Nazan Akpınar’ın Resim ve Fotograf Sergisi

Nazan Akpınar’ın Resim ve Fotograf Sergisi

Haber : Kemal Gönüleri

Büyükada Adalar Kültür Derneği Sergi Salonu , Geçen yıl “108 Yaşında” isimli Resim Sergisi ile 108. Yılını kutluyan Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği‘nin başkanlığını yürütmekte olan Nazan Akpınar‘ın “Yeşilin Yansımaları – Bahçeler (Pentür) ile Bahçe Kapıları (Fotograf) ” isimli kişisel Resim ve Fotograf Sergisine ev sahipliği yapıyor.

14 Temmuz 2018 Cumartesi günü , Büyükada Adalar Kültür Dernegi Sergi Salonu’nda Saat:17.00’de düzenlenen bir kokteyl ile açılışı yapılacak olan Sergide, Ressam Nazan Akpınar‘ın Bahçeler‘i konu edinen pentürleri ile Bahçe Kapılarına ilişkin fotografları sergilenecek.

Nazan Akpınar‘ın “Yeşilin Yansımaları – Bahçeler (Pentür) ile Bahçe Kapıları (Fotograf) ” isimli kişisel Resim ve Fotograf Sergisi , 20 Temmuz‘a kadar Büyükada Adalar Kültür Dernegi Sergi Salonu’nda izlenebilecek.

Büyükada Adalar Kültür Derneği Sergi Salonu

Adres : Çinar Meydanı No:86 Büyükada

Nazan Akpınar Özgeçmişi

İstanbul doğumlu sanatçı, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nin Edebiyat Bölümünden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji ve Sosyoloji bölümlerine devam etti. Resimle ilişkisi çocukluk çağından başlayan Nazan Akpınar, bu sanatla ilgili ilk bilgilerini ilkokul sıralarında hocası Hasan Kavruk’dan aldı. 1964-1979 yılları arasında, babası Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fresk Atölyesi kurucusu Prof. Ressam Ayetulllah Sumer’in atölyesinde usta-çırak ilişkisi şeklinde gelişen bir resim eğitimi gördü. Babası ve yine ressam olan annesi Semiha Sumer ile birlikte pek çok özel sektör ve kamu kurumunda duvar panoları çalıştı; Ayetullah Sumer’in AS GRUBU adı altında öğrencileri ile düzenledikleri sergilere katıldı.

1970 yılında Geleneksel Adalı Ressamlar Sergisinde “Genç Ressamlar” dalında mansiyon kazandı. Sanatıyla ilgili bilgilerini geliştirmek amacıyla 1981 yılında Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyelerinden Atilla Tos’un desen kursuna; 1983-1986 yılları arasında ise Üstad Mahmut Cuda’nın önderliğinde kendi atölyesinde düzenlediği desen ve yağlıboya resim tekniği grup çalışmalarına devam etti.
1964 yılından itibaren Kadın Haklarını Koruma Derneği, Ressamlar Derneği, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Resim ve Heykel Müzesi Derneği gibi pek çok kuruma üye olarak yönetim kurullarında görev aldı.

1974 yılında Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği’ne üye kabul edildi ve çeşitli yönetim kademelerinde çalıştı. 1985 yılında yeni dernekler yasasına uyum sağlamak amacıyla derneğin yeniden yapılanma sürecinde eşi Ali Akpınar ve arkadaşları ile birlikte çalışmalar yürüttü; ardından halen sürdürmekte olduğu Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

İstanbul ve Ankara’da 30 kişisel sergi açmış bulunan sanatçı, ayrıca 33., 37. ve 41. Devlet Resim ve Heykel Sergileri yanında, üyesi olduğu kurumların 1968-2015 yılları arasında yurt içinde ve dışında düzenlemiş oldukları 224 karma sergiye katılmış; bazı yarışmalı sergilerde jüri üyeliği yapmış; bazılarında ise eserleri sergilenmiştir.

Yapıtları yurtiçi ve yurtdışındaki tüzel ve özel koleksiyonlarda bulunmakta olan Nazan Akpınar, uzun bir süre İBB Taksim Sanat Galerisi’nin seçici kurulunda yer aldı. 2002-2003 yıllarında eleştirmen Özkan Eroğlu’nun karşılaştırmalı sanat tarihi kursuna devam etmiş olan sanatçının, “Antika”, “Sanat Çevresi” dergileri ile “Adaların Sesi” gazetesinde sanatla ilgili deneme yazıları yayınlandı. Halen de “Yeni Ana” dergisinde bu yazılarını sürdürmektedir. “Anıların izinde Büyükada’ ya Yolculuk” isimli kitabının satış gelirlerini Adalar Kültür Derneğine bağışlamıştı.

Çalışmaları nedeniyle birçok kuruluştan berat, madalya ve teşekkür belgesi alan Nazan Akpınar’ın biyografisi ve yapıtlarının fotoğrafları pek çok ansiklopedi, kitap, dergi, katalog ve broşürde yer almaktadır.

 

*****

Önceki

13 Temmuz Cuma Günün Sergileri

Sonraki

14 Temmuz 2018 Günün Konseri

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar