Barok Yarışması Ödülleri Dağıtıldı

Barok Arya Yarışması Ödülleri Dağıtıldı

Haber: Erol Ünal

Fotoğraflar: Asuman Karaşabanoğlu

  • Yarışmada 1.’li ödülünü Doğan Cem Özdemir, 2.’lik ödülünü Ezgi Aydın, 3.’lük ödülünü Gizem Keklikçi aldı.
  • Abdullah İdik, Karden Perisu Oğraşan ve Güneş Sera Telli ise Mansiyon ödülleri aldı
  • Jüri Özel Ödülü ise Hatice Aydoğan’a verildi.

24. Uluslararası İstanbul Barok Festivali “3. Barok Arya Şarkılar Yarışması” 15-16 Mayıs tarihlerinde Grand Pera Beyoğlu’nda yapıldı. Yarışmaya yaş aralığı 18 – 30 olan 36 yarışmacı katıldı. Yarışmada 1.’li ödülünü Doğan Cem Özdemir, 2.’lik ödülünü Ezgi Aydın, 3.’lük ödülünü Gizem Keklikçi aldı. Abdullah İdik, Karden Perisu Oğraşan ve Güneş Sera Telli ise Mansiyon ödülleri aldı. Mansiyonlardan birisi Feride Erbelger anısına verilildi. Jüri Özel Ödülü ise Hatice Aydoğan’a verildi.

Yarışmada Jüri Üyeleri İstanbul Barok kurucusu – Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi – Klavsenist Prof. Leyla Pınar Tansever, Opera Sanatçısı Mezzo Soprano – Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nilgün Acar Onat , Müzisyen – Devlet Operaları Eski Genel Müd. – Festival ve Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, Opera Sanatçısı Mezzo Soprano – İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi L. Lynn Trepel Çağlar, Opera Sanatçısı Bas Bariton – Uluslararası Jüri Üyesi Nejat Işık Belen, Opera Sanatçısı Kontratenor Kaan Buldular Onur üyesi – Uluslararası Konser Festival Organizasyonu Emprezaryo, İletişimci Birsen Demiriz görev aldı.

Yarışma boyunca yarışmacılara ; Klavsenist Leyla Pınar Tansever, Çellist Orhan Avcı eşlik etti. Ayrıca gala gecesinde Kontrtenor Kaan Buldular’a Teorb-lavta ile Doç.Hande Cangökçe eşlik etti.

BAROK DÖNEMİ Dinletisi 25 Mayıs’ta

25 Mayıs Cuma 19:30’da Boğaziçi’nin “Barok Dönem Özellikleri” açıklamalı dinleti Çengelköy Yalı Konağında,

“APOLLO VE DAFNE” 30 Mayıs’ta

30 Mayıs Çarşamba 20:00’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi işbirliği ile İstanbul Barok’un G.F. Handel “Apollo ve Dafne” kantatı sahne performansı Süreyya Operası Kadıköy de yapılacak.

“Apollo ve Dafne” Alman klasik batı müziği bestecisi Georg Friedrich Händel (1685-1759) tarafından 1709 yılında kantat olarak bestelendi. Händel’in en iddialı eserlerinden biridir ve hayatının en parlak Opera kariyer göstergesidir. Kantat (İtalyanca’da cantare ” şarkı söylemek”) bir çalgı eşliğinde söylenen ve genellikle birden fazla bölüm içeren sözlü bestedir.

Kahramanlıkları ve dinsel konuları işler.

Zalim ejderha Python’u öldürüp ülkesini zorbalıktan kurtaran Apollo, Deniz Tanrısı Peneus’un güzel kızı Dafne ‘ye, aşık olmuştur. Zaferi ile öylesine böbürlenmektedir ki, aşk tanrısı Eros’un (Cupid) okçuluk yeteneği ile alay edecek kadar ileri gider. Bu durumu içerleyen Eros iki ok hazırlar. Biri altın suyuna batırılmıştır ve saplandığı kişiye tutkulu ve sonsuz bir aşk verecektir. Diğeri ise saplandığı kişiyi aşk ve sevgiden tamamen soğutacaktır. İlki Apollo’ya, ikincisi Dafne’ye isabet eder. Hassas bir yapıda olan Dafne, ikinci okun da etkisiyle, Apollo’ya karşı koyar ve onurunu kaybetmektense ölmeyi tercih ettiğini ifade eder. Ümidini yitiren Dafne, kurtulmak için babası Deniz Tanrısından yardım diler.  Babası da onu güzel bir ağaca defne ağacına dönüştürür.  Apollo ise sevdiğini kaybetmenin acısıyla gözyaşlarına boğulur.  Apollo, eserin en içli aryasında, gözyaşları ile Dafne ağacını sulayacağını söyler.  Dallarından yeşerecek yaprakları, ilerde büyük kahramanları başına taç olacaktır.

*****

Önceki

TGC Basın Müzesi 30 yaşında

Sonraki

İDSO’nun konseri Genç Yetenekler ile

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar