Okuyay Platformu Kadıköy Çizgi ve Sahaf Günleri’nde

Okuyay Platformu

Kadıköy Çizgi ve Sahaf Günleri’nde

Haber : Kemal Gönüleri

  • İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki standında ; OKUYAY Konuşmaları kapsamında “Çizgi Romanın Okuma Kültürüne Katkısı” ve “Sahafların Okuma Kültürüne Katkısı” başlıklı iki panel gerçekleştirilecek.
  • KADFEST Çizgi ve Sahaf Günleri 22-27 Ağustos 2019 tarihleri arasında İstanbul Kadıköy Lisesi ve Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin bahçelerinde yapılacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı hibesiyle hayata geçirdiği OKUYAY Platformu (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu), proje ortağı Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen KADFEST Çizgi ve Sahaf Günleri’ne katılıyor. 22-27 Ağustos 2019 tarihlerinde düzenlenen festivalde; OKUYAY Konuşmaları kapsamında “Çizgi Romanın Okuma Kültürüne Katkısı” ve “Sahafların Okuma Kültürüne Katkısı” başlıklı iki panel gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu, İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki standında festival süresince ziyaretçilerini ağırlayacak.

OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor. Düzenlediği etkinliklerle de okuma kültürünün gelişimine destek olmayı amaçlayan OKUYAY Platformu; proje ortaklarından Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği KADFEST Çizgi ve Sahaf Günleri kapsamında İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesinde stant açacak. OKUYAY Platformu festivalde ayrıca, çizgi romanın ve sahafların okuma kültürüne katkısını ve önemini anlatmak amacıyla iki panel düzenleyecek.

OKUYAY Konuşmaları kapsamında gerçekleştirilecek panellerin ilki; 23 Ağustos Cuma günü 16.00-17.00 saatleri arasında İstanbul Kadıköy Lisesi Atölye Alanı’nda düzenlenecek. Moderatörlüğünü Sevengül Sönmez’in üstlendiği Çizgi Romanın Okuma Kültürüne Katkısı başlıklı panelin konuşmacıları Gerekli Şeyler Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Alişan Cengiz ve çizgi roman araştırmacısı, yazarı ve akademisyen Ümit Kireçci olacak. Panelde “Çizgi romanlar okuma alışkanlığımızı geliştiriyor mu? Çizgi romanların okuma kültürüne katkısı sandığımızdan daha çok mu?” gibi sorulara yanıt aranırken çizgi romanın, çocukların ve gençlerin okuma alışkanlığına katkısı gibi konular da tartışılacak.

25 Ağustos Pazar akşamı 19.00-20.20 saatleri arasında İstanbul Kadıköy Lisesi Etkinlik Alanı’nda, OKUYAY Konuşmaları kapsamında düzenlenecek ikinci panelin konukları ise sahaflar Ümit Nar ve Bengi Berksoy olacak. Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşecek Sahafların Okuma Kültürüne Katkısı başlıklı panelde; sahafların okuma kültürünün genişlemesi ve yaygınlaşmasındaki katkısı konuşularak eski zamanların kitaplarına ve okuma alışkanlıklarına bir yolculuk yapılacak.

OKUYAY Platformu, İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesinde 5 gün boyunca 13.00-23.00 saatleri arasında açık olacak standında; okuma kültürünün yaygınlaştırılmasıyla ilgilenen, konuya katkı sağlamak isteyen ve bu alanda çalışmalar yapan ziyaretçilerini ağırlayacak. Projeye dair dokümanların temin edilebileceği stantta, okuma kültürü ölçümüne katkı sağlayacak bir anket de doldurulabilecek.

OKUYAY PLATFORMU HAKKINDA

OKUYAY-Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum Sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Çalışmalarını, Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak. Proje sonunda hazırlanacak olan “Okuma Kültürünü Geliştirmeye Yardımcı Kılavuz”un ise bu alanda önemli bir başvuru kaynağı olması ön görülüyor.

OKUYAY Platformu, İstanbul Taksim’deki çalışma ofisinde düzenlediği toplantılar ve etkinliklerle, okuma kültürünü geliştirmeye destek olabilecek STK, aktivist ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda platform bünyesinde kurulacak “Okuma Kültürü” konulu kitaplık ise araştırmacıların kullanımına açık olacak. 2 yıl sürecek projenin tamamlanmasının ardından OKUYAY Platformu’nun Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından sürdürülmesi hedefleniyor.

*****

Önceki

22Ağustos2019 Perşembe Günün Sergileri

Sonraki

Bedri Baykam “Görsel Maceralar” ile Bodrum’da

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar