1.Türk Müziği Çalgı Günleri

1.Türk Müziği Çalgı Günleri

Haber : Kemal Gönüleri

Maçka / İ S T A N B U L

1.Türk Müziği Çalgı Günleri

Proğramın koordinatörü Çırağan Musiki Derneğinin değerli Şefi Mehmet Bitez yaptığı yazılı açıklamada :

“Türk müziği çalgıları, 20. Yüzyıla kadar gerek ses gerek saz toplulukları içinde genellikle refakat eden (eşlik) bir anlayışa sahip olmuş bireysel icralar yok denecek kadar az görülmüştür ancak; 20. yüzyıl başlarından itibaren ilk sesli kayıtlarla birlikte çalgılardaki solo icralar öne çıkmaya ve bireysel icracıların sayısı hızla artmaya başlamış ve virtüözite seviyesi yükselmiştir.
İlk sesli taş plak kayıtlarının efsane ismi Tanburi Cemil Bey’le başlamış, birçok farklı çalgılarla hafız gazelhanlara eşliği ile de çalgılardaki icra kabiliyetlerinin öne çıkmasına öncülük etmiştir. Daha sonraki yıllarda Ud, Kanun, Ney, Rebab, Klasik Kemençe, Tanbur, Klarnet, Keman vs… gibi tüm çalgıların, alanlarındaki icracıların ses kayıtları ile sayısız icracıların yetişmesine büyük katkılar sağlamıştır.
Geçmişte, farklı çalgıların icrasında yetişmiş olan ve konusunda öne çıkan önemli ustalar; Başta Tanburi Cemil Bey olmak üzere, Udi Nevres Bey, Şerif Muhiddin Targan (Haydar), Yorgo Bacanos, Mesud Cemil Bey, Refik Fersan, Hasan Ferit Alnar, Fahire Fersan, Vecihe Daryal, Ruşen Ferid Kam, İzzettin Ökte, Sadi Işılay, Nubar Tekyay, Ahmet Yatman, Neyzen Akagündüz Kutbay, Cinuçen Tanrıkorur, gibi daha nice ustalar… sonraki yıllarda ise; yakın zamanda aramızdan ayrılan Tanburi Necdet Yaşar, bu gün aramızda olan Neyzen Niyazi Sayın, Erol Deran, Mutlu Torun, Ruhi Ayangil, Abdi Coşkun, Fahrettin Çimenli Sadun Aksüt vs…usta icracılar geçmişin mirasını taşıyan kıymetli şahsiyetlerdir.
Türk Musikîsi Devlet Konservatuarın kurulduğu 1975 yılından itibaren, hedefi çalgı eğitimi konusunda icracılar yetiştirmek olan kurumumuz, dönemin en önemli icracıları ve usta eğitmenleri ile farklı çalgılarda sayısız öğrencilerin yetişmesine büyük katkılar sağlamıştır.

Çığ gibi büyüyen, bu günün orta ve genç icracı kuşağı, tüm bu geçmişin zenginliklerini, çalgı alanında ustaların yetişmesine öncülük ederek, bu eğitimleri sistemli, programlı ve farklı disiplinlerle devam ettirmektedirler.
İTÜ Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’ndaki Çalgı bölümü, tüm bu alandaki yeteneklerin ve geleceğin usta icracıları ve virtüözleri’nin yetişmesi ile bu gün tarihinde bir ilki olan “1. Türk Müziği Çalgı Günleri” düşüncesinin de ortaya çıkmasına temel teşkil etmiştir.
Hedefine yönelik eğitim-öğretim bölümü olan çalgı ortaokulu ise, tıpkı eskiden olduğu gibi yeniden eğitime dahil olarak, bu günün henüz küçücük öğrencileri, yarının büyük usta icracılarının temelini oluşturmakta ve hedefine doğru ilerlemektedir.
Bu projede, birbirilerinden farklı usta icracıların hemen hemen tamamına yakını Konservatuarın farklı bölümlerinden mezun olan ve alanlarında gerek ülkemizde gerek dünya’nın birçok yerlerinde saygın ve etkin olan icracılardır.
Bu proje, Konservatuar müdürümüz Sayın Prof. Adnan Koç tarafından gündeme alınmış, önemle yapılması gerektiği noktasında hassasiyet göstererek her konuda büyük destek vermiştir. Bu düşünce ve desteklerinden dolayı kendisine teşekkür ederiz.
Katılımlarıyla, tüm usta icracılarımıza desteklerinden ve katkılarından dolayı şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunuyorum.
Binlerce yıllık kültür mirası ile farklı çalgı ve icracıların birbirleri ile olan alışverişlerinin bitmeden devam ettiği bu proje, düşüncemizin ana temelini oluşturdu. “dedi.

7 Aralık 2017 Perşembe:

Konuk Ses Sanatçısı : Gizem Coşkun

Maçka Mustafa Kemal Anfisi-Saat:19.30

Adres:İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi Maçka,

8 Aralık 2017 Cuma:

Konuk Ses Sanatçısı : Dilek Türkan

Maçka Konservatuar BİSED Konser Salonu-Saat:19.30

Adres:İTÜ Maçka Kampüsü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı BİSED Konser Salonu Maçka

Etkinlik ücretsizdir.

*****

Önceki

Filiz Hatipoğlu Fotografmetre’de

Sonraki

Galeri Selvin bu yılda Aqua Art Miami’de

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar