19 Mayıs 1919’un 100. Yılında Düşündüklerim

Atatürk’ün Samsun’a Çıkışının

100. Yılında Düşündüklerim

M. Demirel Babacanoğlu Yazdı

Birinci Dünya Savaşı sonunda düşmanlar yurdumuzun birçok yerini işgal etmişlerdi. Atatürk bu işgalleri çözümlemek, düşmanı kovmak için 19 Mayıs 1919‘da Samsun’a çıktı. Amasya, Erzurum, Sivas’ta konuşmalar yaptı. Ankara’da TBMM’ni açtı. İstanbul’da, Egede, Harran’da, Akdeniz’de halkımızla birlikte kovdu düşmanı.

Atatürk‘ün Samsun’a çıkışının 100. yıldönümünde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutluyoruz. Şimdiye dek 100 bayram kutlamışız. Bütün ülkeye, bütün insanlara, kutlu mutlu olsun.

Köyümüz okulunda bayramlar çok renkli geçerdi.

 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gelince öğretmenlerimizle birlikte okulumuzu çiçeklerle, dallarla, levhalarla donatır süslerdik…

Okulun önünde toplanırdık. Köy halkı gelirdi bizi izlemeye. Atatürk, silah arkadaşları, kuvayi milliyeciler anısına saygı duruşunda bulunur, İstiklal Marşı’nı söylerdik. Okul müdürümüz, öğretmenlerimiz şiirler okurduk, konuşmalar yapardık… Düşmanı nasıl kovduğumuzu anlatırdık… O yılları yaşamış olan yaşlılardan birkaçı da katılırdı konuşmaya. Düşmanın uçakları uçmuş köylerimiz üstünde, bomba atmışlar. Durak İstasyonu, Kelebek, Fadıl, Kapıkaya köyünü işgal eden düşmanları kovmuşlar.

Tevfik Fikret’ten dizeler

“Vatan senden hayat umar

Sen yaşarsan o canlanır

Vatan için ölmek de var

Fakat borcun yaşamaktır”

***

M.Demirel Babacanoğlu’ndan dizeler

“1919/ Mayıs’ın 19’u

Atatürk çıktı Samsun’a

Savaştı topyekun

Düşmanla

Kovuldu düşman…”

***

Ömer B.Uşaklı’dan dizeler

“Oğlusun bir askerin

Ağlama derin derin

Başak tutan ellerin

Bir gün al bayrak tutar” 

***

Yarışmalar yapardık. Yüz, iki yüz, üç yüz metrelik. Çuval yumurta, yarışmaları, ront, piyes, ezgiler…

***

Dostluk Şiirinden

“Dostluğun sevgisiyle

Toplandık her an burda

Bu sevgi bağı kopmaz hiç

Dağılsak bir gün yurda…”

Düziçi İlköğretmen Okulu‘nda öğrenciydim. Yaşadığım 19 Mayıslar hiç aklımdan çıkmaz… Sınıflarımızı hazır ederdik. Üçüncü Bina önündeki sahada toplanırdık. Bayrağımız karşısında saygı duruşunda bulunur, İstiklal Marşı‘nı söylerken serene çekerdik. Okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, Edebiyat Kolu öğrencilerimiz konuşmalar yapar, şiirler okurduk.

Cahit Külebi’nin dizeleri

“Bir gemi yanaştı Samsun’a

Selam durdu çaparı takası

Selam durdu tayfası”

***

F. Hüsnü Dağlarca’dan dizeler

“Yediyordu Elif kağnısını

Kara geceden kara geceden

Mustafa Kemal’in kağnısı derdi kağnısına

Mermi taşırdı öteye dağ taş aşardı”

***

Attilâ İlhan’dan dizeler

“Dağ başını efkar almış

Gümüş dere durmaz ağla

Göz yaşımdan kana kesmiş gözlerim

Mustafa’m, Mustafa Kemal’im”

 

Müzik Kolu öğrencilerinin, mandolin, saz eşliğinde harmandalı, halay gibi oyunlar oynanırdık hep birlikte. Basket, futbol, voleybol gibi maçlar düzenlenirdi. jimnastik, spor gösterileri yapardık. Dört beş insan boyunda öğrencilerden kule dikilirdi. Bu tür çalışmalarımız seçilmiş öğrenci guruplarıyla Adana’ya giderdi. Beşocak Stadyumu’nda 19 Mayıs gösterilerine katılırdı. Her 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda sportif gösterilerde birinciliği elden bırakmazlardı. Ben de katılmıştım birinde bayram gösterilerine.

Öğretmenlik yaptığım köylerde… Köycek katılırdık 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına. Okulumuzu donatırdık dallarla, renkli kağıtlarla. Atatürk‘ün sözlerini yazardık. “Gençliğe Hitabesi”ni okurduk.

“Ey Türk gençliği, birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. (…) Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

“En gerçek yol gösterici bilimdir.”Gerçekleri söylemekten korkmayınız.” “Benim karakterim özgürlük ve bağımsızlıktır…

Bayramınız kutlu mutlu olsun, nice 100 yıllara…

*****

Önceki

19 MAYIS 2019 P A Z A R Günün Sergileri

Sonraki

19 Mayıs 1919; Samsun’a ilk adım 100. Yılında…

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar