ÇİÇEKLERDEN BİTKİLERDEN

ÇİÇEKLERDEN BİTKİLERDEN

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı.

Çamlıyayla’dayım. Size, çiçeklerden, bitkilerden söz edeceğim. Lokman Hekim efsanesini bilmeyen yoktur. Çiçeklerin, bitkilerin uzmanı bir hekim. Ölümsüzlüğe çare bulmuş. Not ettiği reçetelerle Misis Köprüsü’nden geçerken bir rüzgar çıkmış, elindeki reçeteleri alıp götürmüş, Ceyhan Irmağı’na gömmüş. Böyle olmasaymış, İnsanlar hiç ölmeyeceklermiş. O günden bugünü ölümsüzlüğe umar aranıyor…

İlk kalp ameliyatını yapan Dr. Barnard’tır. Ameliyat ettiği hasta kısa bir zaman yaşamış. Bundan sonra gelen doktorlar da bu işe soyunmuşlardır. Başarılı olmuşlar. Barnard da bir Lokman Hekim’dir. Pastör de? Pastör verem aşısını bulmuş, bugün veremden ölenler yok gibi. İbn-i Sina, Şifa,Tıp Kanunu kitaplarıyla insanlığa hizmet vermiş, o da bir Lokman Hekim’dir…

Çamlıyayla’nın birçok alanda sağlığa yararlı bitkileri, çiçekleri öyle çoktur ki, saymakla bitmez. Arılar ballarını toplamakta. Anzer Yaylası balı gibidir…

Çevremizde, bahçemizde yetişen bitkilerden, çiçeklerden örnekler anlatacağım. Püren, mayıs-haziranda mavimsi çiçekler açar, çevresine kokular saçar, arılar gelir konar, alır balını, sağlığa sunar. Yapraklarını üç dakika kaynatır, çay gibi demler içerseniz, prostata, idrar yollarına, kansere iyi gelir…

Kantron ilkbahar yaz aylarında sarı çiçekler açar. Bahçelere, dağlara, güzellik verir. Çiçekleri yaprakları sızma zeytin yağıyla demlenir, dört beş ay, bir yıl demlenirse sağlığa daha yararlı olur. Sabahları aç karnına bir yemek kaşığı içildiğinde mide ülserini geçirir, bağırsakları kolitten arıtır; cilde sürürseniz yaraları, akneleri geçirir, cildi yumuşatır, güzellik verir.

Erik, nisanda çiçek açar, mayıs sonunda meyve taslakları yeşil eriklere döner. Tadından yenmez olur. Böbrekleri temizler, boğaz ağrılarını giderir, bağırsakları rahatlatır. Reçeli de yapılır.

Kiraz, nisanda çiçek açar, mayıs, haziranda yetişir. Fındık büyüklüğündeki kırmızı renkli kirazlar antibiyotik, aspirin özelliği taşır. Demir açısından zengindir. Kanı temizler, sayrılıkları önler, bağışıklık kazandırır.

Çeşitli renklerde güllerimiz de var. Sevgiliye, yâre; nişana düğüne buketlerle, çelenkler olarak sunulur. Esansı önemlidir. Kimi insanlar ceplerinde taşırlar.Taç  yaprakları kaynatılır çay gibi içilirse ağız kokusunu giderir. Sevginizi, kıvancınızı… arttırır.

 

Zeytin; Kur’an 95. Sure Tin’de zeytin İslamlığın simgesi olarak nitelenir, yağının bütün dünyayı aydınlatacağı belirtilir. Yaprakları yeşildir. Taneleri, ağustos, eylül aylarında yetişir.Taneleri işlemlerden geçirilir, yenir, yağı çıkarılır. Kalp, damar, sindirim konusunda etkilidir. Kore Savaşı’nda ABD askerlerinin çoğu kolite yakalanmışlardır. Türk askerlerinde kolit yok. Araştırırlar, Türkler zeytinyağı yedikleri için kolit olmuyorlar. Yedikleri donmuş yağın kolit yaptığını anlıyorlar. Bize de zeytinyağı yemeyin, donmuş yağı yeyin diyerek margarinleri sunuyorlar. .ita yağları bilmem ne yağları bu yağlardandır. Bundan sonradır ki, ülkemiz insanları damar sertliği, kalp yetmezliği, kolit hastalıklarına yakalanırlar. Zeytinin ne kadar önemli olduğunu çok sonraları anlıyoruz…

Aslanağzı, sarıgöz, menekşe, boru çiçeği, çiğdem, ebe gömeci ve daha birçok çiçek ve bitkilerimiz bizim için sağlık sunmaya hazırlar. Dağlarımızı, ovalarımızı, bitkilerimizi koruyalım…

*****

 

Önceki

12 Haziran Pazartesi İstanbul&Ramazan

Sonraki

13 Haziran SALI GÜNÜN SERGİLERİ

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar