Farklı bir sergi; “Dünden Bugüne Sandıktakiler-2”

Farklı bir sergi;

“Dünden Bugüne Sandıktakiler-2”

Haber: Erol Ünal

Fotograflar: Ayşe Kartov

Bodrum Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin 25 Temmuz Perşembe günü saat 19:00’da Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi (Trafo)’daki açılış kokteyli ile başlayacak “Dünden Bugüne Sandıktakiler-2” Sergisi 28 Temmuz Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilir.

İlki 2014 yılında gerçekleştirilen “Dünden Bugüne Sandıktakiler” sergisinin ikincisi 25-28 Temmuz 2019 tarihlerinde Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi (Trafo)’da gerçekleştiriliyor.

Günümüzün hızla değişen dünyasında kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi korumayı ilke edinen Bodrum`un tek kadın kooperatifi SS Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi geleneksel sandıklarımızın içindeki değerleri “Dünden Bugüne Sandıktakiler-2” sergisi ile gün ışığına çıkartıyor. Birbirinden değerli, geçmişten günümüze büyük bir tutkuyla koruduğumuz el emeği göz nuru çeyizlerimiz, eski zaman eşyalarımız sandıklardan çıkarılıp sergide yerlerini alıyor. Sergide sandıktan çıkan ürünler oldukça ilgi görüyor.

Bodrum Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi yaptığı açıklamada; ”İnsan emeği yüce bir değerdir. Kadının elemeği ve göz nuru emeklerin en yücesidir. Biz Begonvil Kadınları hayallerimizi, göz nurlarımızı imece anlayışıyla üretmeye, kurduğumuz kooperatifle Anadolu Kadınının ruhunu yansıtan, unutulmaya yüz tutan göz nurlarını yaşamın her alanında kullanılması amacıyla yaptığımız sevgi ve inançla herbiri bizlerden özellik taşıyan ürünlerimizi emeğe saygı duyan siz dostlarımızı kazanmak üzere tasarlıyoruz. Dünü yarına taşıyan objelere dönüştürerek ve bunu yaparken biz kadınların erkek egemen dünyasında ayakları yere basan, kendi ekonomilerini yaratan bireyler olmayı amaçladık. Yaşamı hayallerimizle süsledik ve ruhumuzla renklendirdik ve el emeklerimizle Begonvil Kadınlarını yarattık… Bizlerin kurduğu Bodrum Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi sizlerin desteği ve ilgisiyle yarınlara daha heyecanla ulaşacak ve var olacaktır. Paylaşarak üretip,paylaşarak çoğalacağız.”

Alışılagelmiş sergilerden farklı olarak bir sergi düzenleyen Kooperatif “Dünden Bugüne Sandıktakiler” sergisi ile evlerde eski antika sandığın içindeki günümüzün hızla değişen dünyasında kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş değerleri gün ışığına çıkarttıyor. Birbirinden güzel el sanatçılığı ile bezenmiş, kullanışlı ürünlerin sergisini açan Kooperatif modernizmi ve tarihi bir arada yaşatıyor.

BODRUMA YAKIŞAN KADIN KOOPERATİFİ: BEGONVIL

Bodrum’da 8 Mayıs 2013 tarihinde 17 kadın 1163 sayılı kooperatifler kanunu hükümlerine göre sınırlı sorumlu bir kadın girişimi, üretim ve işletme kooperatifini kurarak bir ilke imza atmış oldular. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklarının üretimlerini ekonomiye kazandırmak amacı ile yola çıkmış olup; ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları doğrultusunda girişimlerini desteklemek, pazar paylarını doğru yönlendirmek ve böylece ortaklarının ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlamak çevre konusunda halkı bilinçlendirmek, gerekse kadın istihdamı yaratmak üzere çeşitli projeleri hayata geçirmeyi hedeflemektedir. Kurulan bu kooperatifte kadınlar hayallerini, sevdalarını, unutulmaya yüz tutmuş göz nurlarımını imece anlayışıyla üretmeye, estetik ve ergonomik ürünlere dönüştürmeye karar vermişler. Bu amaçla kadınlar el ve gönül birliği ile bir araya gelmişler. Esasında kooperatifleşmenin temelinde yardım, dayanışma duygusu ve iş başarma amacı da var.

Kooperatif; Ayşe Figen Akkum, Ayşe Kartov, Banu Kalkan, Berrin Akdere, Berrin Tunç, F. Fulya Arıkan, Funda Albayrak, Funda Pakdemir Akçalı, Ebru Deniz Eskier, Gözde Yanık, Meltem Şenolun, Meral Elmas, Muazzez Yanık, Müge Kayı, Neşe Yükselgil, Semiha Sertakar, ve Zeynep Bilge Özseyhan adlı kurucu üyeler tarafından kuruldu. Farklı alanlarda eğitim almış, farklı meslek gruplarında çalışmış kadın girişimcilerden oluşuyor.

Gazetecilik, reklam ve halkla ilişkiler, bankacılık, mühendislik, finans, ekonomi, satış temsilciliği, grafik tasarımcı, öğretmen, sanat tarihi, eczacılık gibi alanlarda eğtim almış ve profesyonel olarak çalışmış emekten yana, çevreye karşı duyarlı Bengonvil kadınları biraraya gelerek kendi el emeği ile ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyorlar. Özellikle kadınlara istihdam yaratmak ve kadının evinden üretim yaparak para kazanmalarını sağlamak amacı ile projeler geliştiriyorlar.

*****

Önceki

TGC’den Orhan Koloğlu’na ziyaret

Sonraki

26 Temmuz 2019 C U M A Film Gösterimi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar