Gümüşlük’te Cyprien Katsaris Rüzgarı esti

Gümüşlük’te Cyprien Katsaris Rüzgarı esti

Haber: Erol Ünal

15. ULUSLARARASI GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİNDE CYPRIEN KATSARIS

Bodrum’da düzenlenen 15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 12 Ağustos Pazar akşamı Fransız-Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris’in 25 asırlık Antik Taş Ocağı’ndaki resitaliyle devam etti. “Çeşitli temalarda spontane doğaçlamalar” başlığı altında topladığı repertuarla verdiği konserde Jean-Baptiste Lully, Franz Schubert, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns ve Joseph Haydn’ın eserlerini seslendirdi.

ETKİLEYİCİ BİR REPERTUAR

Festivalin sanat danışmanı Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın “Mutlaka dinlenmesi lazım, çok önemli bir sanatçı” olarak yorumladığı Cyprien Katsaris ilk olarak transkripsiyonunu kendisinin yaptığı bir Jean-Baptiste Lully eseriyle geldi. Bu eser “Pavane”, “Gavotte” ve “Marche pour la Cérémonie des Turcs” başlıklarını taşıyor. Sanatçı bu eserin ardından bestesi Joseph Haydn’a ait, “Sonata Hob. XVI, 35” adlı eserle izleyici karşısına geldi. Bu eser ise şu başlıklardan oluşuyor; I Allegro, II Adagio, III Finale. Programın ilk yarısında seslendirilen son eser Franz Schubert’in, “Klavierstück no. 2, D. 946” adlı yapıtı oldu. Aradan sonra Georges Bizet’in “Carmen Suite”i ile devam etti. Transkripsiyonu eserin bestecisi Bizet ve yorumcusu Katsaris’e ait olan bu yapıt, Camille Saint-Saëns’ın, “Le Carnaval des Animaux” adlı eseriyle devam etti. On dört bölümden oluşan bu eser; I. Introduction et marche royale du lion, II. Poules et coqs, III. Hémiones (animaux véloces), IV. Tortues, V. L’ éléphant, VI. Kangourous, VII. Aquarium, VIII. Personnages à longues oreilles, IX. Le coucou au fond des bois, X. Volière, XI. Pianistes, XII. Fossiles, XIII. Le cygne ve XIV. Final başlıklarını içeriyor. Bu eserin transkripsiyonu ise Lucien Garban ve Cyprien Katsaris’e ait.

CYPRIEN KATSARIS (PIYANO)

Fransa’nın Marsilya kentinde 1951’de dünyaya gelen Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris piyano çalmaya dört yaşındayken Kamerun’da başladı. İlk piyano eğitmeni Marie-Gabrielle Louwese’dir. Aline van Barentzen ve Monique de la Bruchollerie’den piyano, René Leroy ve Jean Hubeau’dan ise oda müziği eğitimi aldı. Paris Konservatuvarını her iki branşta da birincilikle tamamladı. 1977 yılında Bratislava’da UNESCO tarafından düzenlenen Uluslararası Genç Yorumcular Platformunda ve 1974 yılında Versailles’de düzenlenen Uluslararası Cziffra Yarışmasında birincilikler elde etmesinin yanısıra, 1972 yılında düzenlenen Uluslararası Kraliçe Elisabeth Yarışmasında ödül sahibi olan tek batı Avrupalı oldu. Ayrıca, 1970 yılında Albert Roussel Vakfı ve 1972 yılında ise Alex de Vries Vakfı ödüllerine de layık görüldü. İlk konserini 1966’da Paris’deki Théâtre des Champs-Elysées’de gerçekleşen genç müzisyenlere yönelik “Müziğin Krallığı” isimli yarışmada veren sanatçı bu konserde “Şövalye” nişanıyla yer aldı.

Sanatçı, solist olarak gösterdiği performanslara ek olarak Amerika, Avrupa ve Japonya’da verdikleri konserlerde hem dinleyicilerden hem de eleştirmenlerden çok olumlu yorumlar aldı. Cyprien Katsaris, aynı zaman da Piyano Quintet’in de kurucusu olup kariyeri boyunca tüm kayıtları Teldec, Sony Classical, EMI, Deutsche Grammophon, BMG-RCA, Decca, Pavane firmaları tarafından yayımlandı. Cyprien Katsaris Piyano Quintet’in de kurucusudur. Sanatçının tüm kayıtları kendi plak şirketi olan PIANO 21 tarafından yayımlanmaktadır. İki ünlü film yönetmeni, Claude Chabrol ve Oscar ödüllü François Reichenbach, Katsaris’in canlı konser performanslarını içeren filmler çekmişlerdir.

*****

Önceki

Köy Enstitülerinin yaprak dökümü

Sonraki

14 Ağustos 2018 Günün Söyleşisi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar