ANKARA KİTAP FUARINDAN İZLENİMLER

ANKARA KİTAP

FUARINDAN İZLENİMLER

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Kaldığımız yerden eşimle çıktık yola, belediye otobüsüne, metroya bindik, Söğütözü’nde indik. 13.’sü düzelenen Ankara Kitap Fuarı, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongresıum Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı‘nda yer almıştı. 16/24 Şubat arası gezilebilirdi. Onur yazarları İlber Ortaylı ve İtalyan Donatella di Pietrantonio. 300’den fazla yayınevi katılmış.

Açılışta; İtalyan Büyükelçisi Massimo Galeni, Ank. Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Erkan İbiş, Eylül Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Çayırlı (…) yer almışlar.

Alt/üst geçitlerden, yoldan yolaktan yürüyerek fuar alanına ulaştık. Ankara’nın bütün öğrencileri gelmiş(!) ortalık cıvıl cıvıl. Güvenliğin aldığı önlemlerden geçiyoruz içeriye. Öyle kalabalık ki, iğne atsan yere düşmez.

Bir tarafta eğitimciler, bir tarafta sahaflar, bir tarafta yayıncılar kitaplarını sergilemişler sergende satıyorlar. Denebilir ki, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi gibi yayınevlerinin kitapları oldukça hesaplı.

Durdum bir yayınevinin önünde kitaplara bakıyorum, en büyük zevkim isteğim kitaplara bakmak… kapakları bir sanat eseri. Hepsini almak, okumak geçiyor içimden. Ne çare, ömrüm yetmez. Kitapkolik de diyebilirsiniz bana…

Kanuni’den Hürrem’e Aşk Şiirleri“(*) kitabını görüyorum, hemen alıyorum. Muhteşem Yüzyıl filminde dinlemiştim Kanuni‘ni rolündeki kişinin(**) ağzından. Ne büyük aşktı bu. Hürrem için her şey yapılabilirdi!

Hayatım hâsılım ömrüm şarâb-ı Kevser’im adnim/ Baharım behçetim rûzum gülüm ey verd-i handânım
(Ey gülen gülüm hayatımsın, mahsulümsün, ömrüm, Kevser şarabım, cennetim, baharım, mutluluğum, aydınlık gülüm, gülümsün.”

Neşâtım işretim bezmim çerâğım nenyyirim şem’im/ Turuncu nâr-u nârencim benim şem-i şebistânım” (Mutluluğum, eğlencem, meclisim, çıram, güneşim, mumumsun; turunç nar portakalım, yatak odamın ışığısın.)

Dolaşıyorum yayınevleri arasında, Çocuk kitapları yayınlayan Tudem önündeyim, baktım ki, Ferda İzbudak Akıncı kitaplarını imzalıyor. 2006, 2007’de olabilir. Çukurova Edebiyatçılar Derneği olarak açtığımız Orhan Kemal Öykü Yarışma‘sından ödül vermiştik ona. Geçmişi tazeledik. “Altın Yeleli Paşa” adlı kitabımı imzaladım sundum. Ne kadar mutlu olduk bilseniz. İnsanın arkadaşına kavuşması bir başka oluyor canım…

Sahaflar, uzun bir geçenek oluşturmuşlar. Her tür eski kitap, gazete, dergi, cönk bulabilirsiniz! Hayranlıkla, gıptayla izledim onları…

Çıktık eşimle.
…………………
(*) Azra Yıldız, Kanuni’den Hürrem’e-Sultanların-Aşk Şiirleri, Kaldırım y., Mart 2011
(**) Halit Ergenç

*****

Önceki

11 Mart 2019 Pazartesi Günün Sergileri

Sonraki

K.Muzaffer Gençer’in Sergisi 15 Mart’ta Sona Erecek

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar