psikolog Avi Goren-Bar tarafından Travma ve kriz anında kısa dönem müdahale sertifikası, Seiba Uluslararası İnsanın Anahtarı Masal Eğitimi sertifikası aldı. 

Armutlu Dumlupınar ilkokulu Çocuklarla Şiir, Öykü, Kavramlar üzerine çalışmaları, Burgazada Tatil evi Çocuklarla Şiir, öykü çalışmaları, Klinik Psikolog Elyan Aysoy ile birlikte, şiir, masal, Art terapi teknikleriyle ‘içimizdeki ışığa yeniden kavuşmak’ atölye çalışması, Simya Galeri’de şiir masallarla söyleşi-sohbet, atölye çalışmaları, Arista Psikolojik Danışma merkezinde ‘’maskelerimiz ‘’ adlı atölye çalışması yaptı. Yahudi Kültürü Avrupa Gününde ‘Masaldan köprüler’ adlı müzik eşliğinde Masal anlatısı düzenledi.

Safir Psikolojik Danışmanlık Merkezinde Şiir masal atölyesi-Şiir ile Sanat terapisi sunumu yaptı. Play to Learn Anaokulunda annelerle sanat ve oyun  aracılığı ile masal atölyeleri-Çocuklarla sanat yoluyla masal atölyeleri yapmaktadır. Milliyet Sanat Dergisinde, Cumhuriyet Pazar ekinde söyleşiler yaptı. Halen Şalom Gazetesi ve Dergisinde sanat söyleşileri yapmaktadır. “Kura Irmağı’nın Kıyısında” Kitabının ve “Yenilir Bu Hayat” kitabında “Seder” adlı öykünün yazarıdır.

Rıfat Varol

Neyzen RIFAT VAROL

1982 yılında Gerede’de doğdu, İlk ve orta öğrenimini Gerede’de tamamladıktan sonra, 2003 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Fakülte yıllarında dini musiki ve ney meşklerine başladı. A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dini Musiki öğretim üyeleri Ruhi Kalender, Doç. Dr. Bayram Akdoğan’dan nazariyat ve repertuar eğitimi aldı.

TRT Ankara Radyosu ney sanatçısı neyzen Ekrem Vural ve Dr. Fatih Koca ile ney meşketti, Bu sırada Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği korosunda stajer ney sanatçısı olarak görev aldı. 2004-2014 yılları arasında Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde ve Topkapı Sarayı arşivlerinde araştırmacı olarak görev yaptı.

Çeşitli solist ve topluluklarla yurtiçi ve yurtdışı konser TV programları ve albüm çalışmalarında neyzen olarak yer aldı.  Musikinin içerisinde bir icracı olarak yer almasının yanında ayrıca, ney açkısı (ney yapımı) konusunda da çalışmalarına Neynevâ ney atölyesi’nde devam etmekte olup bu anlamda pek çok neyzenle sıklıkla bir araya gelerek meşklerini sürdüren Rıfat Varol, İstanbul Üniversitesi Türk Din Mûsikisi alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

*****

Önceki

21 Kasım 2018 Çarşamba Günün Sergileri

Sonraki

22 Kasım 2018 Perşembe Tiyatro Rehberi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar