deneysel/geleneksel Minyatür Sergisi

“Deneysel-Geleneksel” Minyatür Sergisi

Haber : Kemal Gönüleri

Ceylan Harmancı küratörlüğünü üstlendiği , “Deneysel – Geleneksel” adlı deneysel minyatür sergisi , 1 Haziran 2018 Cuma günü ; CKM PerformansBir katında açılıyor. Açılış kokteyli 2 Haziran 2018 Cumartesi günü 15.00 ila 18.00 saatleri arasında yapılacak olan Sergide Canan Demirel, Esra Karaduman, Hilal Arpacıoğlu ve Yasemin Akyol‘un eserleri Sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Küratör Ceylan Harmancı‘nın yaptığı yazılı açıklamada ;  “İlk bakışta tarzları birbirinden oldukça farklı dört sanatçıyı biraraya getiren bu karma sergi, aynı zamanda onları birleştiren ortak noktaları sergiliyor. Yıllarca geleneksel sanatlar eğitimi almış sanatçılar, geçmişte içselleştirmiş oldukları teknikleri, klasik sanatların katı kurallarına bağlı kalmadan, yeni deneysel çalışmalarında özgürce kullanarak edindikleri özgün tarzlarını bu sergide ortaya koyuyorlar.

Minyatür ve tezhip sanatları üzerinde uzmanlaşmış, ve yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunan bu dörtlü, özgün tarz, renk ve bakış açıları ile sanatseverleri farklı dünyalara taşıyacak. İnce detaylar barındıran, farklı yorum ve malzemelerle oluşturulan tasarımlarda, bu sanatın şiirsel anlatımı ön plana çıkıyor.

Yeniliklere açık bir bakış açısına sahip olan Canan Demirel, grafik tasarım tecrübesine minyatür tekniklerini de katarak günümüze uyarladığı çalışmalar yapmaktadır. Klasik minyatürde sıkça rastlanan istifleme yönteminin aksine çarpıcı bir sadelikle, minimalist grafiksel tasarımların içinde olağanüstü bir detayla Bizans’ı, Osmanlı’yı ve günümüzü yorumluyor.

“Kelimelerin resmini çiziyorum” diyen Esra Karaduman, aslen tarihi olayları belgeleyen bir kitap sanatı olan minyatürü, bu sergide farklı bir bakış açısıyla, şiirsel bir biçimde ele alıyor. Sanatçı, günümüzde tablo niteliği taşıyan eserlerinde  kitaplardan kendi ruhuna değen satırların yansımalarını nakşediyor.

İlhamını doğadan alan Hilal Arpacıoğlu, salyangozların yaratılışını, doğayı ve hayatı en iyi anlatacak imge olarak seçmiştir. Sürrealist bir tarz ile geleneksel öğeleri uyumlu bir biçimde harmanlayan sanatçı, hayatı sorgularken günümüz sıkıntılarını alegoriler kullanarak resmediyor.

Eserlerinde İstanbul temasını ağırlıklı olarak işleyen Yasemin Akyol ise, hayalindeki kenti bir nara benzetiyor. “Dıştan bakınca şehir, nar misali bir bütün gibi gözükmekte olsa da, derinliklerine inildiğinde binbir “tane” hayat ve çeşitlilik ile bizi şaşırtıyor.”  Minyatür kelimesinin, Latince “kırmızı ile boyamak” anlamına gelen “miniare” kelimesinden türetilmiş olduğunu hatırlarsak, Yasemin Akyol’un eserlerinde ayrı bir yer tutan kırmızının tonlarının klasik minyatürün yansımaları olduğu da düşünülebilir.” denildi.

7 Haziran 2018 akşamına kadar Caddebostan Kültür Merkezi PerformansBir katında gezilebilecek olan  ve yaklaşık 50 yeni eserin yer alacağı sergiden elde edilen gelirin bir kısmı, köy okullarında okuyan ihtiyaç sahibi çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla, “Güneş Umuttur” projesine aktarılacak.

*****

Önceki

Küresel Sorunlara Dikkat Çektiler

Sonraki

1 Haziran Cuma İstanbul&Ramazan

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Popüler Yazılar