Ergin İnan 50. Sanat Yılını Sergi ile Kutluyor

Ergin İnan 50. Sanat Yılını Sergi ile Kutluyor

Haber : Erol Ünal

Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi , Ergin İnan’ın “50. sanat yılı” sergisine 16 Ağustos Çarşamba gününden itibaren ev sahipliği yapıyor.

Hergün , 10:00 – 22:00 saatleri arasında görülebilecek sergide Çağdaş Türk Resim Sanatı’nın ustalarından Ergin İnan‘ın 2001 yılından bugüne hazırlamış olduğu çalışmalardan 50 eseri, yağlı boyaları, kümbetleri, mektuplukları, bronz heykelleri ve sergi için özel olarak hazırladığı litografileri yer alacak. Ergin İnan’ın Mevlana’dan Kafka’ya uzanan, Doğu ve Batı senteziyle oluşturduğu fantastik dünyası, form ve içerik yönünden oldukça zengin. Eski yazılar ve bu metinler üzerine sinekler, böcekler, Libella olarak adlandırılan helikopter böceği desenleri, onun yapıtlarının temel konularıdır.

Ergin İnan Kimdir?

Geliştirdiği üsluplar ve stili ile Türkiye’de belirli bir döneme ve günümüze ışık tutan Ergin İnan 1943  Malatya’da doğumlu… 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırdıysa da, bir yıl sonra 1964 yılında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nün yetenek sınavlarını kazanarak resim öğrenimine başladı. 1968 yılında mezun olan Ergin İnan Helmut Hungerberg’in asistanı olarak göreve başladı. 1969’da gittiği Salzburg Yaz Akademisi’nde Prof. Emilio Vedova ile çalıştı. 1970-1973 yılları arasında Münih Güzel Sanatlar Akademisinde Prof. Rudi Tröger ve Prof. Max Zimmerman ile çalıştı. 1972 ve 1973 yıllarında Paris, Venedik, Verona, Montova ve Floransa’daki müzelerde incelemelerde bulundu. On beş yıl boyunca aksatmadan katıldığı Küstausstellung – Wasserburg am inn Germany sergilerine süresiz katılım şansını 1972 yılındaki jüri seçimiyle yakalayan sanatçı,  1978-79 yıllarında DAAD Bursu ile Münih ve Berlin’deki Güzel Sanatlar Akademilerinde ve müzelerinde araştırmalar yaptı. Bu araştırma ve incelemelerini de 1981 yılında Amsterdam, Roterdam, Den Haag (Lahey) ve Londra’da sürdürdü. 1983’de çalışmalarını DAAD Berlin’li Sanatçılar Bursu’nu kazanarak davet edildiği Berlin’de sürdürdü.

Yurda dönünce Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde Öğretim Üyeliği yaptı. 1985’da profesör oldu. 1985’te ve 1986’da Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’ne misafir profesör olarak davet edildi ve desen dersleri verdi. 1990 yılında “T.C. Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası, İç Mekanları, Sanatsal Değerlendirme Projesi” kapsamında seçilen Çağdaş Türk Sanatçılarından biri olarak Resepsiyon Salonu duvarına “Yazıt” adlı çalışmasını gerçekleştirdi.

Sanatçının eserleri, Ankara ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Müzelerinin yanı sıra, Dahlem Müzesi (Berlin), Haus der Kunst (Münih). Kunstverein – Frechen, Modern Art Museum (Cleveland), Fredrikstad Modern Art Museum (Belçika) gibi müze ve kurum koleksiyonları ve pek çok özel koleksiyonda yer almaktadır.

Sanatçı 1968’de Türk Alman Kültür Merkezi (İstanbul), 1978’da Galeri Artisan (Ankara), 1979’da Galeri November (Berlin), 1984’de Saatliche Kunsthalle (Berlin/Almanya), 1986’da Galeri Won (Seul/Kore), 1988’de Galeri Nev (İstanbul), 1990’da Galeri Sn Lukas (Brüksel), 1995’te Yapı Kredi Bankası Kazım Taşkent Sanat Galerisi (İstanbul), 2001’de Galeri Artist (İstanbul), 2008’da Galeri Artist (Berlin)’de önemli kişisel sergiler gerçekleştirdi. Bu seneden sonra 9-10 sene sergi açmaya ara veren Ergin İnan bu yil “50. yıl sergileri” adıyla bir dizi sergi açıyor.  İlk sergi Sevil Dolmacı Art Consultancy’de açılmıştı. “50. Sanat Yılı” Sergileri yurt içi ve yurt dışında değişik şehirlerde devam edecek.

2010 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Ergin İnan 2000 yılından beri İstanbul Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev almakta ve özgün çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

*****

Önceki

Hafize Elibollar Ortaç’ın “Nar” Sergisi Açıldı

Sonraki

16 Ağustos 2017 Çarşamba GÜNÜN SERGİLERİ

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar