Gökçen Kaynatan’a Altın Kelebek Ödülü

Gökçen Kaynatan’a Altın Kelebek Ödülü

Haber: Erol Ünal

Türkiye’de elektronik müzikle ilk uğraşan’lardan efsane müzisyen Gökçen Kaynatan hiç duyulmamış şarkılarından oluşan yeni albümünün 2. LP’yı Finders Keepers tarafından plak formatında bu ay içinde çıkıyor. Türkiye elektronik müziğin sıra dışı ismi Gökçen Kaynatan‘ın en nadide parçalarından oluşan bu albüm iki LP halinde… Melodik elektronik ve pop elektronik olanlar ilk LP’de, full elektronik olanlar (Cehennem, Anjiyo ve Cehennem Yolu) ise diğer 2’nci LP ‘da toplandı. İlk LP 2017 sonunda çıkmıştı. Dünya piyasasında büyük beğeni alan LP Gökçen Kaynatan‘ın kayıt teknolojisi olağanüstü keyif verdi şeklinde yorumlanıyor.

ALTIN KELEBEK ÖDÜLLERİ 9 ARALIKTA VERİLİYOR

2018 Pantene Altın Kelebek Ödülleri 9 Aralık Pazar günü saat:20:00’de Zorlu Centerde dağıtılacak. Sinema, Tv. ve Müzik dünyasının merakla beklediği törende Cem Davran ve Çağla Şikel‘in sunumlarıyla gerçekleşecek olan törende Gökçen Kaynatan da Altın Kelebek Ödülü alacak. Magazin dünyasının en prestijli ödüllerinin dağıtım törenini Kanal D ve Teve2’nin ortak yayını ile yayınlayacak. Hürriyet Gazetesi’nin Kelebek ekinin düzenlediği ve okurların oylarıyla belirlenen ödül töreni Pazar Günü saat: 19:00’da Zorlu Center’da kırmızı halıda sanatçıların geçişleri ile başlayacak.

GÖKÇEN KAYNATAN Kimdir?

Gökçen Kaynatan 1939″da İstanbul’da doğdu. Gökçen Kaynatan henüz 5 yaşındayken ablasının piyano derslerini kapı aralığından dinleyerek ve abisinin pompalı mızıkasını gizli gizli çalarak müziğe başladı. İlk gitarını ise henüz çocuk yaşlarda kucağına aldı. Kaynatan, gitar çalmaya sapını ve perdesini kendi onardığı Hawai tipi bir gitarla başladı. Fıstıkağacı Ortaokuldan mezun olduktan sonra Tophane Sanat Okulu Elektrik Motor bölümüne iki sene gitti. Daha sonra kaydını Haydarpaşa Lisesine aldırdı. Henüz bir lise öğrencisiyken kendisini Carcassi metodu ve yan bilgilerle geliştirdi. Gündüz liseye devam ediyor; akşamüzeri Pınar Dersanesi’nde gitar dersleri veriyordu. Bu arada Karakediler Vokal Gurubu, Erkin Koray, Somer Soyata Deniz Harp Okulu Orkestrası’nda görev aldı. Gökçen Kaynatan, 1958 yılında davulda Bülent Ateş, Ertuğrul Özkan, ritim gitar Erol Bilem ve bas gitarda Mesut Aytunca ile kurduğu “Gökçen Kaynatan ve Arkadaşları” adlı grubuyla Emek ve Paris Sineması’nda büyük kalabalıklara konserler verdi. İlham Gencer ‘in Şişli  Site’deki şovlarından Karamürsel Amerin Üssü’ne kadar birçok yerde çalıştı. Daha sonra Sadık Bütünley, Bilgesu Erenus, Bilge Şan, Fahir Oltulu, anadili gibi bildiği Fransızcasıyla Adamo’nun ünlü şarkılarını söyledi. Daha sonra Özdemir Erdoğan, Cem Karaca da katıldı şovlarına.

Gökçen Kaynatan 60’lı yıllarda grubuyla Türkiye’de rock’n roll’a öncülük etmiştir. Türkiye’de elektronik müziği ilk başlatan isimlerden biridir.1960’lı yıllarda dünya Jimi Hendrix’in, Türkiye ise Gökçen Kaynatan’ın gitarıyla inliyordu. Jimi’nin dişleriyle çaldığı gitarı Gökçen yere yatarak sırtında konuştururdu. 1961’de orkestrasının ütücüsü, nakliyecisi, elektronik ses düzencisi vardı. 1965 yılında kurduğu gurubu “silüetler” ile birlikte Altın Mikrofon Yarışması’nda üçüncü oldu. 1966 yılında ise birinci oldu. Müziğe Silüetler ile uzun süre devam etti.

İstanbul’da Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Marmara Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi) İç Mimari bölümünden 1969’da mezun oldu. 70’lerde ise ‘Gökçen Kaynatan ve Elektronikleri’ ile bu kez tek başına Türk müzikseverleri elektronik müzikle tanıştırdı. 70’lerin başından itibaren synthesizer müziğine yöneldi. Müzik hayatında birçok konuda ise öncü olarak; Türkiye’deki ilk elektronik müzik örneklerinden bazılarına imza attı. Bu eserlerin bir kısmı popüler şarkıların synth düzenlemeleri iken, bir kısmı new age sınıfına sokulabilecek çalışmalardı.

Gökçen Kaynatan, Silüetler, Apaşlar, Mavi Işıklar gibi grupların ilham kaynağı olurken kendi kurduğu grup, uzun yıllar müzisyen yetiştiren bir okul gibi müziğe hizmet etti. O yıllarda İstanbul Radyosu’nda haftada bir, yarım saatlik program yaptı. 80’lerde TRT ’de “Yıldız Yağmuru” isimli programda Türkiye’nin en iyi sanatçıları ağırladı Her konser için 54 parça hazırlardı,  Türkiye’de şu anda kullanılan ses düzenini o zamanlarda o hazırladı. Öylesine efektler de koyardı ki, millet şaşırırdı, adeta canlı klip seyrettiriyordu. O bunları bir yerlerden almadı, hepsini akşam düşünüp sabah tatbik etti. Her konsere 54 yeni parça hazırlardı, bir konserde çaldığını bir başka konserde çalmadı. Aralıksız 3 saat, ışıklı, efektli, elektronik ses düzenli muhteşem gösteriler hazırladı.

Gökçen Kaynatan Türkiye’de icra edilen müzik adına önemli bir efsane. Türkiye’de  yabancı müziğin plağa kaydedilmesine öncülük eden bir sanatçı. Cem Karaca’yla da çalışma fırsatı bulmuş ve daha sonrasında  birçok isme öncülük, hocalık etmiş. Gökçen Kaynatan; Mesun Aytunca’nın, Erol Bilem’in, Bilgesu Duru, Sadık Bütünley’in hocası.

Gökçen Kaynatan ve Arkadaşlarının 50’li yıllarda yapmış olduğu parçalar 30-35 sene sonra psychedelic ve new age olarak çıktı. Bugün hâlâ Gökçen Kaynatan ve Arkadaşları devam ediyor. Yapıtlarına gelince. “Sihirbaz”, “Evren”, “Cehennem” ve sonrası “Cehennem Yolu”. “Doğanın Ötesi” ilk yapıt. 1972 tarihli… 1973’de Pencerenin Perdesini / Beyoğlu’nda Gezersin adlı albümünü çıkardı.

Gökçen Kaynatan “Doğanın Ötesi” hakkında şunları söylüyor;  “Doğanın Ötesi” küresel kirlenmeyle ilgili resimler yapmaya başladım ve beş tane resim yaptım. Bilemiyorum. Dünya ona çok çabuk bir şekilde yaklaştı. Çok az bir süre kaldı. Az dediğim 250-350 senemiz filan var. Biz göremeyiz de… 350 sene sonra dünya ve tüm gezegenler büyük bir karadelik tarafından yutulacak ya da büyük bir gök cismi var. Şu an dünyanın etrafında 40 bin tane kadar geziyor. Günün birinde bunlar çarpacak. Cenneti başka bir yerde arıyoruz ama aslında dünya bize armağan edilmiş bir cennet. Yok evrende böyle bir gezegen daha. Varsa da metalik madde olarak var. Bizdeyse her şey bir altın kesik ama biz onu asırlar boyunca hep tükettik. Bugün de tüketiyoruz. Yarın da tüketeceğiz çünkü bu insanlığın zaafı.”

Gökçen Kaynatan ve Arkadaşları kalipso kralı Metin Ersoy’la birlikte 2010’da Mini Müzikhol sahnesinde konser verdiler. Gökçen Kaynatan’a bateride Timur Aldoğan, basgitarda Tuncay Alpay, ritm gitarda Hüseyin Saltukoğlu, ikinci ritm gitarda Herman Heder ve Ersan Erdura eşlik etti. Gökçen Kaynatan 2015″de Fırtına, 2017’de Gökçen Kaynatan Full Frekans adlı Albümlerini çıkardı.  Gökçen Kaynatan 2017’de Zorlu Performans Sanatları Merkezinde yapılan, Dünyanın farklı yerlerinden, farklı müzik türlerindeki müzisyen ve grupları tek çatı altında toplayan festivalde Selda Bağcan ve Boom Pam, uluslararası deep house parçalarıyla ün salan Berlinli DJ ve prodüktörü Claptone, Manus Baba gibi isimler ile sahneye çıktı.

*****

Önceki

5 Aralık 2018 Çarşamba Günün Sergileri

Sonraki

DenizBank  Yarışması’nda Ödüller Sahiplerini buldu

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar