Oğulcan Kuş’tan “Gel Gör”

Amerika’dan Türkiye’ye yerleşen;

Oğulcan Kuş’tan “Gel Gör”

Haber ve Fotoğraflar: Necati MUMAY

  • Antonina Sanat Galerisi, Oğulcan Kuş’un ‘Gel Gör’ isimli resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin açılış kokteylinde kalabalık bir topluluk hazır bulundu…

Mine Sanat Galerisi organizasyonu ile düzenlenen Oğulcan Kuş’un ‘Gel Gör’ isimli sergisi, Antonina Sanat Galerisi’nde izlenimine sunuldu. Amerika’da eğitimini alan ve Türkiye’ye yeni yerleşen genç sanatçı Oğulcan Kuş’un sergisine düzenlenen açılış kokteyline kalabalık bir sanatsever topluluğu katıldı…

Genç Sanatçı Oğulcan Kuş’un geçen Eylül’de New York’da gerçekleşen kişisel sergisinden sonra Türkiye’deki ilk sergisi GEL GÖR’de geometrik tarzından figüratif denemelere uzanan bir seçki sunuyor. Serginin sunumunda verilen bilgilerde, Marymount Manhattan College Sanat Tarihi Bölümü Profesörü Prof. Jason Rosenfeld, Kuş’un çalışmalarını şu başlıklarla değerlendiriyor:

ROSSENFELD SANATÇIYI ANLATIYOR:

  • Sergideki her eser birbirinden farklı ve tasarımların detayları değiştikçe permütasyonların sayısı da artıyor. Sonuçların ise cezbedici, hatta hipnotik etkileri var: Robert Indiana’nın pop eserlerindeki keskin kenarlı afişlerinin estetiği, psikedelik sanatın renklerinin parlaklığı, ve Sol LeWitt’in eserlerindeki geometrik kontrolün bir sentezi. Eserlerin bazıları resmedilen düzlemin kenarlarıyla sınırlandırılmış, diğerleri ise tuval sınırlarının ötesine taşıp sonsuzluğa uzanan tasarımları ima ediyor (Görünen o ki; sınırlamalar, form, kapsam, ve yaratıcılık bakımından sınırsız bir potansiyele sahip) Kuş, esinlendiği sanatçılar arasında Jasper Johns Dan Flavin’in yanı sıra René Magritte’e de yer veriyor- bu, sergideki titiz ve kapsayıcı fırça darbelerinde de belirgin…
  • Fakat Bayrak’taki mavi alan, Kaleydeskop ve İsimsiz, dokuma ve benzeri el sanatlarının enerjisine sahip. Elişi dokuma yorganları, paternleri, İslam eserlerini ve mandalaları andırıyor; aynı zamanda, Kuş’un Doğu ve Batı kültürlerindeki dışavurum biçimlerini karıştırmaya olan ilgisini ortaya koyuyor. Kendisi bunu eserlerinde çarpıcı bir biçimde, başarıyla icra etmiştir. -Oğulcan’ın kendisi de aslında kültürel bir sentez. Türkiye’de doğup Amerikan popüler kültürünün etkileriyle büyüyen Kuş, 2011’den beri Amerika’da yaşamakta ve kısa bir zamanda yeniden İstanbul’a dönecek. Amerika’nın güzel sanatlar kültürüne üretken ve son derece gözü açık bir şekilde dahil olan Kuş’un zarif soyutlamaları, Op Art’ın baş döndüren optik oyunlarının ötesine geçip, sanatçının Amerikan avant-garde ve geç-modernizmin gözü pek biçimlemelerine duyduğu yoğun ilgiyi ifade etmektedir. 6 yıllık “Amerikan Gündüz Düşü”nün ardından, İstanbul’a döndükten sonraki süreçte sanatsal vizyonunun ne yönde evrildiğini görmek eminim ki merak uyandırıcı olacaktır…

Sergi 5 Mayıs akşamına kadar (Pazar hariç) 09.00-19.00 saatleri arasında izlenime açık tutulacak.

Adres: Antonina Sanat Galerisi, Halaskârgazi Cad. No: 9/1, Kenter Tiyatrosu Üstü, Harbiye, Şişli/İstanbul.

*****

Önceki

Orhan Kemal Festivali Yaşandı

Sonraki

5 Nisan Perşembe Tiyatro Rehberi

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar